El Ministeri d’Indústria presenta l’exposició tecnològica Movimiento Avanza a Lleida

El Ministeri d’Indústria presenta l’exposició tecnològica Movimiento Avanza a Lleida
<br/>
<br/>

21/10/2009

  • Movimiento Avanza dóna a conèixer les novetats que el Pla Avanza2 (2009-2012) posa a disposició de la ciutadania per fomentar la implantació i l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), a través d’activitats participatives.
  • El Pla Avanza va mobilitzar 993,9 milions d’euros per impulsar la societat de la informació a Catalunya durant el període 2006-2008. En concret, el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç va fer una aportació de més de 667 milions d’euros per a millores en matèria d’educació, sanitat o administració en xarxa.
  • ctualment, el 66% dels catalans, és a dir, 3.622.524 de ciutadans, utilitzen Internet de forma habitual. El 99% de les empreses i el 62,7% de les llars es connecten a la xarxa a través de banda ampla i la velocitat mitjana de connexió s’ha multiplicat per 16.

Sebastián Muriel, el director general del Red.es, entitat pública empresarial dependent de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, ha presentant avui a Lleida l’exposició Movimiento Avanza, una iniciativa del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç que informarà la ciutadania sobre els avantatges i els usos de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), així com de les novetats que presenta el Pla Avanza2.

La presentació de Movimiento Avanza ha comptat, a més, amb la presència de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, el subdelegat del Govern a Lleida, José Ángel Flores i el director general de la Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Josuè Sallent.

L’objectiu principal de Movimiento Avanza (www.movimientoavanza.es) és donar a conèixer les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a la ciutadania, acostant-les fins a la seva ciutat. L’exposició ja ha visitat ciutats com Toledo, Llorca, Càceres, Logronyo, Santander, Gijón, Pamplona, Lleó i Vitòria on quasi 120.000 persones han pogut gaudir ja d’aquesta iniciativa i més de 15.300 han rebut formació en tallers i conferències. Movimiento Avanza té previst recórrer un total de 20 ciutats espanyoles durant el 2009 i 2010. Els visitants poden informar-se sobre totes les iniciatives posades en marxa pel Pla Avanza2 (2009-2012) i sobre com les TIC poden ajudar-lo en la seva vida diària. En la mostra els assistents poden comprovar els resultats aconseguits en la primera fase del Pla Avanza (2005-2008) i aprendre a manejar totes les eines que tenen a la seva disposició, gràcies a tallers, conferències i jocs que els mostraran els usos i els avantatges de ser protagonistes a la societat de la informació.

Actualment, més de 24 milions de ciutadans es connecten a Internet a Espanya, el 97% d’ells, a través de banda ampla. El Pla Avanza2 s’emmarca dins del Pla E (www.plane.gob.es), programa en què es recullen les mesures adoptades per part del Govern per sostenir l’activitat econòmica i assentar les bases d’un creixement sostenible en el futur.

L’exposició es podrà visitar a Lleida fins al 25 d’octubre

Movimiento Avanza, que ocupa una superfície de més de 600 m², ha instal•lat quatre carpes situades entre el carrer Major, l’avinguda de Blondel, el carrer Vila de Foix i el Pati de les Comèdies. L’exposició està oberta per a tota la ciutadania des d’ahir fins al pròxim 25 d’octubre amb un horari ininterromput de 10 a 20 hores. Per ajudar el visitant en el seu recorregut per la mostra compta amb MOVAV, una mascota virtual que explica de forma senzilla i divertida quins són els avantatges i els usos de les noves tecnologies en cada una de les zones temàtiques del recinte, que es corresponen amb els principals eixos d’actuació del Pla Avanza2.

L’exposició, completament gratuïta, està formada per quatre grans àrees temàtiques. En primer lloc, la zona de Capacitació Ciutadana, en què es mostra als participants els usos i els avantatges de les TIC per garantir la incorporació i la permanència dels ciutadans a la societat de la informació. L’àrea se centra especialment en aquells col•lectius amb un risc d’exclusió més elevat, com són les persones grans, discapacitades o dones, que per diferents circumstàncies no hagin aconseguit una integració plena en la societat de la informació. Fins al mes de setembre, 224.105 famílies han accedit als préstecs Avanza per a equipament informàtic al 0% d’interès i sense garanties ni comissions.

