Acuamed i Ercros firmen un acord sobre una planta de tractament de fangs del pantà Flix, a Tarragona

02/06/2010

• La instal·lació s'ubicarà en el recinte de la mateixa fàbrica i a prop de la zona on es realitzen les tasques d'extracció dels residus
• Ambdues entitats reiteren el seu mutu compromís de plena col•laboració i suport durant tot el procés d'intervenció en l'embassament de Flix

La societat estatal Aigües de les Conques Mediterrànies, Acuamed, i Ercros S.A. han signat el memoràndum d'entesa per a la instal·lació de la planta de tractament de residus procedents de l'embassament de Flix, a Tarragona. La construcció d'aquesta infraestructura estava prevista en el projecte aprovat al moment oportú, actuació que està desenvolupant Acuamed des del passat mes de gener, i la seva construcció estava pendent de les negociacions en curs entre la societat estatal i Ercros.

Segons el document subscrit, Ercros cedirà “gratuïtament, i durant el temps necessari per a la completa terminació de les obres, els terrenys necessaris per executar la planta de tractament”, conforme a les previsions incloses en el projecte aprovat.

Així mateix, l'empresa química es compromet a cedir els terrenys necessaris per assegurar l'execució de les obres que es desenvolupin total o parcialment en les seves instal·lacions, així com a “facilitar el més necessari per a l'execució i explotació de les unitats d'obra”, sempre que no interfereixi en les activitats d'Ercros.

La planta de tractament es situarà, tal com estava previst en el projecte constructiu, en el recinte de la fàbrica d'Ercros a Flix, molt a prop del lloc on es desenvolupen les tasques d'extracció dels residus.

L'actuació a l'embassament de Flix, en el seu conjunt, inclòs el Pla de Restitució Territorial, suposa una inversió global de 223,3 milions. S'està executant, des del passat mes de gener, sota rigoroses mesures de protecció i seguretat, fruit dels acords assolits entre totes les institucions i organismes competents, en especial amb la Generalitat de Catalunya.

Aquesta actuació està inclosa en la Llei 11/2005, per la qual cosa està declarada d'interès general, prioritària i urgent, i consisteix en l'extracció, tractament, transport i abocament en dipòsit controlat d'aquests residus. Juntament amb altres actuacions, la intervenció a l'embassament de Flix forma part del Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre.