El MARM evalúa favorablement el projecte de línia aèri-subterrània a la central tèrmica de Carbonífera Energía S-L.U de Mequinensa

17/06/2010

Segons la Declaració d'Impacte Ambiental


Per aconseguir la integració ambiental i paisatgística de les zones que es veuen alterades per les obres s'efectuarà l'adequació geomorfològica dels terrenys afectats restituint les formes i topografies originals.

El Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí ha avaluat favorablement la realització del projecte “Línia aeri-subterrània a 25 KV doble circuit a la central tèrmica de Carbonífera Energia S-L.U. Terme Municipal Almatret, Mequinensa (Lleida, Saragossa)”, concloent que sempre que s'autoritzi en l'alternativa seleccionada i en les condicions anteriorment assenyalades, que s'han deduït del procés d'avaluació quedarà adequadament protegit el medi ambient i els recursos naturals.

L'objecte del projecte és la construcció de la línia elèctrica aeri-subterrània a 25 kv de 1.106 metres de longitud total que evacuï l'energia elèctrica generada per la futura central tèrmica de 37Mw elèctrics, propietat de l'empresa CARBONIFERA ENERGIA S.L.U, situada al final municipal de Mequinensa.

Segons l'informe de l'Institut Aragonès de Gestión Ambiental (INAGA) la zona de més valor de la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) “Matarranya - Aiguabarreix” es troba a uns 4 quilòmetres, per la qual cosa no es preveu una afecció directa del projecte sobre aquesta zona, tenint en compte l'escassa dimensió de l'estesa projectat.

Amb relació a la ZEPA i Lloc d'Interès Comunitari “Tossals d’Almatret i Riba Vermella” no es veurà afectada directament, per la qual cosa no hi haurà alteracions sobre els seus valors ambientals.

El DIA avui aprovat estableix mesures per a la protecció del sòl i la vegetació. A aquest efecte, les instal·lacions auxiliars es dissenyaran de manera que s'eviti la col·locació de les mateixes en les àrees amb vegetació d'interès. L'accés a la ubicació dels suports es farà pels camins existents i s'usaran fonaments individuals i potes asimètriques adaptades a l'orografia del terreny. Així mateix haurà d'elaborar-se un projecte de revegetació i de restauració de les zones afectades per les obres.

Per aconseguir la integració ambiental i paisatgística de les zones que es veuen alterades per les obres, s'efectuarà l'adequació geomorfològica dels terrenys afectats restituint les formes i topografies originals. D'altra banda, el projecte garantirà el respecte al lliure ús dels camins públics que poguessin veure-se afectats i l'adequada conservació de què vagi a ser utilitzats.

Encara que la línia projectada no afecta a cursos fluvials, per a la resta de les infraestructures del projecte (camins, instal·lacions auxiliars, etc.) es donarà compliment del reglament del Domini Publico Hidràulic i tota la normativa d'aigües vigents.

En el disseny de la línia elèctrica es complirà el que estableix la Llei sobre les mesures per a la protecció de l'avifauna contra la col·lisió i l'electrocució en línies elèctriques d'alta tensió. Es comptés amb mesures de prevenció d'incendis i mesures per a la seva posterior extinció, així com un sistema de detecció d'incendis. Per a això es dissenyarà
un Pla de Prevenció d'incendis en funció de l'època de l'any i de la vegetació existent en cada zona. Una vegada finalitzi el període de vida útil de la línia elèctrica es procedirà al seu desmantellament i després d'aquest, es durà a terme una revegetació i restauració de les zones afectades.

El projecte conté un Pla de Vigilància Ambiental per al seguiment i control dels impactes i l'eficàcia de les mesures preventives i correctores establertes en el mateix, així com la proposta de noves mesures si s'observa que els impactes són superiors als previstos o insuficients les mesures inicialment propostes.