D’altra banda, a l’àrea de Capacitació a Empreses s’ajuda els empresaris a millorar la competitivitat i productivitat de les pimes a través de la incorporació de les tecnologies de la informació i la comunicació en els seus negocis. En l’actualitat més de 122.930 pimes a Espanya tenen nous equipaments TIC gràcies als préstecs al 0% d’interès concedits pel Ministeri d’Indústria. També es pot visitar l’àrea de Continguts i Serveis Públics Digitals, on s’informa els visitants sobre la implantació i el maneig dels nous serveis electrònics disponibles a les administracions públiques.

Finalment, a la zona orientada a la TDT s’ajuda els ciutadans en la transició a la televisió digital terrestre i se’ls informa dels avantatges que ofereix el nou sistema. Actualment, la cobertura de TDT se situa per damunt del 97,64% de la població, i supera la mitjana europea. I ja s’han venut més de 21 milions de receptors a tot Espanya.

Activitats al carrer

Així mateix, des de dissabte passat 17 d’octubre, Movimiento Avanza ha desenvolupat activitats participatives a la mateixa zona de la ciutat. S’hi ofereix a tots els lleidatans informació sobre els diferents avantatges de la societat de la informació i se’ls acosta les TIC fins als seus carrers.

Entre les diferents activitats participatives que s’estan desenvolupant al carrer destaquen Dobla TDT, amb informació sobre els canals, la programació i la història de la televisió digital terrestre i un conjunt de doblatge; Les cares de la teva ciutat, que acosta als ciutadans els avantatges i els usos de la fotografia digital; Posa’t en forma amb el Pla Avanza, una zona de jocs amb la Wii Fit, on a més s’ofereix informació sobre els préstecs Avanza, que permeten a la ciutadania adquirir equipament tecnològic; i La teva ciutat en xarxa, dedicat a informar sobre les utilitats en línia de l’Administració, sobre les pàgines amb informació útil de la ciutat, com la cartellera, l’agenda, la guia de carrers, etc.

A través de la pàgina web www.movimientoavanza.es o el telèfon 902 544 100, els internautes poden conèixer més informació sobre Movimiento Avanza i el Pla Avanza2. També disposen d’una completa informació sobre els programes i les activitats, el web té seccions d’actualitat, sobre pròximes ciutats que es visitaran, activitats i tallers amb què compta l’exposició, així com les imatges que els visitants pengen al videoblog i al fotoblog.

Així mateix, Movimiento Avanza està present a Facebook, on tots aquells usuaris d’aquesta xarxa social i amants de les tecnologies podran fer-se fans de l’esdeveniment i conèixer totes les novetats, veure fotos i interactuar amb els altres fans de l’exposició.

El Pla Avanza a Catalunya

Amb un pressupost total de 1.500 milions d’euros per al 2009, el Pla Avanza2 (2009-2012) afronta el repte d’aconseguir que les infraestructures i la connexió a les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) aportin cada vegada més avantatges als ciutadans. El Pla Avanza2 busca, a més, contribuir a la recuperació econòmica del nostre país gràcies a l’ús intensiu i generalitzat de les TIC, impulsant el desenvolupament empresarial en sectors clau com l’Internet del futur o els continguts digitals.

La primera fase del Pla Avanza ha mobilitzat 993,9 milions d’euros per al desenvolupament de la societat de la informació a Catalunya, 667,3 dels quals han estat aportats pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç. Amb aquesta inversió s’han desenvolupat 1.015 projectes en col•laboració amb la Generalitat de Catalunya i altres entitats públiques i privades, durant el període 2006-2008. En aquest període, 51.805 llars i 28.412 pimes de la regió s’han beneficiat dels préstecs Avanza al 0% d’interès.

A Catalunya, amb el programa Internet a l’Aula, s’han fet actuacions en 918 centres educatius d’un total nacional de 9.796. També s’ha dotat de cobertura Wi-Fi totes les universitats públiques de Catalunya, a més s’han equipat amb millor tecnologia i banda ampla 189 biblioteques de la regió i s’han instal•lat 35 telecentres.

D’altra banda, 63 comissaries de Catalunya compten amb la infraestructura necessària per expedir el DNI electrònic. En matèria sanitària s’ha actuat sobre 46 centres sanitaris i s’ha millorat el rendiment de les aplicacions en atenció primària i especialitzada amb nous equipaments i se n’han beneficiat, així, 4,1 milions de ciutadans i 28.541 treballadors dels centres, tant de personal clínic, com administratiu. Així mateix, s’han digitalitzat els llibres registrals de 18 registres civils i s’ha dotat d’infraestructura tecnològica 855 jutjats de pau a Catalunya. El Pla d’extensió de banda ampla (PEBA) ha cobert el 100% dels nuclis de població i dels municipis de Catalunya, i s’hi ha incorporat 660.694 ciutadans. Actualment hi ha més de 163.300 dominis .es actius a la regió.

