El Govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya milloren la garantia de seguretat del projecte de descontaminació de l'embassament de Flix (Tarragona)

El Govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya milloren la garantia de seguretat del projecte de descontaminació de l'embassament de Flix (Tarragona)
<br/>
<br/>

17/07/2009

Continuen els treballs preparatoris del projecte


  • El Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí (MARM) iniciarà els projectes i tràmits per a la disponibilitat del dipòsit per als sediments, la plataforma de treball i el condicionament del curs del riu.
  • El MARM i el Departament de Medi ambient i Habitatge de la Generalitat aprovaran el “Pla de restitució territorial amb motiu de les obres de Flix” per garantir la seguretat de proveïment a 71 municipis. Una vegada garantida, es treballarà en el curs del riu.
  • A través del Pla, el Ministeri i el Departament invertiran uns 44 milions d'euros per desenvolupar 144 actuacions de construcció de nous dipòsits i noves captacions, millores i ampliacions de les instal·lacions existents, i sistemes de control de la qualitat de l'aigua.

El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM), Josep Puxeu, i el conseller de Medi ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar, així com uns altres representants d'ambdues institucions, s'han reunit aquest matí per analitzar i acordar les propostes tècniques que han de precedir als treballs de descontaminació de l'embassament de Flix, així com l'estratègia a seguir per al desenvolupament d'aquests treballs.

A més, se n'ha recordat l'elaboració d'un pla que garanteixi totes les mesures de seguretat per a les poblacions properes que s'abastecen del riu Ebre aigües avall de l'embassament de Flix. Una vegada garantit el proveïment el MARM procedirà als treballs que es desenvoluparan en el curs del riu.

En aquest sentit, s'ha confirmat la intenció d'ambdues institucions de seguir treballant de manera conjunta per portar a bon terme les solucions previstes per a la descontaminació segura del riu Ebre en l'embassament de Flix.

Amb aquest objectiu es vol aprofundir en tots els aspectes relatius a les garanties de seguretat establerta, sobretot les que concerneixen a la seguretat de la població que s'abastece d'aigua a partir d'aquest punt, així com de les poblacions properes que, encara que no s'abastecen del riu Ebre, es podrien veure afectades pels treballs de descontaminació. Per aquesta raó, s'han incorporat millores en el projecte existent que permeten establir garanties de seguretat definitives per a la població i per al medi natural d'aquest territori.

D'aquesta manera, ambdues administracions han acordat l'elaboració del “Pla de restitució territorial amb motiu de les obres de Flix” per garantir totes les mesures de seguretat relativa al proveïment d'aigua dels 71 municipis de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre i la Terra Alta que es troben a menys de 15 quilòmetres de l'Ebre, per sota de Flix.

El Pla inclou 144 actuacions amb un pressupost total de 44 milions d'euros que serviran per garantir aquests proveïments i la qualitat de les aigües del riu. Entre les principals actuacions previstes per aquest pla s'inclou la construcció de nous dipòsits i noves captacions, millores i ampliacions de les instal·lacions existents, i sistemes de control de la qualitat de l'aigua.