El Govern destina 5,9 milions d'euros per a la recuperació del patrimoni històric a Catalunya

03/07/2009

Amb càrrec a l'1% Cultural


  • El Ministeri de Foment finançarà la restauració del conjunt d'edificis del Museu Maricel de Mar, Ca Rocamora i Museu del Cau Ferrat de Sitges (Barcelona); la urbanització del Puig de Sant Grau i les Termes Romanes (Girona); la rehabilitació del Palau de l’Abat (Girona); la recuperació de la Fortalesa Ibèrica d'Elsa Vilars d‘Arbeca (Lleida); la consolidació del Castillo de Verdú (Lleida) i la restauració de les Muralles del Castillo de Falset (Tarragona)

El Ministeri de Foment destinarà 5,9 milions d'euros a projectes de recuperació de patrimoni històric a Catalunya amb càrrec als fons que es generen per a l'1% Cultural per la contractació d'obra pública. Aquesta partida va ser aprovada pels ministeris de Foment i Cultura en la Comissió Mixta de l'1% cultural celebrada dijous passat a Madrid.

Amb aquests recursos es finançaran sis actuacions de rehabilitació i recuperació d'edificis històrics a Catalunya i es fomentarà la creació de lloc de treball vinculat a aquests treballs.

Així, el Ministeri de Foment aportarà 3.023.740 euros a la restauració del conjunt d'edificis del Museu Maricel de Mar, Ca Rocamora i Museu del Cau Ferrat a Sitges (Barcelona); 450.0000 euros a la urbanització del Puig de Sant Grau i les Termes Romanes (Girona); 295.615,41 euros a la rehabilitació del Palacio Abacial (Girona); 268.707,89 euros a la recuperació de la Fortalesa Ibèrica d'Elsa Vilars d‘Arbeca (Lleida); 719.296,63 euros a la consolidació del Castillo de Verdú (Lleida) i 1.151.175,78 euros a la restauració de les Muralles del Castillo de Falset (Tarragona).

L'execució d'aquestes actuacions suposarà la mobilització de més de 13,2 milions d'euros per a la recuperació d'aquests immobles declarats d'interès cultural, en estar els projectes cofinançats per les administracions o organismes peticionaris d'aquestes ajudes en uns percentatges que oscil·len, generalment, entre el 50 i el 25%.

1) Restauració del Museu Maricel de Mar, Ca Rocamora i Museu del Cau Ferrat

El casc antic de Sitges, declarat Conjunt Històric el 1972, coincideix amb el recinte de l'antiga localitat de Subur que acollia un port pesquer i de cabotatge ja conegut a Catalonia Romana. Els edificis formen un interessant conjunt en ple casc històric i sobre un bastió que dóna davant el mar.

El projecte de condicionament integra l'edifici de Ca Rocamora, situat entre ambdós museus i resol el programa proposat pel Consorci format per la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament, titulars dels immobles, segons dues grans línies d'intervenció. La primera, funcional, que resoldrà l'accés mitjançant una entrada única per a ambdós museus, els dotarà dels serveis i instal·lacions més modernes i els afegirà zona d'aules i tallers i una de descans amb un petit bar. La segona línia d'intervenció es centra en l'accessibilitat, ja que s'adaptarà el conjunt perquè sigui accessible a les persones amb discapacitat, i s'adequarà a la normativa contra incendis i d'evacuació.

El conjunt també es consolida estructuralment; es restauren façanes, reforcen forjats i es renoven per complet les cobertes. En la part posterior, es dotarà d'una nova façana al mar; es demoliran terrasses i galeries volades molt deteriorades i s'afegirà una “segona façana” transparent dins de la qual discorre una rampa de comunicació dels diferents nivells.

El Ministeri de Foment destinarà a aquest projecte 3.023.740 euros en quatre exercicis pressupostaris.

2) Urbanització del Puig de Sant Grau i les Termes Romanes (Girona)

L'actuació es planteja en els Jardins de l'Aigua Imperial, zona entre l'Ermita medieval de San Graus i les Termes Romanes declarades Bé d'Interès Cultural de caràcter nacional. Estan situats en part del recinte del Castillo de Caldes cuyas muralles i torres han estat restaurades. Els jardins són d'estil modernista-neoclàssic i es van realitzar a principis del segle XX, dins del conjunt del balneari. Avui han estat cedits com a parc públic.

Aquest projecte finalitza un conjunt d'actuacions en el Puig de Sant Grau, turó que conserva les restes històrics i arqueològics més importants del nucli històric de Caldes. Condiciona l'espai entre l'Ermita de San Graus i les Termes Romanes, recuperant el jardí modernista i creant una plaça pública sobre el dipòsit d'aigua que permet gaudir les vistes sobre les termes i facilita la connexió als espais existents a l'altre costat de les muralles.

