El Govern destina 97 milions al desenvolupament d’infrastructures de telecomunicacions a Catalunya

04/07/2008

Consell de Ministres


  • La Conferència Sectorial va establir al desembre de 2007 la distribució territorial dels crèdits destinats pel Govern al finançament de les actuacions del Pla Avanza
  • El Programa d’Infrastructures de Telecomunicacions preveu a Catalunya actuacions d’habilitació d’infrastructures, extensió de la cobertura de la TDT i Banda Ampla Rural

El Consell de Ministres ha aprovat l’acord pel qual autoritza la addenda al conveni marc de col·laboració entre el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comercio i la Generalitat de Catalunya per al desenvolupament del Programa d’Infrastructures de Telecomunicacions en el marc del Pla Avanza.

La Conferència Sectorial de Telecomunicacions i Societat de la Informació celebrada el 10 de desembre de 2007 va acordar els criteris de distribució territorial, i la distribució resultant, dels crèdits destinats per l’Administració General de l’Estat al finançament de les actuacions del Pla Avanza. Aquest acord va ser formalitzat pel Consell de Ministres el 29 de febrer de 2008.

Entre les activitats previstes en el citat acord es troba el Programa d’Infrastructures de Telecomunicacions, orientat a garantir l’existència d’una infrastructura de banda ampla que actuï com a catalitzador imprescindible per al desenvolupament de la Societat de la Informació.

En el cas de Catalunya, la distribució de crèdits establerta per la Conferència Sectorial li assigna la quantitat de 97 milions d’euros pel desenvolupament del Programa d’Infrastructures de Telecomunicacions. La devolució del prèstam, a un tipus d’interès zero, haurà de fer-se en el termini màxim de quinze anys, inclosos els tres de carència. La Generalitat de Catalunya aporta 979.000 euros al programa.

El programa es concreta en las següents actuacions:

• Habilitació d’Infrastructures (RADIOCOM). Té com a objectiu ampliar la xarxa d’infrastructures de radiocomunicacions (torres de radiocomunicació) per garantir que tots els nuclis de població de més de 10 habitants disposin de la infrastructura necessària per rebre els serveis de telecomunicacions adequats tals com telefonia mòbil, Internet de banda ampla i televisió.

• Extensió de la cobertura de la Televisió Digital Terrestre (TDT). Suposa dur a terme actuacions de digitalització d’emissors no inclosos en els plans de desplegament assumits pels radiodifusors, garantint la recepció de la TDT en la major quantitat possible de nuclis de població. Aquestes actuacions, que abracen el desplegament d’equips tant en infrastructures noves com en d’altres ja existents, es materialitzaran amb el suport de RADIOCOM.

• Banda Ampla Rural. L’objectiu és fer arribar l’accés a la banda ampla a totes les poblacions de més de cent habitants sense cobertura del servei ADSL.