El MARM avalua favorablement el projecte de modernització del reg a la Comunitat de Regants de la Partida de Fenollet (Lleida)

21/06/2010

Després del procediment preliminar d'avaluació ambiental


Es preveuen efectes positius sobre la zona en millorar-se el sistema de reg i distribució amb un aprofitament més eficaç de l'aigua.

Per al desenvolupament del projecte no es preveuen afeccions significatives sobre cap tipus d'espais naturals protegits, ni sobre la flora i fauna present.

Després de les consultes ambientals dutes a terme sobre el projecte “Modernització del reg a la Comunitat de Regants de la Partida de Fenollet. Termes municipals d'Almenar i Alguaire, (Lleida)” i després del procediment d'avaluació preliminar, el Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí ha adoptat la decisió de no sotmetre-ho al procediment complet d'avaluació de l'impacte ambiental per no observar impactes adversos significatius.

El projecte, que està declarat d'interès general per la Llei 10/2005, té per objecte la millora i modernització dels regadius de la Comunitat de Regants de la Partida de Fenollet, corresponent a una superfície de 240,83 ha. Es pretén construir una xarxa de reg a pressió que substitueixi l'actual sistema de sèquies, que minimitzi pèrdues d'aigua i que permeti un millor subministrament i distribució de la mateixa. El promotor i òrgan substantiu del projecte és la Direcció General de l'Aigua del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí.

D'acord amb l'avaluació no es preveu una generació significativa de residus, ja que no es produirà la demolició de les actuals sèquies en mantenir-se operatives per a regs d'emergència en cas de possibles avaries en la nova xarxa. Els residus produïts que no es puguin reutilitzar seran transportats a abocador autoritzat. Així mateix, l'execució del projecte no suposa un increment de la contaminació ni del risc d'accidents.

El projecte discorre íntegrament per terrenys agrícoles propietat de la Comunitat de Regants, per la qual cosa no es produirà canvi algun en l'ús actual del sòl. Es considera alta la capacitat de càrrega del mitjà per acollir aquesta actuació, no existint en la zona àrees de gran densitat demogràfica, ni paisatges rellevants que poguessin veure-se afectats.

L'actuació projectada no s'ubica dins cap espai de la Xarxa Natura 2000 ni en hàbitats d'interès comunitari, encara que es troba proper el LIC/ZEPA, (ES5130035), Plans d'Unilla. Igualment, el promotor exposa que en la zona d'actuació no existeixen vies pecuàries, zones d'especial conservació, zones humides, arbres monumentals o d'interès local, ni geotalps inventariats. En relació amb el patrimoni arqueològic, no existeixen en la zona jaciments inventariats.

En la fase de construcció es produiran afeccions ambientals d'àmbit local, restringit i recuperable que seran mitigades amb el compliment de les mesures correctores i protectores establertes en la documentació ambiental presentada. El desenvolupament del projecte no suposarà una reducció significativa de la qualitat i capacitat dels recursos naturals de l'àrea d'actuació.

Així mateix, no es preveuen afeccions significatives sobre cap tipus d'espais naturals protegits, ni sobre la flora i fauna aquesta. En la zona d'actuació no existeixen béns inventariats, malgrat el qual està prevista la realització d'una prospecció arqueològica prèvia a l'execució de les obres.

Durant la fase d'explotació, es preveuen efectes positius sobre la zona d'actuació, ja que en millorar-se el sistema de reg i distribució, es produirà un aprofitament més eficaç del recurs. Igualment, s'afavorirà la consolidació de les superfícies de regadiu existent, que previsiblement assoliran una més gran productivitat.

Igualment en el projecte es preveu l'aplicació de mesures de protecció del sistema de drenatge i de les sèquies, i la restitució de les zones afectades per les obres. També existeix un pla de vigilància ambiental que controli i garanteixi, tant en fase d'obres com d'explotació, el compliment de les mesures propostes aplicades i la seva correcció en cas necessari.