Adif inverteix més d’1,2 milions d’euros per a dotar de plena accessibilitat i permeabilitat a l’estació de Castelldefels-Centre

foto_visita

04/09/2009

Actuacions a la xarxa de Rodalies de Barcelona


  • S’ha construït un pas inferior dotat d’ascensors per a permetre el trànsit de persones amb mobilitat reduïda
  • S’ha elevat el nivell de les andanes fins assolir una alçada de 68 cm, el que facilitarà un accés més segur i còmode als trens
  • Les actuacions s’han completat amb l’adequació de l’edifici de viatgers amb l’objectiu d’oferir un servei de majors prestacions als clients del ferrocarril

Adif ha posat en servei les noves instal·lacions de l’estació de Castelldefels-Centre, situada a la línia d’ample convencional Barcelona-Vilanova-Sant Vicenç de Calders, que han permès eliminar les barreres arquitectòniques mitjançant la construcció d’un pas inferior entre andanes dotat d’ascensors, l’adaptació del pas existent per al seu ús ciutadà i augmentar la qualitat del servei als clients del ferrocarril gràcies a l’adequació de l’edifici de viatgers. Aquest matí, el Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, l’alcalde de Castelldefels, Joan Sau, i el director general d’Explotació de la Infraestructura d’Adif, Miguel Angel Campos, han realitzat una visita a les noves instal·lacions de l’estació.

Aquesta actuació, que han tingut un pressupost d’adjudicació d’1.230.045,20 euros, té com a objectiu incrementar els nivells de seguretat i accessibilitat de l’estació i oferir un servei de millors prestacions als ciutadans d’aquest municipi de la comarca barcelonina del Baix Llobregat. Aquesta inversió té caràcter d’obra per compte de l’Estat, i es realitza dins del Contracte Programa subscrit amb Adif.

L’execució d’aquest projecte s’inscriu en el pla global d’inversions que el Ministeri de Foment i Adif estan portant a terme per a la millora permanent de les seves infraestructures i instal·lacions de la xarxa d’ample convencional de Catalunya i, en especial, de la xarxa de Rodalies de Barcelona, que comprèn la modernització de la infraestructura per a oferir als usuaris un servei amb majors prestacions d’eficàcia i fiabilitat, i de les estacions, en les que s’aposta de forma decidida per un augment de l’accessibilitat i la seguretat.

Major accessibilitat i permeabilitat
Per a la millora de l’accessibilitat a l’interior de l’estació, una de les principals actuacions portades a terme ha consistit en la construcció d’un nou pas inferior entre andanes, que té una longitud de 7,5 m, una amplada de 3 m i una alçada de 2,5 m.

Per adaptar el nou pas a persones amb mobilitat reduïda s’han instal·lat dos ascensors, situats a les andanes d’estacionament habitual dels trens, i que incorporen estructures de vidre per a minimitzar l’impacte visual i integrar-los en l’entorn. Cada un dels ascensors té capacitat per a 8 persones. Els accessos al pas inferior es complementen amb escales.

Paral·lelament, i amb la finalitat d’augmentar la permeabilitat transversal de les instal·lacions, s’han reordenat els accessos a l’estació, destinant el pas inferior existent a l’ús exclusiu per part dels ciutadans i connectar ambdós costats de la infraestructura ferroviària.

Una altra de les actuacions realitzades per a la supressió de barreres arquitectòniques a les instal·lacions és el recreixement de les andanes fins assolir una alçada de 68 cm respecte la cota de carril, el que permetrà als viatgers un accés més segur i còmode als diferents tipus de material rodant.

A la zona d’andanes, els treballs s’han completat amb la renovació de la marquesina i la instal·lació de nou paviment i enllumenat, augmentant d’aquesta forma, les condicions de confort dels clients del ferrocarril.

Per un altre costat i amb l’objectiu d’adequar les instal·lacions a les necessitats actuals de l’explotació ferroviària i oferir cer un servei de major qualitat als veïns de Castelldefels, s’ha adequat l’edifici de viatgers mitjançant una ampliació de la superfície, millorant el fluxe d’entrada i sortida de persones. A més, s’han renovat les instal·lacions d’ús públic amb operacions d’obra civil, fusteria i pintura.

Per últim, s’han col·locat nous tancaments perimetrals a ambdós costats de les instal·lacions per a incrementar els nivells de seguretat i augmentar la integració de la infraestructura ferroviària al seu pas pel municipi.