"Els Pressupostos de l'Estat a Lleida, Pirineus i Arán situen a les persones al centre de les inversions"

"Els Pressupostos de l'Estat a Lleida, Pirineus i Arán situen a les persones al centre de les inversions"

16/01/2019



El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, defineix els pressupostos com a "realistes" i destaca que "les mesures socials que contemplen els PGE 2019 beneficiaran directament a dos de cada quatre ciutadans de la província de Lleida"



El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, ha presentat avui en roda de premsa el detall dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) a Lleida, Pirineus i Aran que preveuen una inversió global al territori de 36,1 milions d'euros.

José Crespín ha explicat que aquests PGE 2019 representen un canvi amb anteriors pressuposats perquè "situen a les persones al centre de les inversions" i els ha definit com "uns pressupostos realistes, que tenen els peus en el sòl".

El subdelegat del Govern ha assenyalat en aquest sentit, que els PGE presentats se centren en eixos fonamentals com són el fet que "neutralitzen les retallades que van dur a terme els governs anteriors del Partit Popular, permetran avançar per oferir una major cobertura social a diferents col·lectius socials, permetran també la recuperació del poder adquisitiu, així com la recuperació de l'Estat del Benestar amb increments de les inversions en sanitat, educació i dependència".

Crespín ha assenyalat que són els PGE més socials de la història de la Democràcia a Espanya ja que "cal insistir que destinen a nivell estatal el 57% de les partides a mesures de caràcter social i a les persones" i ha recordat que a la província de Lleida "dues de cada quatre persones percep una prestació de l'Estat".

El subdelegat del Govern ha detallat l'estimació provisional del paquet inversor dels PGE centrat en les persones en les següents mesures:

- Revaloració de les pensions. Pujaran un 1'6%, mentre que les mínimes i no contributives ho faran en un 3%. A Lleida, la mesura beneficiarà a 60.000 pensions de jubilació, de les quals unes 22.000 són pensions mínimes.

- Supressió progressiva del copago farmacèutic. A la província de Lleida beneficiaria a unes 70.000 persones.

- Incrementa la partida de beques i l'import de les ajudes. Beneficiarà a uns 6.800 estudiants universitaris a la província de Lleida amb una partida de 4,4 milions d'euros.

- Incrementa les ajudes de material escolar en les etapes obligatòries. Una partida de 327.000 € per a Lleida que beneficiarà a uns 3.100 alumnes.

- Ajudes de menjador per combatre la pobresa infantil. Una partida de 166.000 € que beneficiarà a prop de 300 alumnes a la província de Lleida.

- Recuperació de la prestació dels cuidadors no professionals que havia estat suspesa per l'anterior Govern. Beneficiarà a uns 1.600 lleidatans amb una partida de 2,7 milions €.

- Recuperació de la prestació per als aturats de més de 52 anys. A Lleida, beneficiarà al voltant de 600 persones.

- Increment de 5 a 8 setmanes del permís de paternitat amb una previsió d'impacte directe per unes 1.000 persones a Lleida.

- Incrementa els actius econòmics per lluitar contra la violència de gènere. Als 200 milions previstos inicials en els PGE, s'han afegit altres 20 milions. Catalunya rebrà 2 milions per facilitar als ajuntaments la implementació de polítiques actives per lluitar contra la violència masclista. Una partida per a la província de Lleida de prop de 490.000 €.

- Incrementa el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins als 900 euros, el major increment dels últims anys. En termes generals, el 70% dels beneficiaris d'aquest increment seran dones.

- Generen una major cobertura social per al col·lectiu d'autònoms. A Lleida tenim uns 37.000.

- Preveu ajudes a la petites i mitges empreses perquè redueix dos punts l'IRPF passant del 25 al 23% per a les empreses amb un volum de facturació inferior a un milió d'euros. A la província de Lleida, podria beneficiar a més de 6.000 pimes.

- Redueixen l'IVA del 10 al 4% dels productes d'higiene femenina, llibres, periòdics i revistes digitals.

- Desenvolupament de l'Ingrés Mínim Vital, prestació dirigida als nuclis familiars sense ingressos i en situació de necessitat. Partida d'1,1 milions € per a la província de Lleida que beneficiaria a unes 8.600 persones.

- Preveuen implementar un pla de xoc contra l'atur juvenil amb una injecció de 670 milions d'euros amb l'objectiu de rebaixar un 10% la taxa d'atur del col·lectiu de joves en edat de treballar.

Segons el subdelegat del Govern a Lleida, "aquest paquet de mesures socials que contemplen els PGE 2019 beneficiarien directament a aproximadament el 50% de la població de la província de Lleida".

