Garmendia aposta per l'excel·lència en la formació d'investigadors com a pilar del sistema científic espanyol

Garmendia aposta per l'excel·lència en la formació d'investigadors com a pilar del sistema científic espanyol

20/07/2009

En el lliurament de 40 beques de La Caixa per a doctorats en Biomedicina


  • La ministra de Ciència i Innovació ha destacat que la contribució dels investigadors espanyols a la ciència global ha passat de representar un 0,7% de les publicacions científiques de prestigi en els anys vuitanta a un 3,1% avui dia

La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha apostat avui per un gran pacte “amb i per la ciència” per aconseguir l'excel·lència en la generació de coneixement i l'eficàcia en el seu aprofitament pel sistema productiu i per la societat en el seu conjunt.

La ministra ha destacat que la contribució dels investigadors espanyols a la ciència global ha passat de representar un 0,7% de les publicacions científiques de prestigi en els anys vuitanta a un 3,1% avui dia. “Aquesta escalada espectacular, que ha situat a Espanya com novena potència científica mundial, ha estat possibles gràcies a l'important increment de la inversió pública en R+d, però també al creixent interès empresarial”, ha afegit.

Garmendia ha subratllat que, “mentre que la ciència mundial s'ha multiplicat per dos en el seu conjunt durant aquest període, l'espanyola l'ha fet per nou”. La ministra ha realitzat avui aquestes declaracions a Barcelona durant l'acte de lliurament de les primeres 40 beques de l'Obra Social "La Caixa” per cursar un doctorat internacional en Biomedicina.

En aquest acte ha explicat també el paper decisiu que juga la investigació biomèdica en el procés de transformació del sistema científic espanyol. De fet, actualment representa pràcticament el 50% de la producció científica nacional.

Garmendia ha desgranat també alguns dels reptes del seu Departament per al futur. En aquest sentit, ha considerat imprescindible definir una carrera investigadora homologable amb les millors pràctiques internacionals, que afavoreixi la mobilitat entre centres a l'àmbit nacional i que permeti la captació del talent incrementant el potencial atractiu de les institucions i grups d'investigació espanyols.

Al costat de la motivació i preparació dels investigadors i tecnòlegs, Garmendia ha incidit també en la necessitat de que els centres d'investigació espanyols puguin competir com a institucions excel3lents en l'escena internacional. Per a això han de ser capaços d'actuar amb més autonomia i, al mateix temps, millorar els seus mecanismes de rendició de comptes al conjunt de la societat mitjançant processos d'avaluació institucional, segons ha indicat.