El MARM resol l'avaluació d'impacte ambiental de la modernització de reg de la Comunitat de Regants de Sucs (Lleida)

14/12/2010

Evaluación de Impacto Ambiental publicada hoy en el BOE


Els impactes que es puguin produir durant la fase de construcció seran mitigats amb el compliment de les mesures correctores i protectores establertes en la resolució aprovada.

D'acord amb l'anàlisi i les consultes realitzades, el Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí, ha formulat l'avaluació d'impacte ambiental del projecte "Modernització de reg de la Comunitat de Regants de Sucs (Lleida)", concloent que sempre que es compleixin les condicions fixades en aquesta resolució quedarà adequadament protegit el medi ambient i els recursos naturals.

L'objecte del projecte és la modernització del sistema de reg de la Comunitat de Regants de Sucs (Lleida) mitjançant el entubat de l'actual sèquia de proveïment. D'aquesta manera el reg passarà de ser a manta a automatitzar i realitzar-se a pressió. A més, el projecte inclou la construcció d'un embassament de regulació de 220.848,85 m3 per al reg de les parcel pertanyents a aquesta comunitat de regants.

La zona d'actuació d'aquest projecte és el territori agrícola de Lleida confrontant amb Osca, a la comarca de l'El Segrià (Lleida). Els termes municipals afectats són Gimenells i el Pla de la Font i Lleida i el promotor i òrgan substantiu és la Direcció General de l'Aigua del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.

Els impactes que es puguin produir durant la fase de construcció seran mitigats amb el compliment de les mesures correctores i protectores establertes en la resolució aprovada.

Durant la fase d'explotació, el principal efecte positiu del projecte serà l'aprofitament més eficaç dels recursos aigua i energia. Segons recull la documentació ambiental, disminuirà notablement el volum total aplicat per unitat de superfície, passant de 12.000 m3/ha a menys de 7.000 m3/ha per als cultius d'alfals. Aquest estalvi d'aigua repercutirà en un augment del volum d'aigua disponible per a altres usos. En aquest sentit tindrà prioritat, tal com estableix l'article 26 de la Llei 10/2001, del Pla Hidrològic Nacional, garantir els cabals ambientals, com a limitació prèvia als fluxos del sistema d'explotació.

Tenint en compte la tipologia, ubicació i dimensions del projecte, no és previsible que el projecte generi impactes significatius sobre la biodiversitat ja que les actuacions no són coincidents amb espais naturals protegits ni amb àrees sensibles d'espècies amenaçades de fauna i flora, i s'estima que les afeccions sobre hàbitats naturals i tàxons d'interès comunitari poden ser evitades o minimitzades sempre que es compleixin les mesures preventives i correctores recollides en la documentació ambiental del projecte.