El Ministeri de Sanitat i Política Social transferirà més de 3 milions d'euros a Catalunya per a plans autonòmics de drogues

11/02/2010

La ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, ha presidit aquest matí la primera reunió anual de la Conferència Sectorial del Pla Nacional sobre Drogues, que s'ha celebrat en el Ministeri de Sanitat i Política Social. En aquesta Conferència Sectorial estan representades l'Administració central (a través dels ministeris de Presidència, Interior, Treball, Educació, Economia i Hisenda, Afers Estrangers, Política Territorial i Sanitat i Política Social) i les comunitats autònomes. En ella també han participat el secretari general de Política Social, Francisco Moza, i la delegada del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues (PNSD), Carmen Moya.

CRITERIS DE DISTRIBUCIÓ DEL PRESSUPOST PER A 2010

La Conferència Sectorial ha ratificat els criteris de distribució dels crèdits a les comunitats autònomes corresponents al pressupost per a 2010 de la Delegació del Govern per al PNSD. Aquests crèdits, consignats en els Pressupostos Generals de l'Estat, es situen al voltant dels euros. D'ells, 19.983 milions d'euros es transfereixen directament a les comunitats autònomes (llevat de Navarra i País Basc, a causa del seu règim de quota), en les següents quanties:

(veure quadre en l'enllaç)


La Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues destina els a prop de 2 milions d'euros restants – fins a assolir la xifra d'21.886.000euros - a finançar programes d'atenció prioritària, que hauran de ser proposats per les comunitats autònomes.
Per altra banda, la Mesa de Coordinació d'Adjudicacions del Fons de Béns Decomissats ha acordat destinar 6.410.000 euros per finançar programes de prevenció de les comunitats autònomes.
Aquestes xifres eleven a més de 28 milions d'euros els diners que la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues transferirà als Plans Autonòmics de Drogues el 2010.

ESTRATÈGIA NACIONAL SOBRE DROGUES

L'Estratègia Nacional sobre Drogues 2009-2016 es desenvoluparà mitjançant dos plans d'acció quadriennal i una avaluació intermèdia.

• El primer Pla d'Acció 2009-2012, ja en marxa, conté 68 accions, dividides en sis àmbits d'intervenció: coordinació, reducció de la demanda, reducció de l'oferta, millora del coneixement bàsic i aplicat, formació i cooperació internacional. El més gran pes correspon a l'àmbit de la reducció de la demanda en què es descriuen 36 accions, cosa que suposa pràcticament el 53% de les mesures que recull el Pla.

MILLORA DELS INDICADORS

Les dades de la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues revelen des de l'any 2006, una millora en els indicadors, traduïda en la interrupció de la tendència a l'alça en les prevalences del consum de substàncies entre els escolars de 14 a 18 anys d'edat.

L'Enquesta Escolar 2008 confirma aquesta evolució favorable, indicant una disminució del consum de cocaïna i d'èxtasi, una davallada lleugera del consum d'inhalables volàtils, amfetamines i al·lucinògens i una estabilització del consum d'alcohol, tabac i cànnabis. Les dades també demostren un augment de la percepció del risc per al consum esporàdic i la davallada en la disponibilitat percebuda, de totes les drogues.

Tanmateix, les dades d'aquesta enquesta reflecteixen que encara que el consum d'alcohol entre els adolescents. Encara que el consum de begudes alcohòliques sembla estabilitzar-se, han augmentat les borracheras entre els més joves. Els escolars que beuen el fan de forma més intensiva. En aquest sentit, la proporció d'escolars que diuen haver-se donat un donat un “tip” d'alcohol més de quatre dies en elúltimo mes ha augmentat gairebé sis punts des de l'any 2006.

La Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues està ultimant un programa especial per a la prevenció del consum d'alcohol entre els menors d'edat, que serà el resultat de lacolaboración amb amplis sectors socials.

Entre els adults, també s'observa una millora en els consums de drogues. Segons les dades de l'Enquesta Domiciliària 2007-2008, s'ha trencat la tendència a l'alça per al consum d'alcohol, tabac i cànnabis. Per a cocaïna les dades parlaven d'una estabilització i, per tant, d'una interrupció en l'increment continuat en el consum d'aquesta substància.

PROGRAMA DE LA PRESIDÈNCIA ESPANYOLA DE LA UE

Espanya presidirà el Mecanisme de Cooperació i Coordinació en matèria de Drogues entre la Unió Europea i Amèrica Llatina i Carib, que suposa una gran oportunitat per fiançar la presència espanyola com a referent en matèria de política de drogues a Iberoamèrica. La reunió del Mecanisme d'Alt Nivell es celebrarà el mes d'abril a Madrid, i acollirà a continuació la reunió plenària dels Coordinadors Nacionals de Drogues dels 27 països membres.

Madrid serà així mateix la seu d'una Conferència Europea sobre un enfocament integral de polítiques de drogues del 23 al 24 de març.

Nota de premsa