Prop de dos milions de catalans es beneficien de les mesures d'ocupació adoptades pel Govern

04/02/2019



Destaquen els 445.000 empleades i empleats que veuran el seu salari incrementat gràcies a la pujada del SMI i els 58.000 menors de 29 anys que accediran al Pla de Xoc contra la Desocupació Juvenil


Les diferents mesures laborals adoptades pel Govern de l'Estat beneficien a més de dos milions de catalanes i catalans, tant si estan en situació activa o de desocupació.


Per exemple, la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) té un impacte directe sobre un total de 445.000 empleades i empleats, i les millores per als autònoms aconsegueixen a les 551.311 persones a Catalunya.

Entre les diferents mesures que afavoreixen a aquest últim col·lectiu, destaca l'extensió de la cobertura a totes les contingències, establint la cobertura obligatòria de contingències professionals i cessament d'activitat, i incloent la formació professional, la qual cosa comporta un augment de la quota en 2019 de 5,3 euros al mes.

Així mateix, la base mínima s'incrementa en un 1,25%, per situar-se en 944,40 euros mensuals, i no es pagarà quota de la Seguretat Social a partir del segon mes de baixa mèdica.

Una altra mesura per als autònoms i autònomes és la modificació de la denominada ‘tarifa plana’: s'amplia als treballadors enquadrats en el sistema especial agrari i, si es cotitza per sobre de base mínima, es redueix la quota per contingència comuna un 80%.


A més, s'incrementarà notablement la xifra actual de 40.599 aturades i aturats de més de 52 anys que perceben la prestació per desocupació a Catalunya.

Els treballadors i treballadores de major edat tenen més dificultats per accedir al mercat laboral una vegada han sortit del mateix, però la recuperació del dret a sol·licitar i percebre el subsidi a partir dels 52 anys augmentarà la protecció de milers de persones, una mesura molt necessària per protegir a les treballadores i els treballadors aturats de major edat enfront de situacions de desigualtat i risc de precarietat i exclusió social.

Una altra mesura per promoure la igualtat i combatre la precarietat i l'exclusió és el Pla de Xoc contra la Desocupació Juvenil, al que podran accedir els 58.001 catalanes i catalans d'entre 16 i 29 anys actualment en situació de desocupació (28.359 homes i 29.642 dones).

Els joves també es beneficiaran del fet que els contractes de durada inferior a 5 dies passin a abonar un recàrrec en les cotitzacions del 40% (en aquests casos, cada dia de treball computarà com 1,4 dies cotitzats).

A més, els contractes per a la formació i l'aprenentatge tindran protecció social completa per totes les contingències, inclòs la desocupació, i s'elimina la possibilitat que el contracte per a la formació i l'aprenentatge pugui celebrar-se amb treballadors i treballadores de fins a 30 anys.

També se suprimeix el contracte indefinit de suport als emprenedors i emprenedores, que precarizaba la relació laboral en permetre és-tablecer un període de prova de fins a un any, i s'eliminen també alguns incentius vinculats a l'existència d'una taxa d'atur superior al 15%, començant a racionalitzar així el sistema de bonificacions.


Les diferents iniciatives per protegir als aturats i aturades de llarga durada també arribaran als 180.757 catalanes i catalans (69.542 homes i 111.215 dones) que es troben en aquesta situació. Cal tenir en compte que s'ha prorrogat indefinidament el Subsidi Extraordinari per Desocupació, que fins ara venia prorrogant-se per períodes de sis mesos.

Al llarg de 2018, un total de 660.923 persones a Catalunya van accedir als plans de Polítiques Actives d'Ocupació, com l'orientació i informació professional, l'ajuda per a l'autoocupació i la formació.