Més de 63.000 joves cobren ja la Renda Bàsica d’Emancipació

05/01/2009

Dades a 31 de desembre de la RBE


  • A Catalunya el número de perceptors supera els vuit mil
  • Al quart trimestre de 2008 s’han incorporat al sistema 18.552 nous perceptors, que representen un creixement del 41,6% amb respecte al tercer trimestre
  • Les dones segueixen sent les principals demandants i perceptores de l’ajut i suposen un 55,8%  
  • Catalunya, Andalusia i Castella i Lleó es mantenen com les CCAA amb major nombre de beneficiaris, i Madrid, Saragossa i València encapçalen la llista de capitals de província amb més ordres de pegament

Un total de 8.117 joves cobren a Catalunya la Renda Bàsica d'Emancipació. Per províncies catalanes, Barcelona ocupa el primer lloc amb 1.579 perceptors. El total de sol·licituds presentades en la comunitat catalana durant 2008 s'eleva a 33.756 de les quals 27.823 s'han resolt positivament.

La Renda Bàsica d'Emancipació arriba ja a 63.166 llars després d'haver-se incrementat en un 41,58% el nombre de perceptors en el quart trimestre de l'any. Entre octubre i desembre, 18.552 joves més van començar a cobrar l'ajuda de 210 euros mensuals per al lloguer.

En el mateix període, quart trimestre, 22.393 joves van presentar la seva sol•licitud amb el que el número total de demandants assoleix els 196.141, dels quals 130.113 han obtingut la seva resolució positiva, el 79,16% de totes les sol•licituds tramitades. El Ministeri de Vivenda ha ordenat ja el pagament del 97% de totes les ajudes aprovades i en les que s'ha comprovat prèviament el pagament del lloguer.

Les dones segueixen liderant sol·licituds i cobraments
Les dones encapçalen, un trimestre més, la llista de demandants i en la mateixa proporció la de beneficiaris, de manera que en acabar l'any, el 55,8% dels qui cobraven la RBE eren dones pel 44,2% d'homes. En algunes Comunitats Autònomes, les diferències són majors com la comunitat de Madrid, on les dones suposen el 60%, seguida del País Basc i Navarra.

Més ajuts en totes les CCAA
En totes les Comunitats Autònomes i en les Ciutats de Ceuta-Melilla augmenten les sol·licituds, les resolucions tramitades i el nombre de beneficiaris respecte al trimestre anterior.
 
Madrid és la Comunitat que més sol·licituds ha rebut amb 34.372, segons dades del Ministeri, seguida de Catalunya amb 33.756 i Andalusia amb 26.482, tal com es pot comprovar en el quadre adjunt “Renda Bàsica d'Emancipació, balanç a 31 de desembre” amb les dades de totes les Comunitats i Ciutats Autònomes.

Catalunya encapçala la llista de Comunitats amb més perceptors ja que 8.117 joves cobren ja la Renda Bàsica d'Emancipació, seguida d'Andalusia, amb 7.515 i Castella i Lleó amb 6.062 mentre que Madrid és la que experimenta un increment més important respecte als beneficiaris comptabilitzats en el trimestre anterior i arriba als 5.473 joves que ja reben l'ajuda.

Per nombre de resolucions tramitades, són Catalunya, amb 29.955, Madrid amb 27.583 i Andalusia amb 20.675 les que presenten les majors xifres de resolució.

El balanç de la RBE inclou així mateix les dades de totes les capitals de província i algunes grans ciutats, com es detalla en el quadre adjunt. En aquest apartat és Madrid, amb 3.943 ordres de pagament, la ciutat en la qual més joves perceben l'ajuda seguida de Saragossa, amb 1.861 i València amb 1.748.

Més agilitat en la gestió
El Ministeri d'Habitatge manté uns complexos i necessaris mecanismes, recolzats en noves eines informàtiques, per efectuar els pagaments de la RBE així com per garantir que qui la rep és qui té dret a fer-ho.

El procediment, per part del Ministeri de Vivenda, comença després que el jove rep de l'administració autonòmica corresponent la resolució positiva que li acredita com perceptor de l'ajuda; un document que és indispensable que l'interessat lliuri a l'entitat financera col·laboradora en la qual efectuï o vagi a efectuar els pagaments del seu lloguer. Per això, és de summa importància que el beneficiari realitzi aquesta comunicació en el menor temps possible.

Una vegada rebuda aquesta documentació, l'entitat financera verifica que l'inquilí abona el seu lloguer, la qual cosa se sol realitzar a principis de cada mes, i transfereix aquesta informació al Ministeri a través dels canals informàtics habilitats per tal fi. El Ministeri confirma a continuació que el beneficiari està al corrent de totes les seves obligacions administratives i en aquell moment, dóna ordre al Banc d'Espanya, a través del Tresor, perquè efectuï l'ingrés dels 210 euros en el compte del jove.

Amb l'objectiu d'agilitar el procés, el Ministeri està ultimant un Reial decret que permetrà una transmissió més ràpida i eficaç de la informació entre totes les institucions i entitats involucrades perquè l'ajuda arribi amb la major brevetat a la butxaca dels milers de joves que ja l'estan percebent o la percebran en un futur.