La primera aplicació mòbil d'alertes de seguretat ciutadana, 'Alertcops', ja està disponible en Illes Balears

03/11/2014

El sistema s'ha implantat també a Andalusia, Canàries, Comunitat Valenciana, Madrid, Murcia, i a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, i s'espera que estigui desplegada en la resta d'Espanya a principis de 2015 / 'Alertcops' permet, d'una forma senzilla i intuïtiva, enviar una alerta geolocalizada als cossos policials


El Ministeri de l'Interior, a través de la Secretaria d'Estat de Seguretat, ha engegat una aplicació mòbil que facilita la comunicació dels ciutadans amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat per alertar sobre una situació delictiva de la qual és víctima o testimoni. 'Alertcops' permet, d'una forma senzilla i intuïtiva, enviar una alerta geolocalizada als cossos policials.

El sistema es va implantar a principis d'agost a les províncies de Màlaga, Alacant i Madrid, i es va posicionar ràpidament entre les aplicacions gratuïtes més descàrregues i millor valorades. Des d'avui, 'Alertcops' està disponible en les comunitats autònomes d'Andalusia, Illes Balears, Canàries, Comunitat Valenciana, Madrid i Murcia, així com a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. En els propers mesos 'Alertcops' arribarà gradualment a la resta de comunitats autònomes, i s'espera que per a principis de 2015 el sistema s'hagi desplegat en tota Espanya.

“L'objectiu d'aquest nou servei d'alerta de seguretat ciutadana -va assenyalar el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, el passat mes d'agost- és oferir una atenció ràpida i eficient a través d'una eina moderna i de fàcil accés”. Fernández Díaz va subratllar la importància de “aquesta nova plataforma de comunicació directa i fluida que apropa les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat als ciutadans, obrint un nou canal de comunicació d'acord amb les demandes de la societat actual i asseient les bases per a una xarxa social de seguretat”.


Una aplicació senzilla i gratuïta amb vocació de servei al ciutadà

El secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, va destacar a l'agost, a Màlaga, que 'Alertcops' permet als ciutadans entrar en contacte ràpidament amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat per avisar d'un delicte “amb un instrument que tots portem avui dia en la butxaca".

En aquests tres primers mesos, 'Alertcops' ha aconseguit gairebé 46.000 descàrregues i es troba entre les aplicacions millor valorades. cal assenyalar que el nombre d'usuaris registrats (21.000) és proporcionalment menor a causa que fins avui solament funcionava en tres províncies, per la qual cosa els usuaris que es trobaven fora d'aquests territoris l'han descarregat, però no han pogut utilitzar-la per estar fos de demarcació.

Des de la seva engegada s'han rebut i gestionat 6.500 alertes, de les quals 5.385 corresponen a proves de ciutadans; 572 han estat ateses i tancades, i 543 estaven fos de la zona operativa de l'aplicació.

'Alertcops' està disponible en les tendes dels sistemes operatius Android (Play Store) i iOS (App Store) –pròximament està previst desenvolupar l'aplicació per a la resta de sistemes operatius- i la seva descàrrega és gratuïta.

Després de la descàrrega de l'aplicació, el ciutadà solament ha de registrar la seva terminal com a nou usuari facilitant les seves dades personals. Una vegada registrat, el sistema enviarà un codi de validació en un missatge de text, gràcies al com l'usuari podrà finalitzar el procés d'alta.

Instal·lada l'aplicació, l'usuari podrà generar una alerta seleccionant, a través d'icones, l'opció que millor descrigui la situació que vulgui reportar a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Acceptant la confirmació de l'alerta, la informació de l'usuari i la seva localització serà remesa al Centre d'Atenció del Cos Nacional de Policia o de la Guàrdia Civil.

Els usuaris poden consultar l'estat de l'alerta -en la secció 'Les meves alertes'- que anirà actualitzant-se a tot moment per mantenir-los informats. Així mateix, l'agent pot dirigir-se al ciutadà per xat per obtenir més informació sobre la situació. El ciutadà estableix així una comunicació directa amb les Sales Operatives de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a través de la selecció de les icones que es presenten en l'aplicació, o mitjançant l'obertura d'un xat amb el Centre d'Atenció.

Aquest sistema garanteix l'accés als serveis que ofereix a persones amb algun tipus de discapacitat auditiva. A més, l'aplicació permet a les persones estrangeres que visitin o resideixin al nostre país un canal en el seu idioma per accedir a les seves prestacions. Actualment, 'Alertcops' està disponible en anglès, i pròximament s'integraran altres idiomes com el francès, alemany, italià i portuguès.

L'aplicació mòbil 'Alertcops' forma part de la plataforma tecnològica SIMASC (Sistema de Mobilitat d'Alertes de Seguretat Ciutadana) que té com a objectiu universalitzar l'accés als serveis públics de seguretat ciutadana a tota la societat, de manera que qualsevol persona, amb independència del seu idioma, origen o de les seves discapacitats auditives o vocals pugui comunicar-se amb la Guàrdia Civil i amb el Cos Nacional de Policia per alertar sobre una situació sobre la qual és víctima o testimoni.


NOTA: Els vídeos sobre l'aplicació 'Alertcops' estan disponibles en el perfil en YouTube del Ministeri de l'Interior (http://www.youtube.com/user/interiorgob)