Mercedes Martín presenta l'Operació Especial d'@Tráfico per al Pont de la Constitució i de la Immaculada en la qual s'esperen 781.000 desplaçaments per les carreteres de Castella i Lleó

Mercedes Martín presenta l'Operació Especial d'@Tráfico per al Pont de la Constitució i de la Immaculada en la qual s'esperen 781.000 desplaçaments per les carreteres de Castella i Lleó

05/12/2019

Unes 1.600 persones, sense explicar als responsables de mantenir el bon estat de les carreteres, vetllaran en aquesta comunitat autònoma perquè l'@tráfico sigui fluït


La delegada del Govern a Castella i Lleó, Mercedes Martín Juárez, ha presentat esta mañana al Centre de Gestió del Tráfico de la zona nord, un dels vuit que hi ha a Espanya, i que se situa a Valladolid, l'Operació Especial de la Direcció general de trànsit (DGT) amb motiu del pont de la Constitució i de la Immaculada que comença a les 15:00 hores d'avui dijous i finalitza a les 24:00 hores del proper dilluns, 9 de desembre.

Es regularà, ordenarà la circulació i donarà servei als 6,3 milions de desplaçaments previstos per carretera en tota Espanya. D'aquests més de sis milions, es calcula que uns 780.000 vehicles es desplaçaran per les carreteres de Castella i Lleó. I per les carreteres de Valladolid, uns 124.000 vehicles.

En aquesta mateixa operació de tráfico, l'any passat es va registrar un accident mortal a la província de Zamora. Va ser el dia 7 de desembre amb el resultat d'un mort i un ferit greu.

Les principals destinacions seran les zones de muntanya per a la pràctica dels esports d'hivern, les zones turístiques de descans i segones residències, així com també els accessos a les grans zones comercials, moltes d'elles, situades als afores de les grans ciutats.

Es preveu que, a Castella i Lleó, les carreteres que van a tenir una major intensitat de tráfico són les següents:

A-1 o autovia del Nord, l'A-6 o autovia del nord-oest que uneix Madrid amb La Corunya i l'AP-6 o autopista del nord-oest que discorre entre Madrid i Adanero, a Àvila. L'A-52 entre Benavente i Porriño, a Pontevedra. L'A-62 entre Burgos i Fonts d'Oñoro, a Salamanca. I també la N-620, amb idèntics punts de sortida i de destinació. L'A-66 o autovia de la Ruta de la Plata entre Sevilla i Gijón que discorre per Salamanca, Zamora i León. I la carretera a la qual va venir a descongestionar l'A-66, és a dir la N-630.

Com és habitual en aquesta època de l'any, les condicions meteorològiques de pluja, gel, boira i fins i tot neu, poden ser condicions adverses per a la conducció, per la qual cosa és imprescindible disposar de la informació adequada per planificar correctament els viatges.

Les majors intensitats de tráfico durant aquests dies s'esperen aquesta tarda en sentit sortida dels grans nuclis de població. També continuarà aquest tráfico intens de sortida demà dijous al matí.

I el dilluns, 9, que aquest any és festiu a Castella i Lleó i en altres comunitats autònomes en ser el dia 8, la Inmaculada, diumenge, s'intensificarà la circulació en sentit invers lloc que retornaran a les grans ciutats els que hagin gaudit d'aquests dies de vacances.

MESURES

La DGT ha establert una sèrie de mesures encaminades a facilitar  la circulació i seguretat dels diferents usuaris de la via, entre les quals destaquen:

•        La instal·lació de carrils addicionals en les carreteres que registrin majors intensitats de circulació, sobretot en les proximitats dels grans nuclis urbans.

•        La restricció de la circulació en certs dies, trams i hores de la circulació de camions en general i de determinades mercaderies en particular.

•        Paralització de les obres que actualment s'estan realitzant a la xarxa viària espanyola i supressió de la celebració de proves esportives i altres esdeveniments que suposin l'ocupació de la calçada.

•        Intensificació de la vigilància a peu de terra i des de l'aire del comportament dels conductors durant la conducció en tot tipus de carreteres, sobretot en les convencionals.

