El govern transfereix 400 milions d’euros a Catalunya per programes d’ocupació i formació

30/01/2009

S’estima que les actuacions del Servei d’Ocupació Autonòmic finançades des del Servei d’Ocupació Estatal beneficiaran


  • Per primer cop el Consell de Ministres aprova la transferència de fons al gener, per garantitzar que les Comunitats Autònomes poden iniciar l’aplicació de les seves polítiques actives.

El Consell de Ministres ha aprovat en la seva reunió d'avui a proposta del ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, transferir 2.836,8 milions d'euros, dels quals, 399,5 seran gestionats per la Generalitat de Catalunya.

Amb aquesta aprovació es formalitzen els acords fixats en la Conferència Sectorial d'Assumptes Laborals que va tenir lloc el passat dia 14 de gener. El Govern transfereix els fons al començament de l'any, per garantir que les CCAA puguin iniciar d'immediat les seves polítiques actives d'ocupació i evitar que transcorrin mesos sense oferta d'activitat per a desocupats.

La distribució de fons per a polítiques actives inclou les quantitats destinades a subvencionar plans que combinen ocupació i formació, com la col·laboració amb entitats locals, les escoles taller, cases d'oficis i tallers; també es finança la promoció de l'activitat econòmica, l'ocupació autònoma i l'ocupació en cooperatives i societats laborals. Així mateix, els fons transferits avui pel consell de ministres es destinen també a la inserció laboral de persones amb discapacitat i a la formació professional per a desocupats i per a ocupats.

S'estima que 254.000 persones es beneficiïn d'aquestes iniciatives en la comunitat, més de la meitat de les quals rebrà formació, mentre que 72.000 persones en desocupació seran orientades en el procés de recerca de treball. El conjunt d'actuacions finançades pel Servei d’Ocupació Estatal, beneficiaran a persones en treballs que combinen ocupació i formació per al desenvolupament de treballs d'utilitat social.

Els fons per a foment d'ocupació estan per damunt dels 220 milions d'euros, i es dediquen a la contractació de desocupats a través d'òrgans de les administracions públiques i institucions sense ànim de lucre, a la contractació d'aturats per mediació de corporacions locals, a la recerca d'ocupació i autoocupació, a programes experimentals, i al desenvolupament local i impuls d'empreses qualificades com I+E.

Aquests fons es destinen també a la contractació de persones amb discapacitat, a la promoció de l'ocupació autònoma i a la subvenció de quotes empresarials a la Seguretat Social als perceptors de prestacions per desocupació en la seva modalitat de pagament únic.

Dels recursos destinats a polítiques actives, 122 milions de €, s'emmarquen en els plans que incorporen treball i formació, que es desenvolupen a través de la col•laboració amb Corporacions Locals i amb organismes i entitats sense ànim de lucre, Escoles Taller, Cases d'Oficis i Tallers d'Ocupació.

Es destinen 48,2 milions a la inserció laboral de persones amb discapacitat tant al mercat ordinari, a través de les mesures per a la contractació indefinida de discapacitats; com el mercat protegit, amb la creació i manteniment de centres especials d'ocupació.

La promoció de l'activitat econòmica i ocupació autònom, l'economia social i el desenvolupament local es financen amb més de 32 milions.

Així mateix 17 milions d'euros es dediquen a l'orientació i creació d'itineraris professional per a l'ocupació i l'autoocupació; i més d'un milió són per a la promoció de l'activitat de cooperatives i societats laborals.

Als programes de formació per a l'ocupació es dediquen 168 milions d'euros. Cal ressaltar que, a més de les 151. 100 persones que es beneficiaran de la formació a través d'aquestes iniciatives, la major part de treballadors i treballadores rep formació en les seves empreses.