Enguany hi haurà menys punts de venda de petards a tot Catalunya

15/06/2009

  • La Delegació del Govern a Catalunya i la Generalitat, amb el suport d'institucions i empreses, coordinats per a aconseguir unes revetlles més segures. 
  • Evitar l'ús de petards per menors serà una de les principals preocupacions aquest any.
  • Disminueix el nombre de punts de venda de petards: Menys de vuit-cents establiments expendran articles pirotècnics a Catalunya.
  • En la revetlla de 2008 , 269 persones van ser ateses en hospitals, 41 amb lesions de caràcter greu o molt greu.
  • El risc de provocar incendis forestals és elevat: L'any passat els bombers van realitzar més de mil sortides per aquest motiu la nit del 23 de juny; a la ciutat de Barcelona es van realitzar més de cent sortides.
  • Es distribuirà material de divulgació a prop de vuit mil punts de la geografia catalana.
  • En 2008 es van tramitar la província de Barcelona nou expedients sancionadors a establiments de venda de petards.
Una crida a la responsabilitat dels adults en l'ús de petards per part dels nens és el lema principal de la campanya “Revetlles amb precaució” d'aquest any. Com ja és habitual, la campanya d’enguany es realitza de forma conjunta i coordinada per l'Administració General de l'Estat, a través de la Delegació del Govern a Catalunya i les seves Subdelegacions, i la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, amb la col·laboració dels departaments d'Educació i Salut, i l'Agència Catalana de Consum. Ambdues institucions conten amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, i les empreses de pirotècnia.
Aplicació de la nova normativa europea
Aquest any, el principal esforç de les Administracions es centra a evitar que els menors de 18 anys facin ús d'articles pirotècnics classificats com de classe III en el seu etiquetatge. L'actuació administrativa s'ha materialitzat en l'edició de deu mil cartells que reclamen l'atenció dels adults en la compra i ús de material pirotècnic per part dels menors. Si d'una banda els agents dels mossos d’esquadra, guàrdia civil i policies locals vigilen i denuncien a aquells establiments que expenen els petards de major potència (classe III) a menors de 18 anys; sol ocórrer que alguns adults adquireixen aquests articles i, després, els posen en mans de menors. A conseqüència d'això, existeix un elevat risc de lesions corporals greus.
Els articles de classe III estan considerats com de “risc alt”, no han de ser usats per menors de 18 anys i el seu ús està restringit a ser utilitzat en llocs a l'aire lliure de gran superfície en els quals el nivell sonor de les explosions no sigui perjudicial a la salut humana. Els artificis de classe III, igual que els altres, haurien d'exhibir la seva classificació en l'embolcall, així com la seva catalogació per la Unió Europea amb l'acrònim “CE”.
La Directiva 2007/23/CE
La Unió Europea va establir al juny de 2007 una Directiva sobre la posada “en el mercat d'articles pirotècnics” que els classifica en quatre categories:
Categoria I: De baixa perillositat o de risc baix, amb nivell sonor insignificant que poden ser utilitzats en l'interior d'edificis. Són, essencialment, les bengales i bombetes, així com sortidors i volcans de càrrega molt lleugera.
Categoria II: De perillositat o risc mitjos. Inclou, a més dels articles de categoria I, uns altres com petards, trons, traques, rodes, xiuladors, coets, bateries, etc. L'adquisició d'aquests articles està limitada, en la província de Barcelona, a menors de 18 anys i majors de 14 .
Categoria III: De risc alt i perillositat mitja, utilitzables a l'aire lliure en grans superfícies per majors de 18 anys exclusivament. Inclou els artificis esmentats en la categoria II però amb major càrrega.
Categoria IV: Reservada exclusivament a professionals d'empreses pirotècniques. Són d'alta perillositat. S'utilitzen en castells de focs artificials.
Segons la Directiva Europea, no es vendran ni es posaran a la disposició dels consumidors per sota de les següents edats:
Categoria I: 12 anys
Categoria II: 16 anys
Categoria III: 18 anys.
A Barcelona es prohibeix la venda i ús de petards als menors de 14 anys. De 14 a 18 s'autoritzen els de les classes I i II. A partir dels 18, es permet la compra i ús de les tres classes.