El Ministeri de Foment destinarà a aquest projecte 450.000 euros en un exercici pressupostari.

3) Rehabilitació del Palau de l’Abat (Girona)

El Palau de l’Abat és un edifici gòtic pròxim a Sant Joan de las Abadesas, construït en el segle XIV com a residència per a l'Abad i renovat a principis del segle XV per l'abat Arnau.

L'edifici consta de dos cossos, la residència abacial i l'ampliació amb el cos del claustre. Aquesta actuació és l'última de diverses realitzades en els últims anys. Del conjunt, es troba rehabilitat i en ús la zona del claustre i la planta baixa del que va ser residència abacial, la resta es troba rehabilitat i consolidat. Només resta per posar en ús les dues plantes superiors de l'àrea de l'antiga residència de l'abat.

En el projecte aprovat es pretén dotar a l'edifici de serveis i elements que permetin acollir als visitants i donar la informació necessària per a la visita. S'adequarà a la normativa, es revestiran aquestes dues plantes de paviments i acabats i es li dotarà d'instal·lacions.

El Ministeri de Foment destinarà a aquest projecte 295.614,41 euros en un exercici pressupostari.

4) Recuperació de la Fortalesa Ibèrica dels Vilars d‘Arbeca (Lleida)

Fortalesa de la primera edat del ferro i època ibèrica, és un conjunt arqueològic d'importància excepcional per al coneixement dels sistemes de fortificació de la primera edat del ferro peninsular i europeu.

L'actuació planteja la consolidació i restauració dels atalussis del fossat, recuperació del camp frisó i electrificació i il·luminació exterior.

En fases anteriors es van fer excavacions, es van comprar terrenys afectats i es va redactar un Pla Director a què s'ajusta aquesta actuació.

El propòsit del projecte és recuperar volums, restituir la dimensió monumental i protegir i fer intel·ligibles les estructures. S'actuarà només en part de l'encintat; es consolidaran i sospedraran els murs i s'afegiran unes filades de protecció amb pedra recuperada i morter mixt de calç.

Per poder adaptar la zona a la visita, es faran uns talussos, des del fossat fins a la zona d'intervenció, que delimiten el conjunt arqueològic. Aquests talussos s'estabilitzaran i enjardinaran. S'instal·larà així mateix un sistema d'il·luminació exterior que destacarà els elements arqueològics més visibles des del punt d'observació per a visitants.

El Ministeri de Foment destinarà a aquest projecte 268.707,89 euros en un exercici pressupostari.

5) Consolidació del Castillo de Verdú (Lleida)

Castillo medieval considerat com un dels màxims exponents del gòtic civil català que es conserva. En el XVI el castell es va transformar en un palau residència a la manera renaixentista. Després de nombrosos canvis de propietat, el 1988 va ser adquirit, en part, per l'Ajuntament.

Sobre l'edificació s'ha plantejat una intervenció integral dividida en quatre fases de què aquest projecte correspon a la tercera d'elles.

En aquesta Fase III es té en compte el reforç de l'estructura portant del castell, que inclou els treballs de sospedrat i fonaments; la substitució d'elements degradats de la coberta i nova execució en algunes zones; la implantació de noves conduccions de pluvials amb un sistema de clavegueram i desguassos; estudis i campanyes arqueològiques que permetin recuperar la claredat compositiva i volumètrica de l'edifici; i, finalment, adaptació d'espais interiors per als nous usos.

Per a la següent fase es preveu el tractament del nou nucli de comunicacions, d'accessos i de la torre de l'homenatge, així com la centralització de les instal·lacions i maquinària.
 

El Ministeri de Foment destinarà a aquest projecte 719.296,63 euros en un exercici pressupostari.

5) Restauració de les Muralles del Castell de Falset

El Castell de Falset conserva estructures que tenen el seu origen des del Segle XIII al XIX.

En 1714 el castell era seu de l'important "arxiu general" de la casa ducal de Medinaceli. En 1768 es contracta la construcció de la nova església parroquial, per al qual es demoleixen les 2/3 parts de l'antiga església del castell per aprofitar la seva pedra.

Es proposa, en aquest nou projecte, l'adequació de l'entorn del Castell. Aquesta adequació consisteix en la urbanització de tot el sector que envolta al castell i en la renovació dels accessos, rodat i de vianants, dotant-los de tots els serveis: mobiliari urbà, il·luminació, enjardinament i pavimentació. S'enjardina també part del vessant realitzant murs de contenció per a la protecció de l'accés rodat. S'inclou la restauració del baluard oest i la urbanització del seu entorn.

El Ministeri de Foment destinarà a aquest projecte 1.151.175,78 euros en quatre exercicis pressupostaris.

1% Cultural

La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars. El càlcul d'aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d'execució material (exclosos impostos, despeses generals i benefici industrial) de totes les obres que superin els 600.000 euros.