El Port de Barcelona realitza amb èxit un simulacre d'emergència

El Port de Barcelona realitza amb èxit un simulacre d'emergència

29/07/2009

  • L’exercici va confirmar el bon funciamenty dels plans d'emergència del recinte i l'excel·lent coordinació dels cossos de seguretat i emergències implicats

El Port de Barcelona va realitzar ahir amb èxit un simulacre d’emergència en el que es va confirmar l’efectivitat dels diferents protocols de seguretat del Port i la bona coordinació de les forces de seguretat i unitats d’emergència implicats —Guàrdia Civil, Policia Nacional, Mossos d’Esquadra, Policia Portuària, Guàrdia Urbana, Protecció Civil, Bombers de Barcelona i Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM)—.

L’exercici, efectuat en col·laboració amb la companyia Costa Cruceros, va consistir en l’evacuació d’un creuer i de la terminal Palacruceros del Port de Barcelona, a causa d’un avís simulat d’artefacte sospitós al vaixell Costa Pacífica, atracat en aquesta terminal.

Seguint els protocols de seguretat en cas d’una situació d’aquestes característiques, el Port va activar, immediatament després de l’avís, el Pla d’Emergència Interior (PEI) del recinte i va mobilitzar fins al lloc dels fets un comandament avançat format pels caps operatius dels cossos de seguretat i unitats d’emergència implicats. Per la seva banda, tant la terminal com el vaixell van activar els respectius plans d’emergència.

Des del primer moment es va establir una àrea de seguretat des del pont Porta d’Europa fins a la Bocana Sud, restringint temporalment els accessos a aquesta zona tant a nivell terrestre com marítim. Així mateix, el simulacre va contemplar la instal·lació d’un hospital de campanya per atendre als possibles ferits i el desplaçament d’un helicòpter fins a la zona per tasques d’evacuació.

Els passatgers, representats per membres de la tripulació i voluntaris, van ser evacuats a la terminal C de Creuers del Port de Barcelona. Una persona va haver de ser evacuada en ambulància i atesa pels serveis mèdics simulant un atac d’angoixa previst en el simulacre.

Paral·lelament, els Tècnics en Desactivació d’Artefactes Explosius (TEDAX) de la Guàrdia Civil van localitzar l’artefacte sospitós en una de les cobertes, van extreure’l i el van fer explosionar de manera controlada al moll.

Posteriorment el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil va inspeccionar el casc del vaixell assegurant que no hi havia cal altre artefacte adossat. Una vegada realitzades aquestes comprovacions, el Centre de Comandament avançat va ordenar la desactivació dels diferents plans d’emergència, reobrint els accessos al recinte portuari i tornant a la normalitat. I finalment van intervenir la Policia Judicial, encarregada de la instrucció de les diligències, i el Servei d’Informació dels Mossos d’Esquadra que investiguen l’autoria dels fets.

La realització d’aquest simulacre va confirmar el bon funcionament del Pla d’Emergència Interior (PEI) del Port de Barcelona, recentment revisat amb l’objectiu de millorar la seva eficiència. Així mateix, es va demostrar l’excel·lent coordinació de tots els cossos de seguretat i unitats d’emergència implicats, obtenint uns temps de resposta i actuació òptims. En total més de 500 persones, entre tripulació i voluntaris van participar en aquest simulacre.

Properament es realitzaran reunions d’avaluació del simulacre entre tots els agents implicats i les conclusions formaran part de la documentació que s’entregarà als auditors de la Unió Europea en compliment de la normativa ISPS de seguretat implantada al Port de Barcelona.
 

Fotos