El Ministeri d’Habitatge compromet 19,9 milions d’euros per la rehabilitació de 1.300 habitatges i la construcció de 241 allotjament temporals i 309 habitatges protegits

castell de la trintiat

03/06/2010

Comissió Bilateral amb la Generalitat de Catalunya i visita a Salt i Roses


- L'aportació estatal en l'Area de Renovació Urbana de Salt ascendeix a gairebé 10 milions d'euros, el 34% del total
- S'han signat 11 convenis amb 8 ajuntaments que formen part del Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació 2009-2012 que beneficiarà 101.000 famílies catalanes amb una inversió estatal de 1.265, 5 milions d'euros
- El Ministeri de L'Habitatge ha abonat en ajudes directes a les famílies catalanes més de 48 milions d'euros des de 2009 i ha destinat per a la millora de les seves vivendes 68 milions en els últims quatre anys
- El programa de la ministra Corredor es completa amb una visita a Salt i una altra a les obres de recuperació del Castillo de la Trinitat, a Roses

El Ministeri de l'Habitatge ha compromès avui 20,1 milions d'euros en diverses actuacions que permetran la construcció i la rehabilitació d'un total de 1.850 vivendes i allotjaments temporals protegits en 8 municipis catalans. La inversió estatal s'emmarca en els acords que ha subscrit avui la ministra de Vivenda, Beatriz Corredor, amb el conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar, després de la segona reunió de la Comissió Bilateral de Seguiment del Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació (PEVR) 2009-2012.

“Amb aquests acords – ha subratllat la ministra Corredor - el Ministeri de L'Habitatge revalida el seu compromís amb Catalunya”. Un compromís, ha recordat, que es plasma, entre altres polítiques estatals, en el PEVR que beneficiarà 101.000 famílies catalanes fins al 2012, amb una inversió de l'Estat de 1.265, 5 milions d'euros, un 47% més que el pla anterior. El 74% de les ajudes del Pla Estatal a Catalunya (gairebé 41.000) serviran les famílies per millorar i rehabilitar les seves vivendes.

A més, des de 2009, el ministeri ha abonat 48,1 milions d'euros en ajudes directes als ciutadans catalans per pagar l'entrada d'una vivenda protegida i per ajudar al pagament mensual de la hipoteca.

Corredor, que ha recordat “la necessària lleialtat i col•laboració institucional entre les administracions quan es treballa per als ciutadans”, ha volgut destacar “l'alt grau de compliment a Catalunya del primer any d'execució del Pla Estatal de Vivenda i Rehabilitació”. El 2009, el ministeri ha finançat 44.366 objectius, pràcticament el doble de què s'havien convingut en un principi. Particularment, la titular de Vivenda ha dit que “mereix especial atenció el resultat que han obtingut els programes de rehabilitació, que van registrar un compliment del 238%, amb 24.219 actuacions finançades”.

Aposta per la rehabilitació i la renovació urbana a Catalunya
En aquest sentit, la Comissió Bilateral s'ha saldat amb 11 acords convinguts amb 8 ajuntaments. D'ells, destaquen els dos en què l'aportació de l'Estat assoleix gairebé els 15 milions d'euros i que impulsen la rehabilitació i la renovació urbanes a Salt i a Barcelona.

En l'Area de Renovació Urbana de Salt, lloc que Corredor visita avui, el Ministeri inverteix 9.630.000 milions d'euros (el 34% de la inversió total) per actuar sobre 300 vivendes protegides en una primera fase.

Una altra de les principals aportacions estatals suposa el 40% en la segona fase de l'Area de Rehabilitació Integral de Barcelona. El Ministeri inverteix 5 milions d'euros per millorar 1.000 vivendes.

Des de 2005 fins a la data, la inversió estatal en actuacions de rehabilitació i renovació urbana a Catalunya ha ascendit a gairebé 45 milions d'euros procedents de l'els plans estatals de vivenda. A més, dins els convenis de barris de rehabilitació, el Ministeri de L'Habitatge va aportar el 2009 23,2 milions d'euros i compromet 20,9 milions el 2010.

