Adif suprimeix dos passos a nivell a Les Borges Blanques (Lleida)

Adif suprimeix dos passos a nivell a Les Borges Blanques (Lleida)

10/12/2010

A la línia d’ample convencional Lleida-Barcelona


Aquesta actuació ha suposat una inversió aproximada de 2,7 milions d'euros en la construcció d'un pas superior per a vehicles, dos passos per a vianants i dos vials d'enllaç

L'objectiu és incrementar la permeabilitat de la infraestructura ferroviària i augmentar la seguretat per als vehicles i vianants i per a les circulacions ferroviàries

Adif ha finalitzat les obres per a la supressió de dos passos a nivell a les Borges Blanques (Lleida), situats en els punts quilomètrics 24/065 i 24/332 de la línia d'ample convencional Lleida-Barcelona. Les actuacions, per a les quals s'han destinat prop de 2,7 milions d'euros, han consistit en la construcció d'un pas superior per a vehicles, una passarel i un pas inferior per a vianants i dos vials d'enllaç.

Adif ha conclòs la segona fase de les actuacions gràcies a l'obertura del pas inferior, la passarel vianants i un dels vials d'enllaç, després que el passat mes de juliol entrés en funcionament el pas superior per a vehicles i el primer vial d'enllaç .

Gràcies a aquesta inversió, s'incrementarà la permeabilitat de la infraestructura ferroviària al seu pas per la capital de la comarca lleidatana de les Garrigues, i s'augmentarà la seguretat per als vehicles, vianants i circulacions ferroviàries.

Aquesta actuació s'inscriu en el pla d'inversions que Adif està duent a terme per millorar la seguretat i integració de les infraestructures ferroviàries de la xarxa d'ample convencional a Catalunya entre les quals destaquen, a més de la supressió i protecció de passos a nivell mitjançant senyalització lluminosa i acústica, la instal lació de tanques, la construcció de passos inferiors i superiors, campanyes de sensibilització i altres actuacions.

Aquesta actuació té caràcter d'obra per compte de l'Estat i es realitza a càrrec del Contracte Programa subscrit entre Adif i l'Administració General de l'Estat.

Actuacions realitzades

Per a la clausura dels passos a nivell s'ha construït un vial de 346 m de longitud que connecta el nucli urbà amb la rotonda existent a la variant de la carretera C-233, salvant la infraestructura ferroviària mitjançant un pas superior, situat a l'altura del punt quilomètric 24/197 de la línia Lleida-Barcelona. El vial disposa d'una calçada de 8 m d'ample, amb 2 carrils de 3,5 mi vorals de 0,5 m.

L'estructura del pas superior està formada per 5 trams amb llums d'entre 19,9 mi 31,4 m, i el tauler té una longitud de 230,2 mi una amplada de 11,4 m en els dos primers vans, i de 9 m en els tres restants.

Per a canalitzar part del flux de trànsit de vianants, els dos primers trams de l'estructura del pas s'han executat amb una secció transversal que inclou una vorera de 2 m d'ample en el seu marge dret. Un cop superades les vies del ferrocarril i adossada al pas superior de vehicles, s'han construït les rampes d'una passarel·la de vianants que salven una alçada de 9,6 m. La passarel·la està adaptada a persones amb discapacitat mitjançant 6 trams de rampa de 2 m d'ample útil, amb recorreguts de 10 m, un pendent del 8% i replans de 2 m.

De forma paral·lela, s'ha construït un pas inferior de vianants, l'estructura té 6 m de longitud, 2,5 m d'alçada i 2,5 m d'amplada, i està formada per peces prefabricades de formigó armat i amb unes dimensions. Els accessos es realitzen a través de rampes i escales.
El conjunt de les actuacions s'ha complementat amb la construcció de dos nous vials. El primer permet desviar el carrer que dóna accés a l’estació de ferrocarril per creuar per sota del primer va del pas superior i té una longitud de 154,4 m, amb dos carrils per a la circulació i voreres per als vianants. El segon connecta amb l'actual camí de la Font Vella mitjançant un vial de 230,5 mi disposa d'una calçada amb 6 m d'ample.

Així mateix, s'han dut a terme treballs de tancament de la infraestructura ferroviària, la col.locació de pantalles acústiques, la instal lació d'enllumenat i diverses operacions d'enjardinament i urbanització dels entorns.