El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua visita a Lleida la recent acabada Estació
Depuradora d'Aigües Residuals de Térmens i Menàrguens

Parlaments del Secretari d'Estat

30/07/2010

Acuamed, dependent del MARM, ha invertit 2,4 milions d'euros


Aquesta actuació, que beneficia una població superior a les 4.200 persones, forma part del Pla de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes, PSARU 2002, a la Conca de l'Ebre, en què el MARM, a través d'Acuamed, té encomanades obres per valor de 21,7 milions d'euros.

El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua del Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), Josep Puxeu, ha visitat aquest divendres les obres de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Térmens i Menàrguens, a la província de Lleida, amb motiu de la finalització de els treballs.

Josep Puxeu ha estat acompanyada en aquesta visita per la directora general del Aigua, Marta Moren, els alcaldes de Térmens, Francesc Sangrà i Pascual, el de Menàrguens, Pau Forns i Planella, el gerent de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Adolf Martínez, el subdelegat del Govern a Lleida, José Ángel Flores, i el director general d'Acuamed, Carlos Massa.

El MARM ha invertit en aquesta actuació, a través de la societat estatals Aigües de les Conques Mediterrànies (Acuamed), 2,4 milions d'euros, i beneficia a una població de més de 4.200 persones. Forma part del Pla de Sanejament de Aigües Residuals Urbanes de la Conca de l'Ebre, PSARU 2002.

La infraestructura, capaç de tractar un cabal màxim de 44,53 m3/h i seus col·lectors en alta, recull les aigües brutes d'ambdós municipis per tractar-la. D'aquesta manera, es dóna una solució sostenible i definitiva a aquests dos municipis que fins ara únicament disposaven, com a infraestructura de sanejament, de una xarxa de clavegueram en baixa en què s'abocaven tantes aigües de reg com aigües residuals procedents de polígons industrials.

La solució adoptada per al disseny de l'EDAR és un tractament biològic mitjançant un canal d'oxidació, on el biològic inclou el procés de nitrificación - desnitrificació i eliminació de llumí. En aquest cas es tracta d'un sistema concèntric, amb el canal embolicant la decantadora secundària circular.

Aquest tipus de tractament està considerat com el més adequat per als nuclis de Térmens i Menàrguens, ja que en cas que existeixin abocaments de tipus industrial, el canal d'oxidació té capacitat d'adaptació al tractamentconjunt d'aquests abocaments.

El PSARU 2002 va sorgir per donar resposta a les demandes d'alguns municipis de les comarques catalanes de la conca de l'Ebre, que manquen total o parcialment d'infraestructures de depuració d'aigües residuals o presenten importants carències en aquest tipus d'instal·lacions.

Acuamed té encomanades un total de 8 obres en el marc del PSARU 2002, amb una inversió total de 21,7 milions d'euros. Aquestes actuacions, 6 de les quals es troben finalitzades o en avançada fase d'execució, consisteixen en la construcció d'estacions depuradores i millora de la xarxa de col·lectors en les poblacions d'Ulldemolins, Tivissa, Horta de Sant Joan, Sant Jaume d’Enveja, Alguaire, Alcoletge, Térmens i Menàrguens i Bellver de Cerdanya.