José Blanco signa els convenis per a la recuperació dels castells de Castelldefels (Barcelona) i Pratdip (Tarragona)

El misnitre amb el tinent d'alcalde de Pratdip

29/06/2010

1 % Cultural


Foment destinarà a prop de 600.000 euros a aquestes actuacions

El ministre de Foment, José Blanco, l'alcalde de Castelldefels, Joan Sau, i el tinent d'alcalde de Pratdip, Josep María Rovira, han signat avui els convenis de col·laboració per a la recuperació del patrimoni històric amb càrrec als fons que es generen per a l'1% Cultural.

En virtut d'aquests acords, el Ministeri de Foment aportarà 500.000 euros a la reparació i restauració del Castillo de Castelldefels (Barcelona) i 87.747, 88 euros a la recuperació del Castillo de Pratdip (Tarragona).

Castillo de Castelldefels
Avui dia, el castell de Castelldefels està format per un conjunt d'edificacions i espais envoltats per un recinte emmurallat. Entre el juny de 2003 i l'abril de 2005 es van dur a terme les obres de consolidació estructural, substitució de forjats i coberta del cos principal, així com la restauració de la sala noble i pati del castell. Avui dia s'estan finalitzant les obres de recuperació de la resta dels espais de la planta noble, condicionament del pati i de l'accés.

Les actuacions incloses en aquest projecte corresponen a la tercera Fase de la intervenció, amb què es pretén completar el condicionament de tots els espais interiors de la planta baixa i també aquells espais de comunicacions verticals necessaris per arribar a les cobertes-mirador del castell. S'inclou el condicionament de terrasses amb baranes per poder ser visitades. També s'executaran les instal·lacions necessàries per poder posar en servei les parts ja acabades i s'instal·larà una caldera, una climatitzadora i un ascensor que comuniqui totes les plantes i surti a coberta.

Castillo de Pratdip
El projecte plantejat constitueix una de les dues fases en què es divideix la intervenció global amb què es pretén la recuperació i posada en valor de les restes arqueològics de la torre de guaita originària del castell de Pradip. Aquesta torre estaria situada sobre una roca, en un dels punts més elevats del nucli urbà.

La intervenció té en compte tant l'a demolició d'un dipòsit d'aigua construït al final dels anys seixanta sobre la zona en què es van trobar les restes de la torre, com la posterior excavació arqueològica que permetrà determinar l'abast i la magnitud de les restes que s'exhumin. En una següent fase, es preveu la recuperació de les restes arqueològics descoberts per a la seva posada en valor com àmbit d'interès turístic per al municipio

1% Cultural
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars. El càlcul d'aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d'execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.