El Govern convoca el Consell de Política Fiscal i Financera per acordar el nou sistema de finançament de les comunitats autònomes

foto salgado

12/07/2009

  • El 80% dels recursos del sistema es destinarà a garantir igual finançament per habitant per als serveis públics fonamentals en totes les CC.AA.
La vicepresidenta segona i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, ha convocat avui a les comunitats autònomes a un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) el proper dia 15 de juliol. A l'ordre del dia de la reunió s'ha inclòs la proposta del Govern per a la reforma del sistema de finançament autonòmic. El document s'ha adjuntat a la convocatòria i és producte de la cerca de consens després d'un intens procés negociador.

La reforma del model de finançament autonòmic es planteja per la necessitat de revisar l'actual sistema de finançament, que no atén a les necessitats reals de finançament de les CC.AA. El sistema vigent no permet incorporar els canvis demogràfics que ha viscut Espanya en l'última dècada.

La proposta de reforma del model té com a principals eixos els principis de solidaritat i igualtat entre tots els ciutadans i, per tant, l'increment de l'equitat i la suficiència en el finançament del conjunt de les competències transferides a les CC.AA. Així:
  • Garanteix que qualsevol ciutadà, independentment de la comunitat autònoma on resideix, tindrà el mateix finançament per a la prestació dels serveis públics fonamentals: educació, sanitat i serveis socials. El 80% dels recursos del sistema es destinarà a aquesta garantia. Assegura a més el finançament a totes les CC.AA. per al resta de competències transferides i les no homogènies.
  • Redueix les diferències actualment existents en el finançament per càpita entre les diferents CC.AA., reforçant d'aquesta manera la igualtat del sistema. El nou model permet reduir en un 25% la diferència màxima de finançament per càpita entre CC.AA. durant el primer any d'aplicació.
  • Adapta el sistema a la realitat actual tenint en compte l'increment de població entre 1999 i 2009, i ajusta aquesta variable en funció de la població sanitària protegida, la població menor de 16 anys, la més gran de 65 anys, a més de la superfície, la dispersió i la insularitat, així com la densitat.
  • Dota de més autonomia financera i coresponsabilitat fiscal a les CC.AA., que dependran més d'elles mateixes i seran menys dependents de les transferències de l'Estat.
  • Introdueix elements dinàmics per millorar la flexibilitat del sistema i permetre el seu ajust anual als canvis poblacionals i a la realitat demogràfica de cada comunitat autònoma.
  • Contribueix a l'estabilitat dels comptes públics del conjunt de les administracions en millorar el finançament de les CC.AA. i reduir els dèficits pressupostaris en que aquestes poden incórrer.
 
IGUALTAT EN ELS SERVEIS PÚBLICS FONAMENTALS
El sistema tindrà un Fons de Garantia de Serveis Públics Fonamentals que assegurarà igual finançament per habitant en totes les CC.AA. per a la prestació dels serveis sanitaris, educatius i socials. Aquest fons suposa el 80% dels recursos del sistema i es finança amb el 75% dels tributs cedits a les CC.AA. i un 5% de recursos provinents de l'Estat. El fons es calcularà anualment segons l'evolució dels recursos tributaris i es distribuirà segons necessitats, utilitzant el criteri de població ajustada, millorant la ponderació dels criteris actuals i introduint criteris nous, com la població menor de 16 anys o els més grans de 65.
 
El sistema tindrà, a més, un Fons de Suficiència Global, que finançarà el resta de competències transferides, bé siguin serveis no fonamentals o competències no homogènies. Aquest fons assegurarà el manteniment de l'statu quo i es nodrirà amb el 25% dels recursos tributaris del sistema que generi cada CC.AA. més recursos addicionals que aporta l'Estat. La seva evolució anirà lligada a la dels ingressos tributaris de l'Estat.

MAJOR CONVERGÈNCIA DE LES COMUNITATS AUTÒNOMES

La proposta de reforma del model de finançament atractiu per la convergència entre CC.AA. i dota al sistema de mecanismes que acostin el finançament per càpita de cada comunitat autònoma. A més, s'afavoreix la inversió i el desenvolupament en les CC.AA. amb menor renda per càpita i amb dinàmica poblacional menys favorable. El nou model permet reduir en un 25% la diferència màxima de finançament per càpita entre CC.AA. durant el primer any d'aplicació.
 
Per complir amb aquest objectiu, el sistema comptarà amb nous recursos que aporta l'Estat per a la constitució dels Fons de Convergència autonòmica:
  • un Fons de Cooperació, per complir amb l'objectiu últim de convergència en els nivells de vida dels ciutadans amb independència del seu lloc de residència. Els recursos d'aquest fons es distribuiran entre les CC.AA. de menor renda per cápita i aquelles que registrin una dinàmica poblacional especialment negativa, de manera que comptin amb els instruments per assolir més grans nivells de desenvolupament.
  • un Fons de Competitivitat, per reduir les diferències de finançament per càpita. La dotació anual del fons es calcularia en funció dels seus objectius de convergència en finançament per càpita i tindria com a límit màxim la suma de les dotacions del Fons de Cooperació i del Fons de Compensació Interterritorial.
  •  


UN SISTEMA MÉS DINÀMIC I ESTABLE
El nou model de finançament autonòmic s'adequarà a les necessitats reals de despesa de les CC.AA. i, per tant, als canvis demogràfics que s'han viscut a Espanya en l'última dècada. Per a això, es tindrà en compte els augments de població registrats des de 1999, any que es va prendre com a base de l'actual sistema, però també es revisaran els criteris d'ajust de la població, donant una més gran ponderació a factors no poblacionals com la dispersió, la insularitat i la superfície. A més, s'atorga, per primera vegada, un millor reconeixement a factors com l'edat en l'atenció sanitària (es defineixen set grups d'edat), l'envelliment o la població en edat escolar (de 0 a 16 anys).

A més, el nou sistema dota de més autonomia i coresponsabilitat a les CC.AA. mitjançant d'una més gran cessió d'impostos: el 50% de l'IRPF i l'IVA i el 58% dels Impostos Especials, i d'una més gran capacitat normativa. Així, en el sistema actual el 70% de tots els recursos de les CC.AA. provenen dels impostos cedits parcial o totalment per l'Estat; amb el nou model, aquest percentatge passaria a ser d'aproximadament el 90%.

RECURSOS ADDICIONALS I GRADUALITAT

Els recursos addicionals que aporti l'Estat es distribuiran de forma gradual en els vinents 4 anys. D'aquesta manera, l'aportació de més recursos resulta compatible amb els objectius d'estabilitat pressupostària marcats pel Govern per als propers anys. Aquests recursos addicionals permetran, a més, reduir dèficit de les CC.AA.

Per altra banda, donada la situació de crisi econòmica actual i la brusca reducció dels ingressos fiscals, el Govern permetrà que les CC.AA. puguin tornar les quantitats corresponents a les possibles liquidacions negatives en 4 anys, amb una carència d'un.