Palmer: “Denunciar és el primer pas per a una nova vida de la dona maltractada”

Palmer, amb els membres de les organitzacions premiades

25/11/2014

La delegada del Govern lliura 3 ‘Meninas’ a institucions o organitzacions que treballen al llarg de l'any per l'eradicació de la violència contra la dona / El 72% de les dones que han patit maltractaments i els denuncien acaba refent la seva vida


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha lliurat avui per segon any els premis denominats ‘Meninas’ que, amb motiu del Dia Internacional per l'Eradicació de la Violència sobre les Dones, organitza la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere. Aquestes distincions porten més d'una dècada atorgant-se a nivell nacional en reconeixement d'organitzacions i persones clarament compromeses en l'eradicació de la violència de gènere en les seves diferents manifestacions.

Abans de lliurar les ‘Meninas’, la delegada ha destacat “la vital importància, no només en aquestes dates sinó durant tot l'any, de recordar constantment que és possible combatre aquesta xacra social”.

En el que portem d'any 45 dones han perdut la vida a les mans de les seves parelles a Espanya –l'última dissabte passat a Barcelona-, tres d'elles en Illes Balears. “Aquí a les Illes, aquest any hem hagut de lamentar les pèrdues d'Olha, Isabel i María Rosa, tres dones indefenses que, desgraciadament, no van demanar ajuda, no van denunciar. I és aquí on crec que hem de ser persistents i exigents a ressaltar la necessitat de denunciar”, ha afegit Palmer. A més, en 2014 són ja 33 els menors orfes per la violència de gènere, “l'altre gran drama d'aquesta xacra”.

“La denúncia és el punt de partida, és el primer pas per a una nova vida de la dona maltractada”, ha continuat la delegada. En 2014 han augmentat les denúncies en Illes Balears, “una dada que no té per què ser negatiu….sinó tot el contrari, ja que aquesta pot ser l'única forma de protegir a les possibles víctimes en posar-les en contacte amb els nombrosos recursos contra la violència de gènere dels quals disposa l'Administració”.
 

Recursos públics

Des del 016, número de telèfon gratuït i confidencial, a l'assistència jurídica gratuïta a totes les víctimes (amb independència de la seva situació econòmica), els plans d'atenció psicològica, els plans d'ajuda als menors o l'ajuda, la protecció policial. “És necessari que les víctimes confiïn en els recursos públics. És el nostre deure, des de les institucions públiques i des de totes les organitzacions implicades, transmetre a totes les dones que HI HA SORTIDA a aquesta forma tan ruin de violència…que estem aquí per recolzar-les”, afegeix Palmer.

El missatge és clar: el 72% de les dones que han patit maltractaments i els denuncien acaba refent la seva vida.

La delegada del Govern ha recordat que, a la fi de setembre, el Consell de Ministres va aprovar una partida de 4,3 milions d'euros per a les Comunitats Autònomes que el seu objectiu és finançar l'assistència social integral de les dones víctimes de la Violència de Gènere i els seus fills, així com els programes que s'implementin a cada territori. Aquesta quantia suposa un increment del 7’5% respecte de l'any anterior.

A més, juntament amb la labor del Govern, “resulta igualment fonamental el treball d'ajuntaments, de Forces i Cossos de Seguretat o d'associacions i persones que sense cap benefici propi treballen per ajudar a totes les que pateixen la violència de gènere”, ha afegit Palmer. És el cas de les tres institucions o organitzacions d'Illes Balears distingides avui:

  1. L'Àrea de Dona en dificultat social de la Creu Roja en Illes Balears. Ha recollit el premi el president de Creu Roja en Illes Balears, Miquel Alenyà.
     
  2. El Centre Penitenciari Mallorca. Ha recollit el premi el director del centre, Gustavo Viles.
     
  3. Les Oficines d'Ajuda a les Víctimes de Delictes, del Ministeri de Justícia. Ha recollit el premi la gestora de l'oficina de Mallorca, Victoria Prieto.

Teresa Palmer acude al homenaje del Parlament a la memoria de las víctimas de la violencia de género