Llanos de Luna es reuneix amb estudiants de Dret per informar-los dels canvis en la Llei d’accés a les profesiones d’Advocat i Procurador

Llanos de Luna es reuneix amb estudiants de Dret per informar-los dels canvis en la Llei d’accés a les profesiones d’Advocat i Procurador

07/05/2012

  • El passat mes de febrer, la Delegada del Govern a Catalunya es va comprometre a realitzar gestions davant el Ministeri d'Educació i el Ministeri de Justícia perquè les reivindicacions dels alumnes quedessin recollides al Reial decret Llei aprovat pel Consell de Ministres

 

La Delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, s'ha reunit aquest matí amb una representació d'estudiants de Dret de la Universitat Internacional de Catalunya, de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat Ramon Llull-ESADE per informar-los de les gestions dutes a terme des de la Delegació del Govern després que, en una trobada celebrada el passat mes de febrer, els estudiants traslladessin a la Delegada la seva preocupació pel procés d'adaptació dels plans d'estudi de Dret a l'Espai Únic Europeu. En aquella reunió, els alumnes d'aquesta Llicenciatura van explicar a la Delegada que el seu objectiu era aconseguir l'exclusió de tots els llicenciats de la Llei 34/2006 d'accés a les professions d'Advocat i Procurador dels Tribunals.

Llanos de Luna, que ja en aquella ocasió va comunicar als estudiants la voluntat, per part del Govern d'Espanya, de buscar una solució al problema plantejat pels estudiants universitaris, els va informar ahir que les gestions realitzades des de la Delegació tant davant el Ministeri d'Educació com davant el Ministeri de Justícia, tots dos competents en la matèria, “han donat els seus fruits” i algunes de les principals reivindicacions d'aquest col•lectiu d'estudiants han quedat recollides en un Reial decret Llei de modificació de la Llei d'accés a les professions d'Advocat i Procuradors, aprovat en el Consell de Ministres del passat 2 de març. No obstant això, s'elevarà una segona proposta de modificació que vindria a donar per complertes les aspiracions del conjunt dels estudiants.

Durant la trobada, Llanos de Luna ha manifestat “el gran interès que té el Govern d'Espanya pels nostres joves estudiants i per la seva formació”. Una formació, ha recalcat la Delegada, “que els permeti trobar ocupació i canalitzar amb èxit el seu futur professional”. “Tota l'acció del Govern –ha insistit Llanos de Luna- s'encamina cap a aquests objectius”.

La reforma de la Llei 34/2006 s'ha dut a terme amb l'objectiu que els llicenciats en Dret no quedin discriminats per la progressiva implantació a les Universitats espanyoles dels estudis de Grau enfront de la Llicenciatura i puguin quedar exempts o convalidar els seus crèdits en cursar el postgrau al que els obliga la Llei de 2006.

El Govern, segons ha explicat la Delegada, ha decidit tenir en compte el nombre d'hores lectives que han hagut de realitzar els estudiants en la Llicenciatura. Per això, a diferència dels estudiants de Grau, se'ls ha eximit de realitzar el curs de formació teòric limitant-se la seva formació de postgrau a la realització de les pràctiques externes i a la superació del curs d'avaluació.

Amb l'aprovació del Reial decret Llei de Mediació Civil i Mercantil s'estableixen diverses excepcions al màster per a l'obtenció del títol:

-S'introdueix una nova Disposició Addicional a la Llei, dirigida als qui es van matricular abans de la seva aprovació, atès que el termini de vacatio legis de cinc anys era insuficient per als qui no han pogut completar els seus estudis en aquest període. Aquests estudiants no hauran de realitzar el postgrau si, en un termini de dos anys una vegada finalitzada la carrera, procedeixen a col.legiar-se.

-Els qui es van matricular en la Llicenciatura de Dret després de la publicació de la Llei i obtinguin el Títol amb posterioritat a l'entrada en vigor de la mateixa, podran obtenir els títols professionals realitzant només les pràctiques externes per poder ser avaluats en la seva capacitació professional. D'aquesta forma, s'exonera als llicenciats dels cursos de formació.

-Aquells estudiants que van sol•licitar l'homologació d'un títol estranger abans que entrés en vigor la Llei quedaran també exempts sempre que es col.legien en un termini màxim de dos anys des que obtinguin l'homologació.

-Tampoc s'exigirà el títol professional als estudiants que van obtenir la seva llicenciatura abans de la Llei de 2006, si bé hauran de col.legiar-se en un termini de dos anys.