Adif suprimirà un pas a nivell a Malgrat de Mar (Barcelona)

27/01/2009

Pla de Supressió i Millora de Passos a Nivell del Ministeri de Foment


  • Per a la seva eliminació es construirà una variant de la carretera BV-6001 i un pas superior. L’import dels treballs ascendeix a més de 2,3 milions d’euros

Adif, entitat pública empresarial adscrita al Ministeri de Foment i encarregada de la gestió i desenvolupament de la xarxa ferroviària, ha adjudicat el contracte per a l'execució de les obres de supressió d'un pas a nivell de la línia Barcelona-Mataró-Maçanet, situat al terme municipal de Malgrat de Mar. El pressupost d'adjudicació puja a 2.338.214,35 euros.

El contracte comprèn la construcció d'una variant i un pas superior per a la supressió del pas a nivell, ubicat al p.k. 58/260 de la citada línia ferroviària. L'execució d'aquests treballs té com a objectiu incrementar la seguretat de vehicles, vianants i circulacions ferroviàries, així com garantir la permeabilitat de la infraestructura ferroviària al seu pas per aquesta població de la comarca barcelonina del Maresme.

Per a la supressió del pas a nivell, es construirà una variant de la carretera BV-6001 que salvarà la infraestructura ferroviària amb la construcció d'un pas superior per a vehicles. La variant, la longitud total de la qual serà de 1.180 m, i el pas superior disposaran d'una calçada de 9 m d'ample, amb dos carrils de 3 m, voreres d'1 m als dos costats i espais laterals de 0,5 m.

Per la seva banda, el pas superior, que s'ubicarà a l'altura del p.k. 58/111 de la línia ferroviària Barcelona-Mataró-Maçanet, tindrà una amplada de plataforma de 10 m, la seva estructura serà esviada (obliqua respecte al seu eix) i comptarà amb un va entre els eixos de suport de bigues amb una longitud d'entre 28,4 i 24,8 m, i un gàlib vertical de 7,3 m i horitzontal de 13,7 m.

Els treballs també comprenen la construcció d'una rotonda amb un ràdio interior de 14 m i exterior de 22 m, i el condicionament de dos camins d'accés, de 60 i 160 m de longitud respectivament, que seran pavimentats.

Pla de Supressió i Millora de Passos a Nivell

Aquesta inversió té caràcter d'obra per compte de l'Estat, i es realitza dins del Contracte Programa subscrit entre l'Administració General de l'Estat i Adif per al període 2007-2010. Així mateix, forma part del Pla de Supressió i Millora de Passos a Nivell lloc en marxa pel Ministeri de Foment en 2005 amb un pressupost total de 1.320 milions d'euros.

Aquest Pla integra una programació que prioritza les actuacions d'acord amb el nivell de risc de cada pas, i coordina la seva execució tant amb els diferents titulars dels vials (ajuntaments i comunitats autònomes, fonamentalment) com amb els nous traçats previstos en el Pla Estratègic d'Infraestructures i Transport (PEIT). En virtut del Pla de Supressió i Millora de Passos a Nivell, en l'any 2012 s'hauran eliminat 1.931 passos a nivell.

Així mateix, s'inscriu en el pla d'inversions que Adif està portant a terme per millorar la seguretat i integració de les infraestructures ferroviàries de la xarxa d'ample convencional a Catalunya, entre les quals destaquen, a més de la supressió i protecció de passos a nivell mitjançant senyalització lluminosa i acústica, la instal·lació de tancats, la construcció de passos inferiors i superiors, campanyes de sensibilització i altres actuacions.