José Blanco signa el conveni de l'1% Cultural per a la urbanització de l'entorn de l'Església de Sant Julià (L´Arboç)

José Blanco signa el conveni de l'1% Cultural per a la urbanització de l'entorn de l'Església de Sant Julià (L´Arboç)

23/07/2009

  • El Ministeri de Foment destinarà més de 816.000 euros a aquest projecte

El ministre de Foment, José Blanco, i l'alcalde de L´Arboç, Carles Ribé, han signat avui a Madrid el conveni de col•laboració de l'1% Cultural per a la urbanització de l'entorn de l'Església de Sant Julià i de la capella de la Dolors (L´Arboç, Tarragona).

En virtut d'aquest conveni, el Ministeri de Foment i l'Ajuntament de L´Arboc destinaran 1.361.188,90 euros a aquest projecte, dels quals Foment aportarà 816.713,34.

El projecte presentat planteja la urbanització de les carrers properes a l'àmbit de protecció de l'església de Sant Julià declarat Bé d'Interès Cultural.

De l'Església de “Sant Julià”, d'origen romànic, es conserven algunes restes de diferents èpoques. Juntament amb unes unes fàbriques del segle XVII, destaquen l'actual Capilla “dels Dolors “ construïda entre els anys 991 i 1136 i una sala annexa corresponent a la base de l'actual campanar, datada de la mateixa època.

A més d'aquest conveni de col•laboració, José Blanco ha rubricat avui uns altres 23 acords amb entitats locals, Comunitats Autònomes i unes altres institucions per a l'execució de projectes amb càrrec als fons que es generen per l'1% Cultural.

Entre aquestes actuacions, destaquen les que s'enduran a cap en la Muralla d'Àvila, l'Església de San Salvador de Valdediós (Astúries), la Casa Consistorial d'Ordizia o en el Teatre Romano de Clunia (Peñalba de Castro, Burgos), entre d'altres.

El Ministeri de Foment destinarà deu milions d'euros a aquests projectes de recuperació del patrimoni històric. En total, aquests treballs comportaran una inversió de 15,6 milions d'euros, en estar cofinançats per les entitats sol•licitants

1% CULTURAL

La Llei de Patrimoni Històric estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars. El càlcul d'aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d'execució material (exclosos impostos, despeses generals i benefici industrial) de totes les obres que superin els 600.000 euros.

Els projectes, presentats per les entitats locals, són aprovats en la Comissió Mixta de l'1% Cultural, en què participen els Ministeris de Foment i de Cultura.