Acords de la V Comissió Bilateral Generalitat - Estat

Reunió bilateral

30/07/2008

  • La Bilateral tanca l’acord pel traspàs d’Inspecció de Treball i completa l’acord sobre els permisos inicials de treball per a estrangers
  • El Govern català lliura la proposta d’inversions a realitzar per part de l’Estat 2013
  • La V Comissió Bilateral acorda obrir 4 noves ponències

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i la ministra d’Administracions Públiques, Elena Salgado, han presidit avui la cinquena reunió de la Comissió Bilateral Estat - Generalitat de Catalunya, una de les tres comissions que s’encarrega del desenvolupament de l’Estatut d’autonomia català.
 
Els principals acords durant la reunió han estat:
 
- Acord pel traspàs de la Inspecció de Treball

- Obertura de 4 noves ponències:

  • Formació i titulacions pesqueres i despatx, registre i seguretat d’embarcacions
  • Titularitat de les biblioteques provincials ubicades a Catalunya
  • Gestió del registre de multiplex i resolució de conflictes entre operadors de radiodifusió
  • Assegurança escolar

-Acord final pel traspàs de les autoritzacions inicials de treball dels estrangers 
 

Acord pel traspàs de la Inspecció de Treball

L’acord preveu que la Generalitat assumeixi, a partir de l’1 de juny de 2009, la competència executiva sobre el servei de la Inspecció de Treball (òrgans, funcionaris i mitjans materials). Per tant, la Generalitat assumirà totes les funcions de la Inspecció de Treball, com la vigilància i exigència del compliment de la normativa i dels convenis col•lectius (relacions laborals, prevenció de riscos laborals, ocupació i migracions); l’arbitratge, conciliació i mediació en conflictes i vagues quan sigui acceptada per les parts; assistència tècnica a empreses i treballadors, etc. També s’estableix que les dues administracions col•laboraran per determinar els aspectes generals de l’accés i proves de selecció de personal.

L’acord preveu que abans del 31 d’octubre de 2008 es determinarà el mecanisme bilateral de cooperació entre l’Administració de l’Estat i la Generalitat i abans de desembre de 2008 es tancaran els criteris per determinar els mitjans personals i materials i els drets i les obligacions a traspassar. La Comissió Mixta haurà de tancar l’acord en relació als mitjans materials i personals abans del 30 d’abril de 2009.
 
Acord sobre les autoritzacions inicials de treball per  als estrangers

La Comissió Bilateral també ha ampliat avui l’acord que atorga a la Generalitat la capacitat de concedir els permisos inicials de treball per compte pròpia o aliena dels estrangers que desenvolupen el seu treball a Catalunya. L’acord inicial tancat el passat mes de gener continuava reservant aquesta capacitat a l’Estat en alguns supòsits, com el dels alts directius, artistes o esportistes d’èlit. L’acord s’ha ampliat avui a aquests supòsits. 
 
En la trobada, el Govern català ha presentat la seva proposta sobre les inversions a realitzar per part de l’Estat a Catalunya fins a 2013 en compliment de la Disposició Addicional Tercera del EAC. La proposta s’analitzarà dins de la Subcomissió d’Infrastructures i equipaments de la Comissió Bilateral, que haurà de tancar un acord abans de 6 mesos.
 
La Comissió Bilateral també ha acordat la constitució d’un grup de treball sobre l’activitat subvencional per prevenir invasions competencials mitjançant l’atorgament de subvencions en àmbits en els quals la Generalitat té competències exclusives. També s’ha encarregat a la Subcomissió de cooperació i col•laboració que concreti i desenvolupi determinats supòsits de cooperació en matèries com Emergències i Protecció Civil (seguretat nuclear); Aigua i obres hidràuliques; Investigació; Relacions amb les entitats religioses; Fires; Estadística; Corporacions de dret públic, etc. Així mateix, s’ha acordat crear un grup de treball conjunt de la Comissió Bilateral i la Comissió Mixta d’Assumptes Econòmics i Fiscals per al desenvolupament dels mecanismes de participació en institucions i organismes de l’Estat.
 
Conflictivitat
 
Respecte a la conflictivitat, la Comissió Bilateral ha tancat un acord sobre el conflicte plantejat en relació a la LOREG, Llei de Desenvolupament sostenible del medi rural. S’ha acordat iniciar converses en relació a la Llei per a l’exercici de les professions de l’esport i a la Llei del Llibre Tercer del Codi Civil de Catalunya.
 
Membres de la Comissió

 
A més del conseller Joan Saura i la ministra Elena Salgado, han participat en la reunió, com a membres permanents de la comissió, el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells; el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs; la secretaria del Govern català, Laia Bonet; i el secretari de la Comissió, Josep Vendrell. El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, la consellera de Treball, Mar Serna, i el delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, José Cuervo, han assistit com a membres no permanents.
 
Per part de l’Estat, han assistit el secretari general de Pressupostos, Lluís Espada; el secretari d’Estat de Cooperació Territorial, Fernando Puig de la Bellacasa; el secretari d’Estat de Planificació i Relacions Institucionals, Víctor Morlán; el subsecretari de Trabajo i Assumptes Socials, Leandro González; el director general de Desenvolupament Autonòmic, Enrique Gómez, el delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, i el secretari de la Comissió, Fernando Gurrea.