Barcelona acull la properar setmana la Carbon Expo 2009, la fira internacional més important sobre el mercat del carboni

22/05/2009

Del 27 al 29 de Maig


  • Participaran 300 expositors de tots els continents i 3.500 representants de 120 països. Reunirà a promotors de projectes, compradors de crèdits de carboni, agents financers i empreses proveïdores de tecnologia per a un desenvolupament baix en carboni.
  • Des de 2004 s'ha vingut celebrant anualment a la ciutat de Colònia (Alemanya) i l'elecció de Barcelona per a la present edició avala el paper rellevant d'Espanya en la construcció i aplicació dels mercats de carboni com eina clau en la política ambiental.
  • També a Barcelona se celebrarà el 26 de maig el “Simposi sobre Ciutats i Desenvolupament Sota en Carboni” en el que participaran alcaldes i representants de diferents ciutats de tots els continents.

Del 27 al 29 de maig se celebrarà a Barcelona la Fira i Conferència del Mercat Global de Carboni, Carbon Expo 2009, l'esdeveniment més important que se celebra a nivell mundial sobre mercats de carboni i les iniciatives per a la mitigació del canvi climàtic, organitzada conjuntament per IETA (Internacional Emissions Trading Association) i el Banc Mundial.

Aquesta Fira s'ha vingut celebrant anualment, des de 2004, a la ciutat alemanya de Colònia. La present edició és la primera vegada en la qual s'elegeix un altre país, en aquest cas Espanya, per celebrar-la.

“L'elecció de Barcelona es considera un èxit congruent amb el significatiu paper d'Espanya en la construcció i aplicació dels mercats de carboni com eina clau en la política ambiental. La incorporació de la Fira de Barcelona a l'equip d'organitzadors permetrà establir un model d'organització complementària en el que tant Colònia com Barcelona podran aportar enfocaments addicionals que, sens dubte, enriquiran l'anàlisi i la resposta conjunta de governs i empreses al canvi climàtic. Espanya ha estat un motor clau en l'arrencada dels mercats de carboni i en l'ús dels mecanismes de flexibilitat del Protocol de Kyoto com eines per promoure la transferència de tecnologia i el desenvolupament sostenible en tercers països”, segons ha valorat la Secretària d'Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera.

Pavelló espanyol
Amb un enfocament temàtic sobre les “Ciutats i el desenvolupament baix en carboni” apareix per primera vegada un Pavelló Urbà en Carbon Expo. Com en edicions anteriors Espanya, Alemanya, Regne Unit i Japó comptaran amb els seus propis pavellons. Així mateix, països en desenvolupament tant d'Àsia, Àfrica o la regió Llatinoamèrica i del Carib, comptaran també amb expositors.

L'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic i l'Institut de Comerç Exterior, compartiran un pavelló, com en edicions anteriors, en el que també estaran presents algunes associacions empresarials. Així mateix, haurà representació a la Fira d'empreses espanyoles importants que desenvolupen la seva activitat en l'àmbit del canvi climàtic i els mercats de carboni. Espanya estarà, per tant, àmpliament representada, no només a través del pavelló, sinó també a través de la participació en nombroses conferències i side events.

Per més info sobre la Carbon Expo: http://www.carbonexpo.com/

Esdeveniments paral·lels:

Simposi sobre Ciutats i desenvolupament baix en carboni

Un dia abans del començament de Carbon Expo, se celebrarà el dia 26 de maig el simposi d'alt nivell “Cities, Climate Change and Finance: Elements for a Cities-Led Agenda on the Road to Copenhaguen”, organitzat pel Banc Mundial, juntament amb el Govern d'Espanya i l'Ajuntament de Barcelona al palau de Congrés de Barcelona (FIRA). Es tracta d'un encontre d'alt nivell polític, amb presència d'alcaldes i representants municipals de grans ciutats del món, en el que es debatrà, precisament, sobre la contribució de les ciutats en la lluita contra el canvi climàtic. S'espera que aquest esdeveniment sigui un de les fites cap a la cimera de Copenhaguen de desembre de 2009.

El Simposi és una de les activitats propostes dins del programa del Banc Mundial Carbon Finance-Assist per a capacitació en matèria de mitigació. El Govern d'Espanya participa en aquest programa amb 1.2 milions d'euros. L'objectiu és involucrar a l'àmbit local en la lluita contra el canvi climàtic, així l'encontre busca posar en contacte a representants de les administracions locals amb gestors de projectes empresarials amb la finalitat de desenvolupar programes de desenvolupament urbà net.

Barcelona Ecocity Saló
En les mateixes dates se celebra també a Barcelona Ecocity, saló dedicat a serveis mediambientals per a ciutats, dedicat a l'equipament de les ciutats i medi ambient, que ha celebrat les seves últimes edicions a Barcelona amb un notable èxit. L'eix vertebrador del saló és el tractament de residus, la seva gestió en l'àmbit urbà i el reciclatge.

Per més info sobre Ecocity: http://www.ecocity.es/