José Blanco signa tres convenis del 1% Cultural per a la recuperació del patrimoni històric a Catalunya

El Ministre de Foment amb Antoni Fogué

02/12/2010

Foment destinarà més de 4,6 milions d'euros a aquestes actuacions

El ministre de Foment, José Blanco, ha signat avui tres convenis de col·laboració per a la recuperació del patrimoni històric a Catalunya amb càrrec als fons que es generen pel 1% Cultural.
 
En virtut d'aquests acords, el Ministeri de Foment aportarà en total 4,6 milions d'euros a actuacions a les Drassanes Reials de Barcelona, al Museu del Vi de Vilafranca del Penedès i a l'antic monestir de Sant Francesc de Montblanc (Tarragona).
 
José Blanco ha rubricat aquests acords amb el president del Consorci dels Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona, Antoni Fogué, i amb els alcaldes de Vilafranca del Penedès i de Montblanc, Pere Regull i Josep Andreu Domingo.
 
A la seva intervenció després de la signatura, el ministre ha subratllat que aquestes subvencions “no només contribueixen en gran mesura a la conservació i promoció del nostre patrimoni històric comú”. “Si només fos així, ja estaríem satisfets”, ha afirmat. Blanco ha explicat que aquests projectes “també estan incidint positivament en l'activitat econòmica i en la generació d'ocupació a les zones on es desenvolupen les inversions, i demostrant que quan totes les administracions públiques col·laboren, guanyem tots”.
 
Rehabilitació del Portal de la Pau, Casa de Manteniment i Casa del Governador de les Drassanes Reials (Barcelona)
 
Les Drassanes en origen es van construir extramurs de la fortificació medieval del segle XIII. Amb l'ampliació de la muralla al segle XIV van quedar dins del recinte emmurallat.
 
L'actuació planteja actuar aproximadament en 1.000 m2 repartits als tres edificis que resten per rehabilitar: el Portal de la Pau, la Casa de Manteniment i la Casa del Governador.
 
L'import total de l'obra ascendeix a 1.546.427 euros, dels quals el Ministeri aporta 1.159.820,25.
  
Adequació del Palau Reial al Museu del Vi a Vilafranca del Penedès
 
L'edifici del Museu del Vi el conformen el Palau Reial o Palau de Jaume II construït en el S XIII i que va ser objecte d'una important reconstrucció en els anys quaranta, l'Església de Sant Pelegrí, la construcció del qual es remunta al S XII, un edifici denominat Cal Pa i Figues (residència senyorial en origen que en el S XX va ser derrocat i tornat a edificar), i altres edificacions de diferents èpoques i escàs valor arquitectònic.
 
El projecte constitueix la Fase 1 d'actuacions a realitzar en el conjunt d'edificis que constitueixen el Museu. Es tracta d'una intervenció global que pretén la restauració i reutilització del Palau Reial i comprèn la consolidació i restauració de la seva estructura i instal·lacions.
 
L'import total de l'obra ascendeix a 3.157.096,14 euros, dels quals el Ministeri aporta 2.367.822,11.
 
Creació del Centre Cultural Anselm Turmeda a l'antic Monestir de Sant Francesc de Montblanc (Tarragona)
 
Els orígens del monestir es remunten a la fi del segle XIII i ara passarà a ser Centre Cultural, pel que es duran a terme les següents actuacions:
 
-Construcció d'un element de volumetria senzilla (comunicat en planta baixa amb l'església) sobre les restes de les antigues traces del claustre, recreant-se el seu espacialidad original i les seves circulacions.
 
-Restitució formal d'algunes de les seves arquerías originàries, prèvia neteja i consolidació dels elements arquitectònics de pedra llaurada descoberts procedents d'ella (bases, capitells, fustos, tracerías..).
 
-Coberta transitable per permetre la connexió directa amb el casc històric del municipi.
 
En conjunt, l'actuació proporciona un àmbit expositiu adequat al nou ús cultural que es pretén.
 
Les obres tindran un cost total d'1.501.038,33 euros, dels quals el Ministeri de Foment aportarà el 50%.

Fotos