La Delegació del Govern autoritza 1.028 punts de venda de pirotècnia a Catalunya

La Delegació del Govern autoritza 1.028 punts de venda de pirotècnia a Catalunya

17/06/2013

La Subdelegació del Govern a Barcelona ha autoritzat, per a la campanya de revetlles de Sant Joan, un total de 750 punts de venda d'artificis pirotècnics –entre casetes i locals– a Barcelona ciutat i província. Aquesta xifra suposa un increment del 7% respecte l'any passat. Al total de Catalunya, la Delegació del Govern ha autoritzat 1.028 punts de venda.


Les actuacions de vigilància i control que porta a terme l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a Catalunya, així com la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil, contribueixen a unes revetlles més segures.


Els punts de venda a Catalunya es distribueixen de la següent manera:

 

  CASETES LOCALS TOTALS
Barcelona (província) 501 108 609
Barcelona (ciutat) 84 57 141
Total Barcelona 585 165 750
Girona 83 6 89
Lleida 55 2 57
Tarragona 42 90 132
TOTAL CATALUNYA 765 268 1.028


La campanya "Revetlles de Sant Joan 2013" és la primera en què està en ple vigor el nou Reglament d'Articles Pirotècnics i Cartutxeria de 2010, amb les modificacions introduïdes el passat mes de setembre per Reial Decret 1335/2012. Entre les novetats del mateix destaquen:


• Com a garantia de seguretat, en l'etiquetatge ha de figurar la marca CE (Comunitat Europea) a l'envàs dels artificis pirotècnics. També es fixa una nova classificació dels artificis pirotècnics per categories, d'1 a 4, en funció de la seva perillositat i nivell sonor. Els locals i casetes autoritzats poden vendre articles de les categories 1, 2 i 3. A la categoria 1 pertanyen, per exemple, les bombetes, i la seva venda –sempre que la quantitat emmagatzemada sigui inferior a 5 kg– és lliure i es pot realitzar en qualsevol establiment, sense necessitat d'autorització, però prèvia comunicació a la Intervenció d'Armes de la Guàrdia Civil corresponent. A l'altre extrem, els articles de la categoria 4 –els més perillosos i sonors– no estan a la venda en públic, per tant, no s'han d'oferir en aquests locals i només poden ser utilitzats per experts en castells de focs artificials.

 

• Igual que al reglament anterior, de 1998, els locals de venda poden ser permanents o casetes. No obstant això, el nou Reglament introdueix dues importants novetats: d'una banda, permet l'existència de casetes amb magatzem annex (gairebé un terç de les autoritzades a Barcelona són d'aquest nou model) i, d'altra, classifica els establiments permanents en funció de les característiques de l'edifici en què es troba (sòl industrial o urbà, entre parets mitgeres, etc). En qualsevol cas, especifica amb molta exactitud les exigències constructives a efectes de la seguretat pel que fa a instal•lació elèctrica, nombre i característiques de les portes, nivell d'il•luminació, mecanismes de detecció de foc i extinció, etc.

 

• A diferència del reglament anterior, en què era la mateixa per tothom, la capacitat màxima d'emmagatzematge depèn de la classificació esmentada i del volum útil del local: de 150 a 300 kg per als locals permanents; 50 kg per a les casetes sense magatzem, i 75 kg quan disposin d'aquest. En les corresponents autoritzacions es fixa la quantitat màxima concreta de cada cas.

 

Tots els responsables de venda dels locals o casetes han d'haver rebut formació en matèria de seguretat. A la mateixa s'ha de fer menció expressa a les característiques i riscos inherents a la manipulació de les matèries i productes pirotècnics. A través de l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a Catalunya s'han acreditat sis entitats per impartir aquests cursos i s'ha certificat que 1.463 treballadors han rebut aquesta formació.

 

• Segueixen vigents les edats mínimes per a l'adquisició dels articles:

 

- Categoria 1: són articles de pirotècnia de molt baixa perillositat i nivell de soroll insignificant. Aquesta categoria no pot incloure petards, ni trons, ni bateries dels mateixos. L'edat mínima d'adquisició és de 12 anys.

- Categoria 2: Són artificis de baixa perillositat i baix nivell sonor destinats a ser utilitzats a l'aire lliure en zones delimitades. En l'etiquetatge constarà sempre "per a ús exclusiu a l'aire lliure" i, quan s’escaigui, la distància mínima de seguretat, que serà de vuit metres. L'edat mínima per a la compra serà de 16 anys.

- Categoria 3: Articles de perillositat mitjana destinats a ser utilitzats a l'aire lliure en zones de gran superfície. La distància de seguretat, en els casos que sigui procedent, passa de 8 a 15 metres. L'edat mínima per a la compra és de 18 anys.

- Els articles de categories superiors (Categoria 4) es consideren d'alta perillositat i, per tant, destinats a ser utilitzats per experts i professionals.

• Igual que en anys anteriors, des de la Intervenció d'Armes de la Guàrdia Civil es vetllarà per l'estricte compliment de la legislació vigent, mitjançant la inspecció dels locals de venda.


Espectacles de focs artificials

Encara que no sigui una manifestació festiva específica de les revetlles, atesa la importància que adquireixen en les festes populars de l'estiu, és important fer esment de les novetats que el nou Reglament introdueix pel que fa als espectacles de focs artificials:

 

Exigència de carnet de disparador, després d'haver rebut la corresponent formació, i d'aprenent per als ajudants. L'Àrea d'Indústria i Energia ha expedit 48 carnets.

 

• Classificació dels espectacles pirotècnics en tres grups, segons es tracti de disparar més de 100 kg (cal autorització del Subdelegat previ informe de la Intervenció d'Armes de la Guàrdia Civil i de l'Àrea d'Indústria: s’han tramitat 68 en el darrer any) , entre 10 i 100 kg (cal notificar prèviament la seva realització a la Subdelegació del Govern, 37 espectacles en l'últim any) i menys de 10 kg, en què no cal cap tràmit.

 

• Nova reglamentació, més estricta, pel que fa a distàncies de seguretat, plans d'emergència, angle de tir etc., d'acord amb les normes que regeixen a Europa.

 

Formació de membres de “colles de foc”


La Delegació del Govern a Catalunya, comunitat que té el foc com a element vertebrador de moltes festes, acostuma a organitzar tres cursos a l'any per formar "Responsables de Grup de Consumidors reconeguts com a experts" –és a dir "caps de colla"– que reben un certificat que els permetrà formar a la resta dels membres del grup. Durant l'últim any 331 persones s'han format com a "caps de colla" de les "Colles de Diables", expressió d'una de les nostres principals tradicions culturals.

 

El Subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, ha autoritzat, en l'últim any, 26 manifestacions festives de més de 50 kg, i s'han rebut 219 notificacions de menys de 50 kg.

 

Aquesta Subdelegació del Govern desitja a tothom gaudir d'unes revetlles festives, segures i sense accidents. Per a això, segons recorda Ablanedo, "és imprescindible que fabricants, importadors, venedors i usuaris considerem i complim amb les instruccions d'ús que figuren en l'empaquetat dels diferents articles"