Elena Espinosa assenyala que els mercats de carboni poden ajudar a sumar esforços públics i privats en la lluita contra el canvi climàtic

27/05/2009

En la inauguració de la Carbon Expo a Barcelona


  • La Ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí destaca que la Carbo Expo és una cita clau abans de la Cimera de Copenhaguen per debatre l'ús més eficaç dels mercats de carboni com eina que acceleri la transformació del nostre model energètic i productiu cap a una economia baixa en carboni.

La ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, ha destacat, en la inauguració de la Carbon Expo a Barcelona, que hem de millorar l'ús dels instruments de mercat amb la finalitat de sumar de manera més eficaç l'esforç públic i el privat per a l'èxit de la lluita contra el canvi climàtic a mitjà i llarg termini.

Elena Espinosa ha assenyalat que aquesta cita abans de Copenhaguen és una fita fonamental per debatre sobre l'ús més eficaç dels mercats de carboni, el que permetrà enfortir l'acció multilateral en la lluita contra el canvi climàtic basada en tres principis: eficàcia ambiental, equitat en els esforços i flexibilitat en l'ús de les eines.

Per a la ministra, el senyal de preu i flexibilitat dels mercats de carboni ha demostrat la seva utilitat: a Espanya i ha estat una de les eines que ha permès el canvi en les tecnologies de generació d'electricitat, capaç de reduir en 2008 les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle en més d'un 16% en un any que la producció va créixer al voltant a l'1,2%.

En aquest sentit, Elena Espinosa ha afegit que Espanya aposta per un desenvolupament intens, progressiu i continuat dels mercats de carboni. És una eina que ben regulada i empleada contribueix a incrementar l'ambició i la velocitat de la transformació del model energètic i productiu que necessitem a escala mundial. Segons ha assenyalat la ministra, l'aprovació del Paquet d'Energia i Canvi Climàtic de la Unió Europea ha confirmat l'aposta decidida per aquest tipus d'instruments més enllà de 2012, reforçant així el règim de comerç de drets d'emissió.

Així mateix, Elena Espinosa ha valorat que la incorporació aquest any de la Fira de Barcelona en l'organització de la Carbon Expo obre una nova via de col•laboració interessant i ajuda enriquir la vinculació entre les ciutats i els mercats de carboni per a l'impulsar polítiques que afavoreixin un desenvolupament més sostenible. A més ha recordat que aquesta tarda s'inaugura Eco City, la fira de serveis ambientals a ciutats, el que pot permetre establir nous horitzons de treball entre les dues Fires, la Carbon Expo i Eco City.

La Fira i Conferència del Mercat Global de Carboni que se celebra del 27 al 29 de maig a Barcelona, més coneguda com a Carbon Expo 2009, l'esdeveniment més important a nivell mundial sobre mercats de carboni i iniciatives per a la mitigació del canvi climàtic, organitzada conjuntament per IETA (Internacional Emissions Trading Association) i el Banc Mundial.