El Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí licita, per més d'1,5 milions d'euros, les obres de rehabilitació, protecció i restauració de la rambla de Riudecanyes, a Tarragona

15/06/2010

En el marc de la seva política de rehabilitació i protecció del litoral


La proximitat del nucli urbà de Cambrils i d'altres activitats humanes, ha donat lloc a una estampa habitual de barrancs i rambles, amb abundants abocaments i impactes ambientals, però amb grans potencials mediambientals.

El Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí, a través de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar, ha licitat les obres de rehabilitació, protecció i restauració de la rambla de Riudecanyes, en el tram que va des del pont del ferrocarril fins a la desembocadura del riu, a Tarragona. El total de la inversió ascendeix a 1.550.804 euros. La rambla de Riudecanyes és una de les rambles meridional més important del “Migjorn Català” el seu marge esquerre pertany al terme municipal de Cambrils i el seu marge dret al terme municipal de de Mont-roig del Camp.

Els objectius generals d'aquest projecte són, per un costat, la restauració i recuperació ambiental d'un espai natural integrat parcialment a la xarxa urbana. Evitar una estampa habitual de barrancs i rambles, amb abundants abocaments i impactes, però amb un gran potencial i funcionalitat mediambiental. La definició de mesures per tractar d'evitar el risc d'avingudes i intentar reduir els riscos per a la població.

A més, l'ordenació dels usos públics en aquest entorn és molt important, donada la proximitat d'un gran nucli de població a aquest espai natural dóna lloc de forma irremissible fins i tot conjunt de situacions i relacions entre les quals cal establir unes normes per poder fer compatibles tots els interessos.

Igual que moltes de les rambles d'aquesta zona litoral, el creixement urbanístic ha donat lloc a la urbanització de de part d'aquests barrancs, sobretot dels trams finals o els punts de desembocadura, on es concentra la major part de les àrees residencials i turístiques.

Aquestes rambles tenen sempre un imprevisible i marcat caràcter mediterrani, és a dir, grans, ràpides i perilloses crescudes que ara han de conviure en entorns urbans cada vegada més propers als cursos.

A més, la proximitat de les àrees urbanes i el mal costum històric de que els barrancs són espais lliures utilitzats per fer abocaments o simplement tirar deixalles, ha convertit aquests espais en àrees marginals, amb les formacions vegetals autòctones força degradades, en molts casos amb importants riscos d'inestabilitat dels talussos i d'erosió del llit fluvial, i amb molts punts negres pel que fa a la seguretat de les persones que viuen en les seves riberes.

Els objectius concrets que assolirà aquest projecte seran:

Restauració mediambiental. - L'eliminació de les espècies invasores que no permeten un desenvolupament i regeneració espontània de la vegetació potencial de la rambla. La potenciació i regeneració de les comunitats vegetals potencials i autòctones de les rambles meridionals, mitjançant treballs selvícolas i la replantació.

Correccions hidrològiques. - Disseny i dimensionament d'estructures protectores que garanteixin els treballs de restauració ambiental, i minimitzin el risc a la població per inundació. Es tracta de fer un disseny suau, en acord als interessos mediambientals i paisatgístics de la rambla, però que sigui efectiu amb la seguretat de la població i dels seus béns.

• Ordenació dels usos públics. - Establiment dels àmbits i espais susceptibles de ser utilitzats i visitats pels humans. Definició dels elements de mobiliari i d'infraestructures a instal·lar en general per tal de regular i condicionar l'ús públic de la rambla i els seus marges.

Aquestes actuacions formen part de la política del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí, per recuperar i millorar el litoral espanyol respectant les característiques mediambientals i paisatgístiques de cada zona i facilitar l'ús i gaudeixi de la costa a tots els ciutadans.