El Govern promou l’execució d’infraestructures terrestres per valor de més de 772 milions d’euros

04/09/2009

Autoritzats dos nous acords i l’ampliació de convenis ja existents, entre Fomento i la SEITT, per desenvolupar infraestructures


Foment subscriurà amb la SEITT un nou conveni per impulsar la Línia d’Alta Velocitat Madrid-Galícia, destinant 379 M€ per a la construcció de plataforma al trams Zamora Lubían (2a Fase).
 
Es firmarà un acord per a la realització de carreteres de titularitat estatal a Astúries, Extremadura, Galícia, Catalunya i la Comunitat Valenciana per valor de prop de 286 M€.
 
El projecte de La Variant Gerri de la Sal de la N-260 tindrà una aportació adiccional de 15,67 M€, el cost del qual ascendirà a 43,5 M€.

Amb la finalitat d’optimitzar els recursos i accelerar l’obra pública es modifica un conveni de carreteres existent per incloure tres projectes que ja estan aprovats i que podran ser licitats amb major celeritat amb un import total de 63,89 M€.

El Consell de Ministres ha autoritzat avui al Ministeri de Foment a subscriure diversos acords amb la Societat Estatal d'Infraestructures del Transport Terrestre (SEITT) que promouran l'execució d'infraestructures viàries i ferroviàries per un import total que ascendeix a més de 772 milions d'euros.

La subscripció d'aquests acords és possibles gràcies a la decisió presa pel Govern el passat 13 d'agost, en Consell de Ministres extraordinari, que va permetre al Ministeri de Foment elevar el sostre pressupostari per adquirir compromisos de despesa amb càrrec als exercicis 2010 i 2011. L'objectiu d'aquesta mesura és l'acceleració d'obra pública de cara a promoure l'activitat econòmica i la creació de llocs de treball, que ara es plasma amb l'aprovació d'aquests acords i el seu posterior posada en marxa.

Nou conveni en matèria ferroviària
Un dels convenis a signar entre el Ministeri de Foment i la SEITT està destinat a impulsar la construcció de la Línia d'Alta Velocitat Madrid-Galícia. En concret aquest conveni de gestió directa, la subscripció del qual ha estat autoritzada avui, donarà un impuls definitiu a les obres d'Alta Velocitat Madrid-Galícia en destinar 379 milions d'euros a la segona fase de la construcció de plataforma del tram Zamora-Lubián.

Mitjançant aquest acord es regulen les relacions entre el Ministeri de Foment i la SEITT per a la construcció d'aquestes obres. Així, Foment, a través de la Direcció General d'Infraestructures Ferroviàries, es fa càrrec de la redacció dels projectes de les obres i de la direcció de les mateixes, a més de les expropiacions dels béns i drets necessaris per a la seva execució.

Per la seva part, la SEITT serà responsable de la contractació de les obres, el finançament de les quals es realitzarà amb càrrec als seus pressupostos.

Nou conveni de carreteres i ampliació dels existents
Entre els acords en matèries de carreteres autoritzats avui destaca el destinat a la construcció d'infraestructures viàries de titularitat estatal a Astúries, Catalunya, Extremadura, Galícia i la Comunitat Valenciana, amb una inversió global de gairebé 286 milions d'euros.

Les actuacions a desenvolupar per aquest conveni de gestió directa són les següents:

Astúries
- Autovia A-8. Enllaç de San Roque de l'Acebal. Import de 3.360.000 euros.

Extremadura
- Rehabilitació estructural del ferm de la carretera N-521, a la província de Càceres, en els trams Càceres (Aquest)-Malpartida de Càceres i Aliseda-Frontera amb Portugal, situats respectivament entre els punts quilomètrics (p.k.) 42,8 al 60,8 i del p.k. 70,6 al 152,2. Import: 16.760.000,00 euros.

Galícia
- Autovia A-54. Tram Pales de Rei-Guntín, en la província de Lugo. Import: 83.480.000 euros.
- Autovia A-56. Enllaç d'A Escombra-la, a la província de Lugo. Import: 8.000.000 euros.
- Accés al port exterior de La Corunya. Import: 55.000.000 euros.

Comunitat Valenciana
- Autovia A-3. Ampliació a un tercer carril en cada calçada en el tram Buñol-València, província de València. Import: 91.080.000 euros.
- Remodelació de l'enllaç de la carretera N-332 amb l'AP-7, en Almussafes (València). Import: 7.160.000 euros.


També en matèria de carreteres, el Consell de Ministres ha autoritzat avui al Ministeri de Foment a signar dues addendes als convenis V i VI, subscrits ambdós amb la SEITT el 13 d'agost de 2008.

L'addenda del conveni V permet incrementar el pressupost destinat a l'execució de la variant de Gerri de la Sal de la N-260 (Lleida). Inicialment, es preveia una inversió necessària per a l'execució d'aquesta variant de 27.830.000 milions d'euros. A dia d'avui, el projecte es troba en fase final de redacció, procés en què s'ha detectat la necessitat de realitzar una aportació addicional de 15.670.000 euros per poder procedir a la licitació de l'obra el cost total de la qual ascendirà a 43.500.000 euros (IVA inclòs).

D'altra banda, el conveni VI tenia en compte l'execució de 14 actuacions de les quals 11 ja han estat encomanades, trobant-se actualment en fase de licitació o adjudicades. Els tres projectes restants no han pogut ser licitats a causa de que estan pendents d'aprovació. Amb la finalitat d'optimitzar els recursos, accelerar l'obra pública i promoure així l'activitat econòmica i la creació de llocs de treball, s'ha decidit substituir aquests projectes per uns altres que ja estiguin aprovats i que podran ser licitats amb més gran celeritat.

Les tres actuacions a substituir corresponen a les Variants d'Alcaraceños, de Santa Eufemia i de L'Aspecte, a la província de Còrdova. En el seu lloc, s'inclouen les següents tres actuacions per valor total de 63,89 milions d'euros que podran licitar-se una vegada es més ferm l'addenda, en trobar-se els projectes finalitzats i aprovats:

- la construcció del tram Sigüés-A-1601 de l'Autovia A-21 (Saragossa);
- el Semienllaç Oest de Langa del Duero de l'Autovia A-11 (Burgos);
- la Variant de Padrón de la N-550 (La Corunya).