La Policia Nacional deté a Palma de Mallorca nou persones per tràfic de dones amb finalitats d'explotació sexual

23/09/2014

Els arrestats formaven part d'una organització que captava a dones romaneses al seu país d'origen i les traslladava a 'cases club' de la Illa on les obligaven a prostituir-se durant les 24 hores del dia


Agents de la Policia Nacional han detingut a Palma de Mallorca a nou persones per delictes de tracta d'éssers humans, prostitució coactiva i pertinença a grup criminal. Els arrestats formaven part d'una organització que captava a dones romaneses al seu país d'origen i les traslladava a 'cases club' de la Illa on les obligaven a prostituir-se durant les 24 hores del dia.

Les perquisicions es van iniciar a partir d'informacions obtingudes en una altra operació desenvolupada en les Illes Canàries, que apuntaven a l'existència d'un grup criminal dedicat a la tracta de dones de nacionalitat romanesa a Mallorca. Gràcies a aquesta informació es va identificar al màxim responsable de l'organització i a varis dels seus col·laboradors. També es va comprovar com havien captat a una jove a Romania, a la qual van traslladar des de Barcelona fins a Palma, on la van obligar a romandre en una 'casa club' sota vigilància i a exercir la prostitució, sent víctima d'agressions físiques quan no aconseguia els beneficis econòmics que li marcaven.

Partint d'aquestes dades es van realitzar gestions de recerca amb l'objectiu d'identificar a tots els membres de l'organització i per obtenir elements probatoris. Finalment es van desenvolupar quatre registres, un al domicili de líder de la banda i tres en cases d'alternació, procedint a l'arrest de nou persones com a presumptes autores de delictes de tracta d'éssers humans, prostitució coactiva i pertinença a grup criminal. En aquests establiments van ser identificades un total de 17 víctimes potencials.


24 hores a la disposició dels clients

L'organització desmantellada captava a dones joves, del seu entorn familiar o local, amb problemes econòmics sota la promesa de guanyar molts diners a Espanya. Els proxenetas es feien càrrec de les despeses del viatge, manutenció i vestuari, que finalment constituiria un deute que mai podrien acabar de pagar les víctimes, ja que es va augmentant dia a dia per diferents conceptes. Una vegada a Palma les portaven a les conegudes com 'cases club', habitatges particulars dirigits per espanyols, on romanien les 24 hores del dia a la disposició dels clients. Els amos responsables dels locals se serveixen d'aquestes xarxes de tracta per mantenir coberts els seus locals de dones i obtenir gràcies a la seva explotació sexual guanys milionaris.

Els responsables dels prostíbuls mantenien unes estrictes mesures de seguretat, amb càmeres de vídeo en les portes per controlar els moviments de les dones, exercint sobre elles un ferri control sobre la seva capacitat ambulatòria, anotant les hores d'entrada i sortides i el motiu de les absències, obligant-les a estar disponibles per als clients durant les 24 hores del dia, treballant de dilluns a diumenge, tenint solament entre 2 i 3 hores per descansar al dia.

L'operació ha estat desenvolupada per la Brigada Central contra la Tracta d'Éssers humans de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, en col·laboració amb agents de la Prefectura Superior de Policia d'Iles Balears.


Pla Policial contra la tracta

La Policia Nacional va engegar a l'abril de 2013 el Pla Policial contra la Tracta d'Éssers humans amb finalitats d'explotació sexual. Des de llavors manté actius dos canals per possibilitar tant la col·laboració ciutadana com la denúncia de les víctimes: el telèfon gratuït 900.10.50.90 -atès les 24 hores per policies especialitzats de la Brigada Central contra la Tracta d'Éssers humans- i l'email trata@policia.es.

La lluita contra la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual és un dels reptes fixats per la Direcció general de la Policia ja que constitueix una de les violacions més terribles dels drets fonamentals que vulnera, entre uns altres, els drets a la llibertat i la dignitat de la persona.