Autoritzades obres d’emergència per reparar els danys causats pels temporals a les costes de Tarragona i de Girona

13/03/2009

Consell de Ministres


  • El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí invertirà més d’un milió d’euros a Tarragona, i 6,9 milions d’euros a Girona
     
    TARRAGONA

El Consell de Ministres ha donat el vist-i-plau en la seva reunió d’avui a les obres d’emergència que el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí duu a terme per reparar els danys ocasionats pels recents temporals a les costes dels termes municipals d’El Vendrell i Alcanar, a la província de Tarragona.

L’import d’aquestes obres d’emergència puja a 1.016.160 euros.

Com a conseqüència dels temporals del passat mes de desembre, s’han produït una sèrie de desperfectes i destrosses a la costa de Tarragona que afecten a l’estabilitat de les platges i penya-segats i generen perill pels ciutadans i instal·lacions, el que constitueix una amenaça per la seguretat dels mateixos.

Aquests temporals, de gran nivell energètic, han afectat a gran part de la costa i, molt especialment, als termes municipals del Vendrell i Alcanar.

Al Vendrell han produït uns efectes destructius provocant la desaparició de la platja i amenaçant les parts posteriors en una longitud d'1,2 quilòmetres. Com a resultat d'això, s'ha produït una gran regressió en la línia de costa, amb la conseqüent pèrdua total de sorra a les platges, afectant als béns situats després de la mateixa, i ocasionat la caiguda de proteccions i altres béns en la part posterior de la platja.

A la costa d'Alcanar s'ha produït un ensorrament dels penya-segats en una longitud d'uns 400 metres, provocant despreniments i afectant greument al camí que transcorre per la part superior dels mateixos. El sot produït a la part inferior del penya-segat és una greu amenaça per a l'estabilitat del mateix i la seguretat dels usuaris que transcorrin pel camí.

En els dos casos, els efectes dels temporals han causat greus desperfectes i danys que incideixen en el bon funcionament de la platja i costa com a mecanisme dissipador d'energia. Tot això suposa un perill per a les persones que utilitzin aquest tram de costa, així com per als béns allà existents, molts d'ells greument afectats pels temporals.

Aquestes circumstàncies adverses fan que el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, a través de la Demarcació de Costes, porti a terme pel procediment d'emergència actuacions per solucionar els danys ocasionats en les citades infraestructures i millorar la qualitat de vida dels ciutadans de la zona.

Per a això es protegirà el tram de costa del Vendrell mitjançant aportació de sorra; aquesta procedirà de l'acumulació al port illa de Coma-ruga, a uns 8 quilòmetres al nord de l'esmentat tram de costa. A la zona d'Alcanar la protecció al peu del talús s'efectuarà mitjançant un cordó d'escullera que s'enterrarà sota la platja de graves.

En aquest cas també serà precisa la reparació de dos accessos a la platja des dels penya-segats, incloent baixants d'aigües pluvials i la barana de protecció.

              GIRONA

El Consell de Ministres ha donat el vist-i-plau a la seva reunió d'avui a les obres d'emergència que el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí duu a terme a les costes de la província de Girona per un import de 6.928.202 euros.

Aquestes obres d'emergència estan destinades a reparar els danys ocasionats pels recents temporals als termes municipals de Tossa de Mar, San Feliu de Guixols, Platja de Cèrcol, Sant Antoni de Calonge, Cadaqués, Port de la Selva, L'Escala i Blanes.

Les obres necessàries per reparar els danys causats són les que a continuació es relacionen per als diferents municipis afectats pels temporals:

Tossa de Mar

Es repararà el trencament de la barana i altres danys al passeig marítim. Donat el desnivell existent, superior als 10 metres, la situació resulta molt perillosa per als transeünts.

San Feliu de Guíxols

Es duran a terme obres de restauració perquè l'onatge ha destrossat un tram de passarel·la de fusta sobre puntals al camí de ronda de Sant Pol al Port; s'ha descalçat la cimentació d'una passarel·la metàl·lica d'accés a la Cala Joncás i s'ha produït un despreniment important a la zona de Port Salvi, que ha afectat a les infraestructures pròximes.

Platja D'Aro

Restauració del passeig marítim, que ha patit diverses trencaments en la pavimentació i en els esglaons d'accés a la platja.

Sant Antoni de Calonge

S'han deteriorat els morros de 2 dels 3 dics de defensa existents. Les obres van destinades a tornar a aquests dics a la situació de normalitat.

Cadaqués

Obres destinades a solucionar els problemes existents, que són els següents: s'ha produït un perillós forat en el vial que recorre el front marítim; la zona d'És Poal també s'ha vist afectada, en el mur que delimita la ribera.

Port de la Selva

Es fan necessàries actuacions per restaurar la zona perquè l'onatge ha enderrocat el mur situat en el trasdós de la platja de La Vall, en una longitud d'uns 140 metres, i s'han produït trencaments en les escales d'accés a diverses cales situades al camí de ronda de Port de la Selva a Llançá.

Passeig del Mar de L'Escala

Un tram d'uns 150 metres ha quedat completament destruït. Els deterioraments en el mur de maçoneria i en el paviment són molt importants en una longitud total d'uns 600 metres. En altres zones del passeig, cap al seu extrem nord, s'han produït grans fissures en el paviment i cavitats en el farcit del trasdós del mur, que amenacen amb provocar perillosos forats.

Donada la perillositat de la situació actual per als transeünts i per a les infraestructures adjacents, es considera urgent l'execució de les següents obres:

  • Demolició de les restes del mur, pavimentació i altres elements del passeig.
  • Construcció d'un mur de formigó armat en una longitud d'uns 600 metres
  • Protecció amb mantell d'escullera als llarg del passeig.
  • Reparacions puntuals a les zones fisuradas i amb perill de forats.

Passeig Marítim S'Abanell, (Blanes)

La situació actual del passeig suposa un perill important per a la seguretat dels transeünts i usuaris de la platja. Estan en perill també alguns immobles situats prop del passeig, la cimentació dels quals podria arribar a veure's afectada en cas de produir-se nous temporals, per la qual cosa aquest Servei considera urgent l'execució de les següents actuacions:

  • Retirada de les restes del passeig i infraestructures existents i protecció amb escullera del tram més afectat en una longitud d'uns 500 metres.
  • Aportació d'uns 250.000 metres cúbics de sorra procedent de dragatge per recuperar la capacitat de la platja per a la dissipació de l'energia de l'onatge i evitar així més danys sobre el passeig.