EFECTIUS

Per dur a terme tot aquest dispositiu, es compta amb els efectius del Centre de Gestió de Tráfico del Nord, gairebé un centenar, i de tots els agents disponibles del sector de Tráfico de la Guàrdia Civil, que sumen 1.500 efectius.

“Tampoc podem oblidar-nos”, ha dit la delegada, “d'altres persones que també s'ocupen de vetllar per la seguretat de la circulació durant aquests dies: Dels empleats de les empreses de conservació de les carreteres de l'Estat a Castella i Lleó, personal dels serveis d'emergència o de l'Agència Estatal de Meteorologia, entre uns altres”.

No s'esperen, d'acord amb les previsions meteorològiques de l'AEMET para Castella i Lleó, dies d'intens fred, ni tampoc de pluja o neu. Encara que podria ploure el dilluns, però els serveis de conservació de les carreteres seguiran realitzant els seus treballs preventius per evitar la formació de plaques de gel sobretot a les zones de més altitud o quan es detectin sòls lliscants per boires o efectes similars.

CONSELLS

Mercedes Martín ha repetit alguns missatges que “són de sobres coneguts però que convé recordar perquè tots els usuaris de les nostres carreteres els posin en pràctica per la seva seguretat i per la de la resta de viatgers”.

El respecte a les normes de circulació i realitzar una conducció responsable és bàsic per evitar accidents. A més,

•        Abans d'emprendre el viatge, prepari-ho i informi's de l'estat de circulació de les carreteres i de les condicions meteorològiques. Tráfico disposa de diversos canals: Pàgina web, a través dels comptes de Twitter @DGTes i @InformacionDGT, en el telèfon 011 o a través dels mitjans de comunicació en els quals s'informa en temps real de la situació del Tráfico.

•        A causa de l'època de l'any en la qual ens trobem i malgrat que les previsions de l'AEMET són favorables, la pluja, el  vent, la boira poden aparèixer durant el viatge. En aquests casos  la visibilitat és menor, per això/per això és convenient circular amb les llums enceses durant el dia, reduir la velocitat i augmentar la distància de seguretat.

•        Imprescindible disposar de cadenes o pneumàtics d'hivern, sobretot per a viatges per zones muntanyenques.

•        Activar durant el viatge la manera cotxe, si el seu mòbil disposa d'aquesta funcionalitat, per evitar distraccions.

•        Durant el viatge realitzi descansos cada dues hores. La desatenció en la conducció és una de les principals causes d'accident.

•        Especial atenció als desplaçaments curts i per carreteres secundàries, ja que en ells solen produir-se una gran quantitat d'accidents per un excés de confiança i la menor adopció de mesures de seguretat. Totes les precaucions s'han d'aplicar també en aquests viatges curts.

•        Tots els ocupants del vehicle han de portar sempre posat el cinturó de seguretat i els menors anar adequadament subjectes amb els seus sistemes de retenció infantil. Si els menors mesuren menys de 135 cm han d'anar situats en els seients posteriors.

•        No consumir begudes alcohòliques ni un altre tipus de drogues si es va a conduir ja que s'intensificaran els controls en carretera.

•        Les motos, són especialment vulnerables, sobretot en les corbes i en les carreteres secundàries. Prudència als motoristes.

•        Atenció i respecte als ciclistes que puguem trobar en carretera. Està prohibit avançar a un ciclista si aquesta maniobra pot posar en perill o entorpir la marxa dels mateixos i s'ha de guardar una separació lateral mínima de metro i mitjà  amb el ciclista si es va a avançar.

“És important”, ha insistit la delegada, “que, ja que coneixem totes aquestes normes bàsiques perquè s'han repetit fins a la sacietat, tots les posem en pràctica, siguem prudents al volant i evitem les distraccions. Hi ha vides humanes en joc i gens hi ha més important.

DESPLAÇAMENTS. 5 – 9 DE DESEMBRE DE 2019

Àvila                                      86.000

Burgos                                 114.000

León                                      95.000

Palencia                                76.000

Salamanca                            76.000

Segòvia                               105.000

Soria                                      48.000

Valladolid                             124.000

Zamora                                  57.000

TOTAL Castella i Lleó         781.000