Pel que a les pròximes revetlles es refereix, la Directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu i del Consell sobre la posada en el mercat d'articles pirotècnics, ja està traslladada en la seva major part a la legislació espanyola. Els mínims d'edat dels usuaris, les càrregues dels artificis i els escenaris on poden ser usats, coincideixen amb els actualment vigents i, en cada cas, amb el disposat en les circulars de les Subdelegacions del Govern catalanes.
Abans del 4 de gener de 2010, Espanya ha d'adaptar i publicar les disposicions legals que, complint la Directiva del Parlament Europeu i el seu Consell, donin cabuda a determinades celebracions populars de reconegut arrelament.
Campanya de les Administracions: 175.000 fullets i pòsters.
Amb l'objecte d'evitar danys personals i focs forestals, les Administracions implicades en la campanya d'aquest any han editat el següent material informatiu:
- 125.000 cuadríptics en els quals, sota el lema: “Feu la festa amb seguretat”, s'explica el que ha de fer-se per a evitar un accident amb les fogueres i la pirotècnia.
- 10.000 cartells (pirotècnia classe III) en els quals es fa especial esment del perill de subministrar a menors articles classificats com de “risc alt”.
- 15.000 cartells amb informacions i consells de caràcter general.
- 25.000 borses de plàstic biodegradable amb els lemes de la campanya per evitar els transport de petards a les butxaques.
Els elements d'aquesta campanya han estat distribuïts en prop de vuit mil punts de la geografia catalana, principalment centres escolars i juvenils, centres sanitaris i de recursos socials, ajuntaments, consells comarcals, aquarteraments de Forces de Seguretat de l'Estat i Mossos d’Esquadra, locals de venda d'articles pirotècnics, etc.
2008: 269 ferits i més de mil incendis
2007: 233 ferits i 7.900 trucades als bombers
La campanya que han emprès coordinadament la Delegació del Govern i la Generalitat de Catalunya pretén concienciar a la ciutadania dels perills que comporta participar en les revetlles sense tenir en compte les normes de seguretat.
L'objectiu de tallar l'accés dels menors als petards més potents es basa en l'anàlisi de les dades aportades pels accidents que es van produir els últims anys. L’any passat, la nit del 23 al 24 de juny van ser ateses 269 persones en diversos centres hospitalaris, de les quals 41 van sofrir traumatismes, amputacions i cremades de caràcter sever. Molts d'aquests ferits eren menors d'edat que no havien d'haver tingut accés als petards més potents o de classe III. Els bombers de la Generalitat van realitzar 923 actuacions, bàsicament per a apagar incendis de contenidors i vehicles, focs de vegetació urbana, agrícola i forestal. Les comarques on es van realitzar més sortides van ser el Vallès Occidental, amb 146; el Baix Llobregat, amb 103; el Barcelonès, amb 67; el Vallès Oriental, amb 67; el Maresme, amb 60; el Tarragonès, amb 44, i el Gironès, amb 38. Els bombers de l'Ajuntament de Barcelona van fer altres 156 serveis, la majoria relacionats amb focs en contenidors i vegetació.
El telèfon 112 d'emergències va rebre 7.628 trucades en dotze hores, de les quals 2010 van ser per a atendre casos reals. La resta van ser alarmes infundades.
A l'any 2007 els resultats no van ser molt diferents. La revetlla es va saldar amb 233 ferits dels quals 35 sofrien amputacions o lesions traumàtiques, dotze amb cremades greus, 127 amb cremades lleus i 59 amb lesions oculars. Dels 233 ferits, 175 (el 75 per cent) eren menors de 18 anys. La perillositat dels petards la il·lustra el fet que en l'hospital de la Vall d’Hebron, van atendre a un home de 55 anys al que l'explosió d'un coet li tallà la totalitat de la mà. El nombre de trucades als bombers va ser de 7.900.
