Les indemnitzacions pels temporals i els incendis en l'agricultura i la ramaderia pujaran a 130 milions d’euros

19/03/2010

Consell de Ministres


  • ENESA, en aplicació de la Llei 3/2010 convocarà ajudes destinades a agricultors i ramaders, que tenint una pòlissa d'assegurança, han tingut danys no emparats per les mateixes.
  • Aquesta llei incorpora compensacions per danys en les infraestructures de les explotacions, com ara sistemes de reg, tutors i malles antipedregades.
  • El MARM ha subvencionat fins al 50% el cost de les assegurances amb una inversió el 2009 de 280 milions d'euros.
Les indemnitzacions als agricultors i ramaders com a conseqüència de les inclemències meteorològiques i els incendis forestals registrats durant l'any 2009 i els primers mesos de l'any 2010 ascendiran a 130 milions d'euros.

En general, tots els danys sobre les produccions derivades de condicions climàtiques adverses, estan emparats pel sistema d'assegurances agràries, per la qual cosa els agricultors afectats per les pòlisses d'assegurança en vigor, que han donat part de sinistre a l'Agrupació Espanyola d'Entitats Asseguradores de les Assegurances Agraris Combinats S.A. (AGROASSEGURANÇA) percebran la corresponent indemnització. El MARM, a través d'ENESA, subvenciona el cost de les assegurances fins a en un 50%. En el Pla 2009, es van destinar 280 M € a subvencionar el cost de les pòlisses d'assegurança.

El Govern va aprovar el 2009, per plantar cara als danys, un Reial decret Llei (12/2009), amb mesures urgents per pal·liar els danys dels incendis i altres catàstrofes naturals, i el passat 11 de març de 2010 es va publicar al BOE la Llei 3/2010 per la qual s'aproven mesures urgents per pal·liar els danys causats pels incendis i altres catàstrofes naturals ocorregudes en diverses comunitats autònomes (procedent del Real decret-llei 12/2009).

Aquesta llei ha ampliat tant l'àmbit territorial d'aplicació del Real decret-llei 12/2009 com l'àmbit temporal de referència, ja que recull els danys produïts entre l'1 de març de 2009 i l'11 de març de 2010

A més dels danys sobre les produccions agrícoles i ramaderes, la Llei 3/2010 incorpora compensacions per danys en les infraestructures de les explotacions com ara sistemes de reg, tutors i malles antipedregades.

Una vegada determinats mitjançant reial decret els termes municipals a què seran aplicable les mesures contingudes en la Llei 3/2010, de conformitat amb el que disposa el seu article 6, ENESA durà a terme les següents actuacions:

- Convocarà les ajudes destinades als agricultors i ramaders que, tenint subscrita una pòlissa d'assegurança, han patit danys en les seves produccions no emparades per la mateixa.

- Instarà a l'Agrupació Espanyola d'Entitats Asseguradores de les Assegurances Agraris Combinats, S.A. (AGROASSEGURANÇA) a que la valoració de les pèrdues es realitzi al més aviat possible.

- Tramitarà els expedients que es generin amb celeritat i rigor a fi que les indemnitzacions corresponents puguin ser abonades en el termini més breu possible.

Indemnitzacions per condicions climàtiques adverses el 2009 i 2010.

- Navarra: els danys però importants s'han succeït com a conseqüència de les gelades dels mesos de gener i febrer, provocant danys en hortalisses, cuyas indemnitzacions podrien assolir els 560.000 €.

- A la Comunitat Valenciana la pedra va afectar a la vinya, i els danys per gelades i vent han provocat importants danys en cítrics, preveient-se una indemnització de 9,85 milions d'euros

- Aragó: les tempestes de l'estiu de 2009, van provocar importants danys en els fruiters, tant d'os com de llavor, assolint una indemnització de 9,5 milions d'euros. També va haver-hi danys en maiz, arròs, raïm de vi i determinades hortalisses, amb una indemnització pròxima als 300.000 euros.

- Regió de Múrcia: Com a conseqüència de les pedres del mes d'agost, es van veure afectats els cultius de préssec tardà, amb unes indemnitzacions de 3,2 milions d'euros. Altres cultius afectats van ser l'ametller, hortalisses, vinya, amb una indemnització d'1,85 milions d'euros. A més, les gelades i vents van provocar danys en cítrics i hortalisses d'hivern (enciam, tomàquet, carxofa) preveient-se una indemnització de 12,95 milions d'euros. En els hivernacles, els danys indemnitzables ascendeixen a 225.000 €.

- Castella-la Mancha: Les tempestes de pedra van afectar fonamentalment a la vinya, amb unes indemnitzacions de 2,5 milions d'euros, i a les produccions hortícoles (meló, síndria, pebrot o ceba) amb una indemnització pròxima als 3,5 milions d'euros.

- Andalusia: en les pedres del mes d'agost es va veure afectat el cultiu de l'oliverar, assolint les indemnitzacions els 3 milions d'euros. Aquesta comunitat ha estat especialment fuetejada per les intenses pluges i les inundacions dels mesos de gener i febrer, provocant importants danys en oliverar, cítrics, cereals i hortalisses, preveient-se una indemnització de 15 milions d'euros.

- Catalunya: els danys més significatius com a conseqüència de la calamarsa d'estiu, van ser en fruiters, blat de moro i vinya, amb una indemnització de 37,3 milions d'euros. A més, les gelades i vents de gener i febrer han ocasionat danys en cítrics estimant-se una indemnització d'1 milió d'euros.

- Castella i Lleó: els danys per vent, pluges i inundacions han provocat danys en maiz i remolatxa, amb una indemnització d'uns 150.000 €.

- Les balears: els vents i gelades han afectat a la producció de patata extraprimerenca, amb una indemnització de 200.000 €.

- Les canàries: els forts vents registrats (ciclogénesis explosiva) van provocar importants danys en plàtan (9,5 milions d'euros) i tomàquet (1,2 milions d'euros).