El 2003, Catalunya comptava amb 2.197.336 usuaris d’Internet, un 39,4% de la població. Actualment, aquesta xifra arriba a 3.622.524 ciutadans, fet que suposa que el 66% dels ciutadans catalans fa servir habitualment Internet, valor per damunt de la mitjana d’Espanya, que se situa en el 59,8%. La introducció d’aquesta tecnologia a les llars ha crescut del 32,7% el 2003 al 62,7%, enfront del 54% d’Espanya. Així mateix, la introducció de banda ampla a les llars catalanes s’ha duplicat des de 2003. Gràcies al Pla d’extensió de telefonia mòbil s’han dotat 403 nuclis de població de millor cobertura, i se n’han beneficiat un total de 113.221 ciutadans.

El nombre d’empreses connectades a Internet amb banda ampla a Catalunya també és superior al conjunt d’Espanya; representa un 99% davant del 97,5% de les empreses amb accés a Internet.

La introducció de la TDT a les llars catalanes també supera la mitjana espanyola, 75,8% enfront del 70%.


La societat de la informació a la província de Lleida

El Pla Avanza ha mobilitzat 59,47 milions d’euros, dels quals 46,65 milions d’euros han estat aportats pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç. Aquesta inversió ha permès el desenvolupament de 228 projectes a la província, que han comptat amb la col•laboració de la Generalitat de Catalunya i algunes entitats públiques i privades.

La província de Lleida compta amb 3 comissaries equipades amb la infraestructura necessària per tramitar el DNI electrònic i s’ha millorat la infraestructura tecnològica d’11 biblioteques, 189 centres educatius i tres centres sanitaris. També a la província de Lleida s’han digitalitzat 7 registres civils i s’han dotat de millor equipament informàtic 229 jutjats de pau.

A la província s’han concedit un total de 5.723 préstecs al 0% d’interès; 3.593 anaven destinats a ciutadans i 2.130, a empreses.

La societat de la informació a la ciutat de Lleida

A la ciutat de Lleida s’han desenvolupat un total de 20 projectes de R+D+I TIC, que han comptat amb un pressupost total de 22,6 milions d’euros, dels quals, 14,6 han estat aportats pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç. Entre els projectes desenvolupats a la ciutat destaquen: Lleida-Ajuntament Digital, Lleida-Districte Digital i Lleida-Interoperabilitat Digital, que tenen com a fi millorar l’administració electrònica de l’Ajuntament de Lleida i convertir aquesta ciutat en un entorn plenament integrat en la societat de la informació.
Un altre dels projectes destacats és MAGICAL –Centre Experimental per a la Producció Audiovisual Multimèdia, Digitalització i Arxiu de Continguts– i DIGIPARC –Centre Experimental de Serveis i Equipaments Digitals–. Tots dos estan localitzats al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL).

A la ciutat de Lleida s’han concedit més de 2.200 préstecs per un import superior als 10 milions d’euros. Aquests préstecs han beneficiat 1.500 famílies i 700 pimes de la ciutat.

També destaca, a la ciutat, la inversió duta a terme per millorar l’equipament en 32 centres educatius, 2 biblioteques i 2 centres sanitaris. A més s’han digitalitzat els llibres registrals d’un registre civil i s’ha equipat una comissaria amb la infraestructura necessària per expedir el DNIe.

Col·laboradors

Per fer realitat aquest projecte, a més de la iniciativa del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Lleida i el Centre Nacional de Referència d’Aplicació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (CENATIC), el projecte estratègic del Govern d’Espanya en matèria de programari lliure, també s’ha comptat amb el suport del sector privat. Els col•laboradors són Airis Soluciones, Banesto, Disney Channel, Intel, Nintendo, ONO, Público, Samsung, Telefònica, Fundació Vodafone, Unión FENOSA i Facebook.


Més informació:

www.movimientoavanza.es
Contacte de premsa:
prensa@movimientoavanza.es             Telèfon: 91 310 66 80
Gonzalo Romero Acacio                   Leonor Mayo
Mòbil: 608 104 013                              Mòbil: 600 435 140

 

Fotos