L'any passat, la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil de Barcelona va iniciar 9 procediments sancionadors, xifra similar a la de 2007 quan es van incoar 8 expedients. Els motius pels quals s'han iniciat aquests procediments de sanció són per venda a menors, venda de productes no catalogats, utilització de vehicles com magatzem de petards i per subministrar pirotècnia a locals no autoritzats. Enguany, i quan les revetlles àdhuc no han començat, la Guàrdia Civil ja ha obert cinc expedients al detectar venda de productes no catalogats i tenir els productes a l'abast del públic, entre altres motius.
Disminueix el nombre de punts de venda.
Al voltant de 699 punts de venda distribuiran articles pirotècnics a Catalunya. El seu nombre equival a un descens aproximat del 10 per cent respecte dels que es van instal·lar el passat any, en molts casos per desestimen dels titulars d'autoritzacions d'altres anys. La ciutat de Barcelona ha perdut dos locals que en altres anys obrien en ocasió de les revetlles. Es tracta dels situats en les avingudes de Madrid i de la Meridiana. Per contra, el nombre de casetes en la ciutat (72), es manté. Badalona ha perdut tres dels seus deu punts de venda; Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Viladecavalls, dues; Cerdanyola, L’Hospitalet, Martorell, Mollet, Montcada, Olesa de Montserrat i Vallirana, un.
La tramitació necessària per obrir un punt de venda de petards
Per a instal·lar un punt de venda d'articles pirotècnics de les classes I, II i III és necessari superar la tramitació d'un expedient administratiu que s'inicia en la Subdelegació del Govern de la província que correspongui i que passa per una etapa d'informació de les diverses administracions públiques que tenen competències en el tema, com són: la mateixa Subdelegació del Govern; l'Ajuntament de la població on se situï el punt de venda, que haurà d'incorporar al seu informe altre informe del servei de prevenció i extinció d'incendis que li correspongui; l'Àrea Funcional d'Indústria i Energia de la Subdelegació del Govern; i la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil. Si tota aquesta informació és favorable, la Subdelegació del Govern emet la Resolució que autoritza la venda. Aquesta autorització és el document que serveix de base per a l'obtenció de la llicència municipal d'activitat. Superats els tràmits anteriors i engegada l'activitat, el local i la caseta és objecte de successives inspeccions per a comprovar el compliment de la normativa a l'hora de vendre articles pirotècnics.
 
La venda de pirotècnia a la província de Barcelona
La província de Barcelona disposarà aquest any de 477 punts de venda de pirotècnia repartits entre 451 casetes i 26 locals fixos. La seva distribució en les comarques barcelonines se puede consultar en el documento adjunto.
 
15 Consells per a una revetlla segura
La campanya de revetlles 2009 insisteix en quinze consells bàsics amb els quals és possible aconseguir unes celebracions amb el risc controlat. Aquestes recomanacions, dirigides a usuaris de material pirotècnic són, en resum, les següents:
- No encendre fogueres sense el degut permís. Han de situar-se a més de quinze metres de les façanes i vehicles i mai sota línies elèctriques.
- No llançar a l'aire papers i roba encesos que el vent podria dur lluny. No llançar bidons i sprays a les fogueres ja que poden explotar. Els plàstics produïxen contaminació molt elevada al cremar.
- No utilitzar líquids inflamables per a encendre fogueres.
- En els llocs on es realitzin revetlles ha de recollir-se la roba estesa tancant portes i finestres. No han d'encendre's petards en l'interior dels habitatges.
- No guardar els petards en les butxaques.
- Al encendre'ls, no subjectar els petards amb les mans.
- No llançar coets a menys de 500 metres de zones boscoses.
- Les candeles romanes han de fixar-se en el sòl. No agafar-les amb les mans.
- La metxa ha de ser encesa pel seu extrem.
- No llançar petards cap a les persones. En cas que no arribin a fer explotar, no tocar-los fins a passada mitja hora o després d'haver-los remullat.
- Ha de vigilar-se que no existeixi en les proximitats llocs on s'emmagatzemin líquids inflamables.
- No llançar coets voladores subjectant-los amb la mà o tenint la canya trencada.
- No introduir petards en maons o ampolles.
- Les fogueres han d'encendre's en llocs on permetin el pas dels vehicles d'emergència. Per a no danyar el paviment estendrem una capa de sorra.
- No tallar el tro final de les traques. Podria produir-se una explosió violenta.