La delegada del Govern participa en un simulacre de segrest aeri a l'Aeroport de Palma de Mallorca

*Palmer i els comandaments policials i civils durant el simulacre

29/04/2014

Forma part dels exercicis que es realitzen per donar compliment a la normativa nacional i internacional / Teresa Palmer s'ha posat al capdavant del Comitè Local d'Intervenció de Segrestos Aeris (CLISA), compost pels organismes i institucions involucrats / L'objectiu és entrenar al personal involucrat i comprovar que la normativa vigent està implantada de manera idònia


L'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) del Ministeri de Foment ha coordinat aquest matí en l'Aeroport de Palma de Mallorca un simulacre de segrest aeri, en el qual han participat de forma activa el Ministeri de l'Interior, l'Exèrcit de l'Aire, Aena i la Delegació del Govern en Illes Balears.

La delegada Teresa Palmer s'ha posat al capdavant del Comitè Local d'Intervenció de Segrestos Aeris (CLISA), compost per les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i els organismes i institucions involucrats.

Els objectius perseguits amb aquest tipus d'exercicis són mantenir entrenat al personal involucrat en un succés d'aquestes característiques i corroborar la idònia implantació de la normativa aplicable al mateix. Addicionalment, s'obtindran conclusions que permetin millorar l'operatiu aplicable en cas d'un segrest real.

Els treballs de disseny i planificació, incloent unes jornades tècniques formatives, es van realitzar amb antelació a la data proposada i l'exercici es va dur a terme al moment en què l'aeroport va estimar que no es produirien interferències en el normal desenvolupament de les operacions aeroportuàries.


El simulacre va consistir en el següent:

S'ha simulat un vol amb origen en l'Aeroport de Palma de Mallorca amb una aeronau B737-400, cedida per a l'ocasió per la companyia aèria AlbaStar. Una vegada embarcat el passatge, l'avió és segrestat per individus armats.

En constatar el controlador aeri el segrest, es van activar els protocols de seguretat pertinents i es va impedir l'enlairament de l'aeronau, que va quedar estacionada en la plataforma. Efectius del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil es van incorporar als diferents comitès d'intervenció en segrestos aeris que estipula la normativa en vigor.

Posteriorment, es va contactar amb els segrestadors per conèixer les seves pretensions i iniciar les accions adequades per alliberar als ostatges i recuperar el control de l'aeronau. Després de diverses hores de negociació, es va produir la intervenció de la Unitat Tàctica Especial que va procedir a realitzar l'assalt de l'avió reduint als segrestadors.

Amb l'alliberament dels passatgers i la tripulació, es va donar per conclòs l'exercici i es van desactivar els dispositius de seguretat.

Acabat l'exercici, experts de totes les entitats involucrades van començar el treball d'avaluació per obtenir els corresponents ensenyaments.

El d'avui és el segon simulacre de segrest aeri en el qual participa l'actual delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, després del desenvolupat al desembre de 2012 en l'Aeroport d'Eivissa.

La delegada del Gobierno participa en un simulacro de secuestro aéreo en el aeropuerto de Ibiza