Vuit municipis de la província de Barcelona, reconeguts amb el distintiu "Ciutat de la Ciència i la Innovació"

20/12/2010

A principis de 2011 està previst l’acte de lliurament dels guardons


Amb aquest guardó Ciència i Innovació reconeix l'important esforç i compromís amb la R + D + i de Vilanova del camí, Cerdanyola del Vallès, Manresa, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Barcelona, Mataró i Terrassa

El distintiu "Ciutat de la Ciència i la Innovació" reconeix als seus primers 30 municipis
 
Durant tres anys formaran part de la Xarxa Innpulso i comptaran amb una sèrie de beneficis en el marc de les polítiques d'R + D + i
 
Vilanova del Camí, Cerdanyola del Vallès, Manresa, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Barcelona, Mataró i Terrassa han rebut el distintiu "Ciutat de la Ciència i la Innovació" que el Ministeri de Ciència i Innovació atorga aquest any per primera vegada. Les ciutats rebran el seu reconeixement al costat de les altres 22 localitats premiades durant una cerimònia que se celebrarà a començaments del proper any.

Amb aquest guardó es reconeix l'important esforç i compromís que han vingut exercint amb la R + D + i aquestes localitats catalanes, així com la seva contribució des de l'esfera local al canvi de model productiu. El distintiu reconeix un total de 30 municipis diferenciats en tres categories segons el seu nombre d'habitants (menys de 20.000, de 20.001 a 100.000 i més de 100.000). Cadascuna de les categories premia 10 municipis.

En aquest sentit, Vilanova del Camí ha estat guardonada amb aquest distintiu dins de la categoria d'ajuntaments de menys de 20.000 habitants. Per la seva banda, Cerdanyola del Vallès, Manresa, Sant Boi de Llobregat i Viladecans han estat guardonades dins la categoria d'ajuntaments de 20.001 a 100.000 habitants. Barcelona, Mataró i Terrassa han estat guardonades dins la categoria d'ajuntaments amb més de 100.000 habitants.

La distinció s'obté per a un període de tres anys que es renova o no en funció de les actuacions de les ciutats en aquest període. Durant el mateix, comptaran amb una sèrie de beneficis en el marc de les polítiques d'R + D + i en passar a formar part de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Xarxa INNPULSO). Amb aquesta iniciativa s'ofereix una oportunitat única per reforçar i fomentar la ciència i la innovació espanyola actuant des de l'àmbit local.

En aquesta primera edició, s'ha concedit la distinció "Ciutat de la Ciència i la Innovació" a aquells ajuntaments que han demostrat un major compromís en projectes innovadors amb càrrec al Fons Estatal per a l'Ocupació i la Sostenibilitat. L'avaluació dels candidats ha comptat també amb la col.laboració del Ministeri d'Administracions Públiques.

Les inversions realitzades pels ajuntaments en matèria d'R + D + i amb càrrec a aquest Fons gestionat pel Ministeri de Política Territorial van arribar als 916 milions d'euros distribuïts en un total de més de 7.650 projectes (30,1% del total de projectes).

Els projectes d'innovació que s'han considerat abasten parcs empresarials, parcs científics i tecnològics, centres de coneixement i vivers d'empresa, així com els destinats a millorar l'economia verda, a promoure la innovació en l'economia de la salut i assistencial, la modernització de l'administració municipal, els centres de cultura i divulgació científica-tecnològica, etc.

A principis de 2011 està previst l'acte de lliurament dels guardons que tindrà lloc a Madrid i que comptarà amb la presència de Ses Alteses Reials els Prínceps d'Astúries.

Xarxa de "Ciutats de la Ciència i la Innovació" (xarxa INNPULSO)

Els ajuntaments que han estat guardonats amb aquest distintiu passen a formar part de la "Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació" (xarxa INNPULSO),-segons l'acordat el passat dia 8 d'octubre en Consell de Ministres-, on es potenciarà la relació entre els ajuntaments i la realització de projectes de col.laboració.
 

Es tracta d'una xarxa permanent, amb vocació de créixer, i que demostra que el canvi de model ja ha començat, i els ajuntaments jugaran un paper decisiu en ell.

Formar part d'aquesta xarxa comporta una sèrie de beneficis en el marc de les polítiques d'R + D + I i de desenvolupament local:

Ø Autorització per a l'ús de la distinció en la comunicació i promoció de la ciutat, tant a nivell nacional i internacional.

Ø Foment i impuls de projectes col.laboratius entre els municipis que s'integren en la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació.

Ø Integració de la Xarxa com a entitat de referència dins del Grup de treball MICINN-MITYC sobre turisme científic.

Ø Promoció internacional de les Ciutats de la Ciència i la Innovació en esdeveniments internacionals relacionats amb R + D + I i el desenvolupament basat en el coneixement.

Ø Consideració preferent d'aquestes ciutats per a la ubicació d'instal·lacions científiques i tecnològiques de titularitat o participació estatal, així com per ubicar nodes de la xarxa del MICINN de Punts d'Informació sobre R + D + i, (xarxa PIDI).

Ø Priorització d'aquestes ciutats com a llocs preferents per a organitzar les reunions del departament amb les comunitats autònomes i altres agents del sistema d'R + D, i també per a la celebració de congressos i seminaris dels seus organismes públics de recerca.

Estratègia Estatal d'Innovació: Eix de Cooperació Territorial

Aquesta convocatòria s'emmarca en el quart eix de l'Estratègia Estatal d'Innovació: enfortiment de la cooperació territorial, orientada a buscar el consens entre administracions per aconseguir una difusió de la innovació en tot el territori ia tot el teixit productiu. L'objectiu és cooperar i coordinar les actuacions del Govern central i regional en matèria d'innovació amb la finalitat d'elevar el nivell d'innovació de les empreses, millorar la qualitat de vida dels ciutadans i incrementar la competitivitat empresarial.

En aquest eix de cooperació territorial es preveuen actuacions a dos nivells: autonòmic i local.

Des de la perspectiva autonòmica s'impulsa un nou model de gestió compartida, fundat en la cooperació que es desenvolupa mitjançant convenis específics amb les comunitats autònomes. En aquest sentit, fins ara el Ministeri de Ciència i Innovació ha signat 8 convenis per un valor de 747 milions d'euros. El mapa es completarà amb la resta de comunitats autònomes en el primer semestre del 2011.

Per la seva banda, la implicació de les administracions locals s'articula a través de Fons Estatal per l'Ocupació i la Sostenibilitat Local, i la distinció de Ciutats de la Ciència i la Innovació i la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Xarxa INNPULSO ).