Blanco signa el conveni de l'1% Cultural per a l'execució de dos projectes de recuperació del patrimoni històric a Lleida

23/07/2009

  • El ministre ha rubricat els acords per a la rehabilitació de l'edifici “La Farinera” (Cervera) i del convent mercedari de Sant Ramon Nonat (Sant Ramon)
  • El Ministeri de Foment destinarà a prop d'un milió d'euros a aquestes actuacions

El ministre de Foment, José Blanco, ha signat avui els convenis de col·laboració de l'1% Cultural per a la rehabilitació de l'edifici “La Farinera” (Cervera) i del convent mercedari de Sant Ramon Nonat (Sant Ramon). Blanco ha rubricat els acords amb l'alcalde de Cervera, Joan Valldaura, i amb el Superior Provincial de l'Ordre de la Merced d'Aragón, Florencio Roselló.

El Ministeri de Foment aportarà a prop d'un milió d'euros a aquests treballs.

REHABILITACIÓ DE LA FUSTERIA EXTERIOR DE L'EDIFICI LA FARINERA (CERVERA)

El projecte presentat planteja la substitució de tota la fusteria exterior. Aquesta actuació, juntament amb l'anteriorment executada de reparació de les cobertes, pretén la rehabilitació integral de l'edificació per al seu destí a nous usos socioculturals i Museu.

L'edifici de “La Farinera” és d'estil modernista, va ser obra d'un deixeble de Gaudí i la seva construcció va finalitzar en 1922. Destaca per la seva fàbrica extrerior de maó i voltes i cúpula amb nervis del mateix material. Es va destinar originàriament al Sindicat Agrícola i comptava amb seu social, magatzems i sitges, fàbrica de farina i de pinsos, panificadora, molí, caixa rural etc.

En virtut d'aquest conveni, el Ministeri de Foment i l'Ajuntament de Cervera destinaran 308.494,15 euros a aquest projecte, dels quals Foment aportarà 231.370,61.

REHABILITACIÓ DE LES COBERTES DE L'ESGLÉSIA DEL CONVENT MERCEDARI DE SANT RAMON NONAT (SANT RAMON)

L'actuació proposta, baixos criteris estrictament conservacionistes d'estructures i tècniques originals, té en compte la restauració del sistema de cobriment de l'Església per facilitar l'accés parcial a la planta sota coberta, que es fa visitable.

En 1674 es va iniciar la construcció d'aquesta Església d'una sola nau, quatre capelles adossades a cada costat i tribunes sobre elles; la seva cúpula s'eleva sobre tambor en el creuer i presenta una façana marcadament barroca. En un dels seus costats es va adossar en el segle XVIII, un gran claustre amb arcuacions de mig punt cuya construcció finalitzaria a principis del segle següent. Va començar el seu deteriorament amb l'abandonament sofert amb la desamortització i la seva posterior utilització per a diversos usos.

El Ministeri de Foment i l'Ordre de la Merced d'Aragón destinaran 977.188,09 euros a aquest projecte, dels quals Foment aportarà 732.891,07.

A més d'aquests acords de col·laboració, José Blanco ha rubricat avui uns altres 22 convenis amb entitats locals, Comunitats Autònomes i unes altres institucions per a l'execució de projectes amb càrrec als fons que es generen per l'1% Cultural.

Entre aquestes actuacions, destaquen les que s'enduran a cap en la Muralla d'Àvila, la Casa Consistorial d'Ordizia, l'Església de Sant Julia i Capilla dels Dolors (L´Arboc, Tarragona) o en el Teatre Romano de Clunia (Peñalba de Castro, Burgos), entre d'altres.

El Ministeri de Foment destinarà deu milions d'euros a aquests projectes de recuperació del patrimoni històric. En total, aquests treballs comportaran una inversió de 15,6 milions d'euros, en estar cofinançats per les entitats sol•licitants

1% CULTURAL

La Llei de Patrimoni Històric estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars. El càlcul d'aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d'execució material (exclosos impostos, despeses generals i benefici industrial) de totes les obres que superin els 600.000 euros.

Els projectes, presentats per les entitats locals, són aprovats en la Comissió Mixta de l'1% Cultural, en què participen els Ministeris de Foment i de Cultura.