El MARM inverteix 5 milions d'euros en la construcció i reparació d'estacions de aforaments a la Conca de l'Ebre

09/10/2009

S'executen a través de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre


  • S'estan realitzant treballs o iniciaran aviat a Cantàbria, Àlaba, Navarra, Osca i Tarragona i s'integren en el Pla Espanyol de Estímul de l'Economia I l'Ocupació del Govern d'Espanya

El Ministeri de Medi ambient i Medi Rural i Marí (MARM) inverteix 5.000.000 d'euros en la millora de la xarxa d'estacions d'aforament per al mesurament de cabals a la Conca de l'Ebre. Aquestes actuacions s'estan realitzant o se'n van a iniciar aviat a Cantàbria, País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya i es financen a través del Pla Espanyol d'Estímul de l'Economia i l'Ocupació.

En concret, s'inclou la construcció de vuit noves estacions per al mesurament de cabals, quatre al País Basc i quatre a Aragó; la millora d'una estació d'aforaments i una reparació d'accessos a Cantàbria i les reposicions per antigues estacions a Navarra i Tarragona.

Les noves estacions que s'estan construint s'uniran als 600 punts que componen la xarxa de l'actual Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

Cantàbria

Entre aquestes actuacions, ja s'ha executat la millora de l'estació d'aforaments del riu Hijar a Reinosa que ha consistit en la construcció d'un matalàs amortidor que permet el remuntador de peixos i en la reposició de les esculleres de protecció. També finalitzarà durant el mes de novembre la reparació de l'accés a l'estació a l'Ebre en Arroyo, pas que va ser afectat per un corriment de terres. Ambdues obres suposen una inversió d'1.165.000 euros.

Aragó

A la província d'Osca s'estan executant quatre noves estacions d'aforaments. En concret s'han projectat en el riu Aigües Netes, sobre el riu Gállego a Sallent de Gállego; sobre el riu Gállego aigües sota de Sabiñánigo i sobre el Barranc de Bailín en el seu tram final.

Les noves estacions d'aforaments sobre els rius Aigües Netes i Gállego es situan aigües dalt de l'Embassament de Lanuza (Sallent de Gállego/Osca) controlant així les seves aportacions. Gràcies a la informació generada, ajudaran a optimitzar la gestió de l'explotació de l'embassament i a preveure situacions d'avinguda. El pressupost per a l'execució d'aquestes obres ascendeix a 970.000 euros.

Pel que fa a les estacions d'aforament del riu Gállego aigües sota de Sabiñánigo i del seu afluent, el Barranc de Bailín, permetran conèixer els fluxos circulants abans de la confluència d'ambdós corrents, per tal de controlar el seu cabal i qualitat aigües avall dels abocadors de residus d'indústries químiques de la zona. La inversió és pròxima als 900.000 euros.

País Basc

Aquest projecte de millora de la xarxa d'estacions d'aforaments de la Conca de l'Ebre inclou la construcció de quatre noves infraestructures a Àlaba. L'obra començarà aviat termini.

En concret, es localitzaran en el tram final del riu Alegria (Puente de Buesa), sobre el riu Zadorra a Vitòria (Puente de l'Autopista), en el Zadorra en Mendivil i sobre el riu Sant Engracia en Urbina.

Les estacions d'aforaments en la conca del riu Zadorra permetran el control del cabal circulant i dels desembassaments d'Ullivarri i Urrúnaga. Aquestes actuacions, que sumen un pressupost d'1.100.000 euros, permetran un coneixement precís, en temps real, dels cabals que en situacions d'avinguda poden afectar la ciutat de Vitòria i comarca.

Tarragona i Navarra

A més, s'estan realitzant reposicions i demolicions de dues antigues estacions d'aforaments. En el riu Algues en Horta de Sant Joan (Tarragona) les obres s'han iniciat aquesta mateixa setmana i tenen un cost de 515.000 euros.

La demolició de les restes de l'antiga estació sobre el riu Ubagua en Muez (Navarra) està pendent de la tramitació per part del Govern autònom. La inversió serà de 350.000 euros.

En ambdós casos es procedirà a la retirada dels murs marginals caiguts després del pas d'una avinguda i a la regeneració i defensa dels trams de marges afectats.

A través del Pla Espanyol d'Estímul de l'Economia i l'Ocupació, a la Conca de l'Ebre s'han adjudicat aquest any fins a 41 projectes per un import de 33.544.393 euros, que es troben ja en obres o a punt d'iniciar-se en els propers mesos. A aquests es sumen petites intervencions parcials pertanyents a quatre projectes de Millora de l'Estat Ecològic dels rius de la Conca que assoleixen els 7.912.000 euros d'actuacions executades. A més, s'han licitat 3 projectes pendents d'adjudicació.

Totes aquestes obres s'executaran el 2009.