“Amb acords com els que avui signem – ha dit Corredor - estem avançant en la necessària reconversió i modernització del sector, acompanyant-ho cap a un nou equilibri més redimensionat, eficient i sostenible”. La ministra de Vivenda ha posat de manifest la importància de la rehabilitació com línia estratègica del Govern per al canvi de model productiu i ha destacat les polítiques que s'estan desenvolupant per impulsar-la: el propi PEVR – en què la rehabilitació té en compte la meitat de totes les actuacions -, la millora fiscal – IVA reduït i 10% de desgravació -, i la creació d'una plataforma social que lidera el Ministeri de L'Habitatge perquè els ciutadans disposin de tota la informació i les ajudes siguin més eficaces.

Més ajudes per a la construcció d'allotjaments temporals i vivendes protegides
Dins els acords signats avui figuren, a més, 4 milions d'euros en ajudes del Ministeri de L'Habitatge per a la construcció de 241 allotjaments temporals, que estan destinats als col·lectius vulnerables que tenen dret a ajudes públiques protegides segons el Pla Estatal en vigor:

-77 a Vic, amb una ajuda del ministeri de 978.125 euros
-55 allotjaments a Barcelona, amb una inversió estatal de 831.000 euros
-51 a Mollerussa (899.195 euros)
-11 a Cardona (151.625 euros)
-9 a Gelida (156.915 euros)
-i 36 a Lleida (635.830 euros)

A més, en la Bilateral s'ha signat un acord amb l'ajuntament de L´Hospitalet de Llobregat per urbanitzar sòl en què es construiran 309 vivendes protegides, de les quals 77 són de règim especial. La inversió del Ministeri en aquest Area d'Urbanització Prioritària (AUP) és de 875.100 euros.

Missatge de confianza
Beatriz Corredor, durant la seva intervenció després de la Bilateral i la firma dels convenis, s'ha referit també a la conjuntura econòmica. Pel que fa a la del sector de la construcció, ha reiterat que “les dades mostren una tendència cada vegada més consolidada cap a l'estabilització”. Ha destacat avui en concret la baixada de la desocupació en el sector de la construcció el mes de maig – el tercer davallada consecutiva en el sector - i ha assenyalat que “és ressenyable que Catalunya és la comunitat en què més baixa l'atur, també en la construcció”.

No obstant això, la Ministra ha dit que “els temps són durs i difícils, per a Espanya i per a tota la zona euro” però, a continuació, ha afegit que l'economia comença a mostrar signes positius per la qual cosa “el Govern confia en la nostra economia, en les famílies, en els ciutadans, les empreses i els treballadors per consolidar la recuperació i sortir de la crisi”.

Visita el centre de SALT
La Ministre de l'habitatge ha realitzat una visita al centre de Salt, acompanyada de la seva alcaldessa i del conseller Baltasar. Corredor ha comprovat la realitat actual d'aquest barri que es sotmetrà en els propers anys a una ambiciosa regeneració urbana integrada.

Allà, la Ministra ha manifestat que aquest pla “serà una mostra de com es pot fer realitat en la vida quotidiana dels veïns una línia estratègica del Govern en política de vivenda”. “En uns anys – ha dit - la vida ciutadana d'aquest barri estarà d'estrena: les llars seran més confortables, saludables i sostenibles. I el pols quotidià del barri s'haurà revitalitzat amb noves i millors infraestructures i equipaments públics i espais per als veïns. És aquesta, també, tota una operació de recuperació de la cohesió social”.

Corredor visita també les obres del Castillo de la Trinitat
Avui, la titular de Vivenda conclou el seu programa amb una visita, a Roses, les obres d'execució, consolidació i rehabilitació del Castillo de la Trinitat, que s'emmarquen dins l'actuació de la Ciutadella de Roses juntament amb la reconstrucció del Baluard de Santiago.

Aquestes obres ja estan en procés de finalització immediata. El projecte, que ha recuperat tanta part de la primitiva arquitectura defensiva del castell com la urbanització dels seus accessos, ha estat finançat íntegrament pel Ministeri de L'Habitatge, que ha invertit una mica més d'1,7 milions d'euros.

L'execució del projecte ha permès recuperar per al paisatge de Roses un conjunt arquitectònic del segle XVI - que va ser volat en les guerres napoleòniques - i que estava en ruïnes. La intervenció s'ha saldat amb la restauració de part dels elements originals i amb una part de construcció nova, a més de rescatar una zona de búnquers i galeries.

> Fotos