El Govern i la Generalitat acorden el traspàs a Catalunya del servei de Rodalies a l'àrea metropolitana de Barcelona

El Govern i la Generalitat acorden el traspàs a Catalunya del servei de Rodalies a l'àrea metropolitana de Barcelona

21/07/2009

Setena reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat


  • La Comissió també ha tancat l'acord sobre la Inspecció de Treball, creant el Consorci paritari de la Inspecció de Treball i Seguretat Social i acordant el traspàs del personal que dependrà de la Generalitat
  • S'han presentat la Memòria anual 2008-2009 de la Comissió i l'informe sobre relacions de col·laboració i cooperació entre les dues administracions
  • El vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, ha presidit la reunió, juntament amb el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura

La Comissió Bilateral Generalitat-Estat, presidida pel vicepresident tercer del Govern i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, juntament amb el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha acordat avui el traspàs a Catalunya del servei de Rodalies de l'àrea metropolitana de Barcelona.

A més, aquest òrgan ha donat el seu vistiplau a diversos acords sobre el traspàs a la Generalitat de la Inspecció de Treball i la cessió de la titularitat d'un edifici en el paratge de Turó de l’Home.

SERVEI DE RODALIES DE L'ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA

El Govern i la Generalitat han aprovat el traspàs del servei de Rodalies, previst a l'Estatut de Catalunya. Les competències que es materialitzaran amb aquest traspàs seran les de regulació, planificació, gestió, coordinació i inspecció dels serveis i les activitats, a més de la potestat tarifària.

Està previst que Renfe i el Govern català signin un conveni per establir i concretar la gestió i direcció de la competència que es traspassa. A més, la Generalitat reemplaçarà a l'Administració General de l'Estat entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2010 en l'actual Contracte-Programa 2006-2010, subscrit entre l'Estat i Renfe.

El Ministeri de Foment, Renfe i la Generalitat crearan una comissió mixta per desenvolupar els diversos aspectes d'aquest traspàs. Així mateix, Adif i l'Executiu català subscriuran un acord marc per a la utilització de la infraestructura ferroviària de Rodalies de Barcelona, d'acord amb la Llei del Sector Ferroviari i tenint en compte també les necessitats ferroviàries de mitjana i llarga distància.

INSPECCIÓ DE TREBALL

En relació amb el traspàs de la Inspecció de Treball, el Ple de la Comissió ha donat el seu vistiplau a l'acord de col·laboració entre l'Estat i el Govern català.

En virtut d'aquest acord, es preveu la creació d'un consorci AGE-Generalitat de Catalunya, paritari i presidit per la consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya, per a la prestació coordinada del servei públic de la inspecció.

A més, s'ha pactat la col·laboració per a la determinació dels aspectes generals sobre accés, proves de selecció i altres qüestions dels processos d'ingrés, selecció, formació, perfeccionament, especialització, provisió de llocs i règim disciplinari dels funcionaris de Cos d'Inspectors de Treball i Seguridad Social i del Cos de Subinspectors per garantir els principis d'ingrés i convocatòria única d'aquests cossos, així com la mobilitat entre administracions.

En aquest punt, se n'ha recordat la determinació de personal d'aquest traspàs a Catalunya (126 llocs de treball d'inspectors, 59 llocs de subinspectors, 99 llocs de funcionaris i de personal laboral de suport).

OBSERVATORI DE TURÓ DE L’HOME (BARCELONA)

En aquesta reunió, l'Executiu i la Generalitat també han acordat un procediment per a la cessió de la titularitat d'una edificació situada en el paratge de Turó de l’Home, en què s'ubicava un observatori meteorològic.

MEMÒRIA ANUAL I INFORME SOBRE COL·LABORACIÓ I COOPERACIÓ

També s'han presentat en aquesta trobada la “Memòria anual 2008-2009” de la Comissió, elaborada per la Generalitat de Catalunya a l'haver ostentat la Presidència de la mateixa des del febrer de 2008 fins al mateix mes de 2009. Aquest document, que recull les actuacions realitzades en el marc d'aquest òrgan durant aquest període, subratlla l'estreta col·laboració existent entre els dos governs per al desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

A més, s'ha vist l'informe elaborat per la Secretaria Permanent de la Comissió sobre el desenvolupament dels acords adoptats al si d'aquest òrgan i les relacions de col·laboració i cooperació entre ambdues administracions.

Aquest text inclou un seguiment a assumptes com els convenis de col·laboració per al desenvolupament de l'Estatut (com el relacionat amb les fires internacionals), les actuacions en matèria de traspassos i el seguiment normatiu, prevenció i solució de conflictes competencials, a més de l'intercanvi d'informació entre les parts. També fa referència a assumptes com la constitució el passat 15 de juliol dels grups de treball de la Subcomissió d'Assumptes Europeus i Acció Exterior.

> Fotos