El vaixell “Emma Bardán” continua l’estudi de cartografiat marí de la Plataforma Continental Espanyola davant la costa barcelonesa

29/01/2009

  • Al llarg d’aquest any, l’“Emma Bardán”, prosseguirà les campanyes històriques d’evolució i seguiment de la biomasa de l’anxova així com de l’escamarlà al calader nordoest

El vaixell de suport i foment de l’activitat pesquera “Emma Bardán”, dependent de la Secretaria General del Mar, del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí  continua davant de la costa de Barcelona l’Estudio pel cartografiat marí de la Plataforma Continental Espanyola (Projecte Espace).

L’estudi de cartografiat de la Plataforma Continental Espanyola té per objetiu principal obtenir informació de qualitat i tipus de fons, detallada i sistemàtica amb tècniques geofísiques d’alta resolució (sonda multifeix i sonda paramètrica) sobre la batimetria, materials que constitueixen el fons, comunitat bentònica que viu sobre els fons, així com la presència d’obstacles dels fons marins de la plataforma continental. Tota aquesta informació georreferenciada permet dur a terme una millor gestió del fon marí.

La Secretaria General del Mar ha previst que el desenvolupament de la prospecció en aquesta zona es perllonga fins el mes de febrer. Posteriorment, aquesta feina es durà a terme al Canal de Menorca, la primera fase del qual ja es  va iniciar el passat any.

Per altra banda, al llarg de 2009, l’“Emma Bardán” continuarà el desenvolupament de les sèries històriques de “Bioman” i “Juvena”, dirigides a seguir l’evolució de la biomasa de la població d’anxova al Golf de Biscaia.

L’ “Emma Bardán” també desenvoluparà una altre campanya amb l ‘bjetiu d’estudiar l’evolució de la biomasa de l’escamarlà a la zona de veda i altres espècies d’interès comercial al Cantàbric-Nordoest.

Actualment la Secretaria General del Mar compta amb tres vaixells d’investigació pesquera i oceanogràfica equipats amb la tecnologia necessària per l’estudi dels fons marins com són: el “Vizconde de Eza”, l’“Emma Bardán”, i el “Miguel Oliver”.

El barco “Emma Bardán”, dissenyat per a treballs costers, està equipat específicament per a la prospecció de la Plataforma Continental amb sonda que permet realitzar el cartografiat fi del fons marí fins als 200 metres, a més compta amb una sonda científica per a l’estimació dels cardùmens que es trobin a la columna d’aigua i, fins i tot, la identificació de les espècies i composició de mides. D’altra banda, els vaixells “Vizconde de Eza” i “Miguel Oliver”, disposen d’ecosondes específiques per a la prospecció en aigües més profundes.

D’aquesta manera, el MARM disposa d’una base cartogràfica de qualitat per a l’elaboració d’un Sistema d’Informació Geogràfica que permetrà una millor gestió dels recursos pesquers. Entre les principals utilitats que es deriven de l’explotació d’aquesta informació, cal destacar:

• La regulació en l’explotació/conservació dels recursos vius, pesca artesanal, esportiva, producció/protecció d’espècies sedentàries autòctones.

• El cadastre de camps d’algues i fanerògames marines com indicatiu de la qualitat del medi i zones de protecció de posta i alevinatge.

• L’elecció de zones idònies per a la delimitació de Reserves Marines.

• El cartografiat del llit marí com a base pels estudis de flora i fauna, així com pel coneixement dels factors que influeixen en l’estabilitat dels fons.

• La identificació i localització d’ecosistemes marins vulnerables.