16 milions per a infraestructures

Els PGE 2.019 preveuen una inversió a Lleida, Pirineus i Aran de 36,18 milions d'euros. Una de les partides més importants és la que correspon al capítol de Foment i d'infraestructures amb prop de 16 milions dels quals 12,6 es destinaran a manteniment i conservació dels prop de 500 quilòmetres de la xarxa estatal de carreteres a la província de Lleida per garantir la mobilitat i la seguretat dels usuaris.

Dins d'aquest paquet inversor, també hi ha previstos 800.000 euros per a estudis informatius com la variant de La Seu d'Urgell (100.000 €) i de La Pobla de Segur (100.000 €) en la N-260, l'estudi informatiu Lleida-Les Borges Blanques (415.000 €) en la N-240, la continuació de l'estudi informatiu de Sopeira-boca sud del túnel de Vielha i des de boca nord del túnel a Aubert (70.000 €) en la N -230 i l'estudi de la tercera fase de la A-14 entre Almenar i el límit amb la província d'Osca (100.000 €).

El subdelegat del Govern ha insistit que es tracta d'uns "pressupostos realistes ja que el territori sofreix la inacció del govern del PP en anteriors mandats i la nul·la  gestió en matèria d'infraestructures. No es poden prometre una pluja de milions sense haver procedit abans a estudiar què es vol fer i seguir el procediment legal i administratiu que correspon. I això és el que farà aquest Govern: estudiar, conèixer i determinar com han de ser les infraestructures pendents del territori per després reclamar la inversió necessària per dur-les a terme".

Crespín ha recordat, per exemple, que en els PGE 2018 hi havia previstos 10 milions d'euros "impossibles de dur a terme perquè no es disposava dels estudis informatius pertinents i és, per això, que insistim que són uns pressupostos que s'ajusten a la realitat i toquen de peus en el sòl " i ha afegit que "les inversions que contemplen avui aquests pressupostos preparen les inversions en infraestructures al nostre territori per al dia de matí".

Dins del paquet de prop de 16 milions d'euros en infraestructures, hi ha previstos 2,5 milions en obres dels quals 700.000 € són per millorar el ferm de la A-2 entre Torrefarrera i Els Alamús i 200.000 euros per continuar amb el projecte de les rotondes pendents de Juneda. També destaquen els 15 milions destinats a la A-27 que uneix Tarragona amb Valls i Montblanc (Túnel del Coll de l’Ila) i prop de 500.000 € a estudiar com s'ha de connectar amb l'AP-2. El subdeIegat del Govern a Lleida ha assenyalat en aquest punt que "es tracta d'inversions no computades a la província de Lleida però que s'han de tenir presents perquè també beneficien a les comarques de Lleida".

Crespín també ha recordat que el Ministeri de Foment assumeix en solitari el cost del desviament obligatori i parcialment bonificat de camions de la N-240 a l'AP-2 en el tram Les Borges Blanques i el Pla de Santa María amb un cost anual de 14 milions d'euros que ha permès que una mitjana diària d'1.400 camions no circulin per la N-240.

Un element també molt important en els PGE 2019 per a Lleida és la partida de reserva de 4,2 milions d'inversió per bonificar nous peatges d'acord a noves necessitats i / o nous convenis per poder avançar i atendre les demandes d'ampliació de les bonificacions.

Altres inversions destacades per a la província de Lleida són els 2,9 milions pel Segarra-Garrigues, 600.000 € per a la depuradora d'Alcoletge, 200.000 € per la Seu Vella i un milió d'euros per al futur Museu d’Art de Lleida (actual Museu Morera), les obres de la qual està previst que s'iniciïn a la fi d'aquest mes de gener.

José Crespín també ha detallat la inversió prevista en els PGE 2019 en matèria ferroviària. Segons ha explicat, en aquest capítol hi ha previstos 12,25 milions d'euros, 8,4 milions més que als pressupostos anteriors, la qual cosa representa un increment del 45'2%. D'aquests 12,25 milions, 3 milions es destinarien a la xarxa convencional, 1,8 milions a la d'alta velocitat per a millora d'estacions i línies en explotació i 7,5 milions més per a actuacions relacionades amb compra de material, mesures addicionals de seguretat o mesures d'accessibilitat.

Finalment Crespín ha fet una crida a les formacions polítiques perquè donin el suport a aquests pressupostos perquè "no són els comptes del govern socialista, són els comptes per millorar el benestar, les prestacions i els drets dels lleidatans i les lleidatanes i prepara les inversions del futur que necessita el nostre territori '.