62.022 persones es beneficien de la nova millora de la pensió de viduïtat a Catalunya

22/01/2019



La pensió mitjana de viduïtat del col·lectiu que compleix els requisits passa de 814,54 euros a 847,71 euros; el cost de la mesura és de 399 milions d'euros en 2019; els requisits són, fonamentalment, ser pensionista major de 65 anys i tenir ingressos per sota dels 7.569 euros a l'anys


La Seguretat Social ha incrementat d'ofici el percentatge aplicable a la base reguladora de la prestació de viduïtat del 56% al 60% als beneficiaris d'aquesta prestació amb 65 anys o més i sense altres ingressos. La pujada s'incorpora ja en la nòmina d'aquest mes de gener i d'ella es van a beneficiar 62.022 persones que reuneixen els requisits a Catalunya.

L'increment de quatre punts en el percentatge sobre la base reguladora s'aplica també a altres 42.549 pensions que, no obstant això, no van a notar la pujada en la seva nòmina mensual. Es tracta de les quals reben un complement a mínims, la qual cosa significa que l'Estat complementa addicionalment la seva pensió fins al mínim fixat anualment als Pressupostos Generals de l'Estat, i que en 2019 està previst que ascendeixi a 677,4 euros/mes per a les prestacions de viduïtat de majors de 65 anys. Aquestes pensions han vist reduït el complement que rebien de l'Estat en la mateixa proporció en què ha augmentat l'import de la seva prestació.

Espanya

En el conjunt d'Espanya, es beneficien de la millora en la prestació de viduïtat 414.050 persones que compleixen els requisits, de les quals 409.429 són dones.

Aquesta mesura està contemplada en el Reial decret Llei 28/2018 per a la revaloració de les pensions públiques i altres mesures urgents en matèria social, laboral i d'ocupació, aprovat pel Govern al desembre. Amb la seva aplicació, la prestació mitjana del col·lectiu de vídues que reuneix els requisits per tenir dret a la millora ha passat de 814,54 euros mensuals a 847,71 euros/mes, la qual cosa suposa un increment del 4,07%. La pensió mitjana experimenta una pujada mensual de 33,17 euros, la qual cosa significa un creixement anual de 464 euros.

Bretxa de gènere

Aquesta mesura, que les seves beneficiàries són un 98,88% dones, al costat de la revaloració de les pensions de 2019, ha tingut un impacte directe en la bretxa de gènere de les pensions, que s'ha reduït un 0,7% en solament un mes. La revaloració de pensions suposa aquest any un increment de l'1,6% per a totes les pensions i del 3% per a les mínimes i no contributives, moltes de que les seves beneficiàries són dones.

A 1 de gener, la diferència entre la pensió mitjana d'un home i la d'una dona és del 35%, 0,7% menys que fa solament un mes. En 2010, aquesta diferència era del 38,7%.

Al gener de 2019, la pensió mitjana del sistema de Seguretat Social dels homes ha pujat l'1,8% i la de les dones el 2,8%, situant-se així la pujada mitjana en el 2,2%.

Cost

El cost real d'aquesta mesura per a la Seguretat Social, tenint en compte la compensació parcial de 12,9 milions d'euros que aporta l'Estat en concepte de complements a mínims, és de 28,5 milions d'euros mensuals que ja estaran inclosos en la nòmina de les pensions de gener, la qual cosa representa per a l'exercici 2019, 339 milions d'euros. 

Aquesta millora de les pensions de viduïtat dóna compliment a la disposició addicional trentena de la Llei 27/2011 d'1 d'agost –Llei sobre actualització, adequació i modernització del sistema de Seguretat Social- que preveia l'aplicació gradual d'aquesta pujada de 8 punts en un termini de 8 anys a partir de l'1 de gener de 2012, des del 52% fins al 60% de la base reguladora de la pensió de viduïtat.

La seva aplicació va ser ajornada durant set anys. Ara, el govern va acordar actualitzar-la en un període de dos anys: a l'agost de 2018 va pujar des del 52% fins al 56%, i aquest mes de gener augmenta fins al 60% de la base reguladora.

Requisits a complir

Les persones beneficiàries d'aquest increment han de tenir  65 o més anys, no tenir salaris per treball, ni percebre una altra pensió pública, ni altres rendes que superin el límit d'ingressos que estigui establert a cada moment per ser beneficiari de la pensió mínima de viduïtat i que és de 7.569 euros en 2019.

La pujada no té caràcter consolidable, és a dir, la titular rebrà la millora en la pensió sempre que segueixi complint en el futur els requisits exigits en la llei; fonamentalment que no tingui altres ingressos.

Les noves quanties s'apliquen ja d'ofici en totes les pensions de viduïtat causades abans de l'1 de gener i que reuneixen els requisits requerits. No obstant això, aquesta previsió no produirà efecte en les pensions reconegudes en aplicació de normes internacionals ni quan el titular de la pensió resideixi a l'estranger.

A aquelles persones que sol·licitin una nova pensió de viduïtat, se'ls aplicarà aquesta mesura si reuneixen els requisits d'acord amb la informació que incorporin en la seva petició d'alta de la prestació, sense necessitat de sol·licitar expressament l'increment.

La Seguretat Social ha realitzat d'ofici les comprovacions necessàries per determinar qui són les beneficiàries i efectuar la pujada de la pensió de viduïtat. Per a això ha creuat dades amb l'Agència Tributària i les administracions fiscals d'Euskadi i la Comunitat Foral de Navarra, Classes Passives de l'Estat i altres mutualitats públiques.

Aquelles persones titulars d'una pensió de viduïtat a les quals no se'ls hagi incrementat d'ofici el percentatge de millora i considerin que sí reuneixen tots els requisits, poden sol·licitar la revisió acudint als Centres d'Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS) i demanar allí un imprès-tipus dissenyat especialment per a aquest cas. Per via telemàtica, també poden descarregar l'imprès de la web de la Seguretat Social.