El nou Fons Estatal per al Treball i la Sostenibilitat Local destinarà 5.000 milions d’euros a projectes de desenvolupament sostenible als municipis

23/10/2009

Aprovat el Reial Decret-Llei que crea aquest nou instrument d’inversió


  • El pla, que gestionarà el Ministeri de Política Territorial, dóna continuïtat a l’actual Fons Estatal d’Inversión Local, amb més de 421.000 llocs de treball generats fins a dia d’avui
  • Es finançaran projectes municipals de desenvolupament sostenible relacionats amb el mediambient, la innovació económica i les iniciatives socials
  • Els ens locals podran destinar un 20% a despesa corrent destinada a la prestació de serveis educatius i socials, principalment l’atenció a persones en situació de dependència
  • Les obres estaran en execució a partir de l’1 de gener de 2010

El Consell de Ministres ha aprovat avui el Real Decret-Llei pel que es crea el Fons Estatal per al Treball i la Sostenibilitat Local, que s’emmarca dins del conjunt de mesures del Govern dirigides a impulsar la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball, així com per encarrilar el model econòmic espanyol cap a un patró de major sostenibilitat.

El nou Fons, dotat amb 5.000 milions d’euros i que gestionarà el Ministeri de Política Territorial, finançarà inversions d’execució immediata per part de les corporacions locals, prioritàriament projectes de desenvolupament sostenible en les seves vessants mediambiental i de recolzament a la innovació econòmica i social.

Una altra de les principals novetats és el finançament de les despeses corrents que ocasioni la prestació dels serveis socials de competència municipal, principalment en educació i atenció a les persones en situació de dependència. A aquesta finalitat, les corporacions locals podran destinar fins a un 20% del nou Fons.

Un cop en vigor el Reial Decret-Llei, les corporacions locals tindran fins a finals d’enguany per presentar els projectes, que, al igual que amb el vigent Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), hauran ser de nova planificació. D’aquesta manera, les obres podran començar a executar-se a partir de l’1 de gener de 2010. El criteri de distribució del Fons entre els diferents ens locals serà novament el de la població.

El contingut del nou Fons és el resultat d’un ampli procés de diàleg obert pel Ministeri de Política Territorial amb els diferents agents polítics, econòmics i socials, en particular la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, els grups parlamentaris i les organitzacions sindicals i empresarials, així com amb el sector de la banca i les caixes d’estalvi.

TIPUS DE PROJECTES

Els projectes que es podran finançar amb càrrec al Fons Estatal per al Treball i la Sostenibilitat Local s’englobaran en les següents línies:

- Sostenibilitat econòmica: parcs empresarials, científics i tecnològics; infrastructures d’innovació i desenvolupament tecnològic; desplegament i accés a les xarxes de telecomunicacions de nova generació, etc.

Sostenibilitat ambiental: estalvi i eficiència energètica i de recursos hídrics; accessibilitat i l’ús d’energies renovables; mobilitat urbana sostenible; reforçament de mitjans de transport menys contaminants.

Sostenibilitat social: centres de serveis socials, sanitaris, culturals i esportius; despesa corrent destinada a serveis socials, principalment educació i atenció a persones en situació de dependència.

No obstant, els municipis amb una població inferior als 2.000 habitants tindran un major marge a l’hora de determinar la tipologia de projectes, per facilitar el complet desenvolupament del Fons en les localitats més petites.

NOVETATS DEL NOU FONS

El nou Fons incorpora diferents millores respecto al pla vigent. Així, en relació amb la creació de llocs de treball, es manté l’exigència de que els nous contractes es realitzin a treballadors inscrits com a demandants de feina, amb la novetat de que se donarà prioritat als aturats de llarga durada (més de 12 mesos registrats).

Las actuacions, que podran ser presentades tant pels ajuntaments com per agrupacions o mancomunitats de municipis, no podran superar els 5 milions d’euros. No podran finançar-se obres que hagin rebut ajudes d’altres administracions, excepte aquelles que siguin una segona fase de projectes recolzats pels fondo vigent.

El Reial Decret-Llei aprovat avui inclou també entre les seves novetats la possibilitat de destinar fins a un 20% dels recursos a l’equipament dels edificis o instal•lacions finançats amb càrrec al Fons, que també cobrirà els contractes de redacció del projecte i de direcció de les obres, així com de subministrament. De la mateixa manera, un 0,2% del total del fons es podrà destinar a despeses de gestió. També s’ha establert la reutilització dels cartells anunciadors de les obres del FEIL.

PROCEDIMENT

En relació als mecanismes de gestió, s’incrementa l’import de les bestretes que es transfereixen als ajuntaments un cop aprovats als projectes, que arribaran al 85% del seu cost total, en lloc del 70% que estableix el FEIL. El 15% restant s’abonarà un cop finalitzades les obres. Com amb el Fons actual, tots els tràmits podran realitzar-se per via íntegrament telemàtica.

Pel seguiment de l’execució dels projectes, es crearan comissions informatives a cada comunitat autònoma, amb representants del Govern, les organitzacions sindicals i empresarials i les corporacions locals. Aquests organismes podran també constituir-se en l’àmbit provincial.

BALANÇ DEL FONS D’INVERSIÓ LOCAL

El nou Fons Estatal pel Treball i la Sostenibilitat Local dóna així continuïtat al vigent Fons Estatal d’Inversió Local, dotat amb 8.000 milions d’euros i emmarcat dins del Pla E del Govern per impulsar l’economia i la creació de llocs de treball.

Transcorregut menys d’un any des de la seva posada en marxa, els resultats del FEIL han superat àmpliament les previsions inicials: fins ara s’han pagat 30.176 dels 30.772 projectes autoritzats, corresponents a 7.944 ajuntaments. La quantitat transferida puja a 5.238 milions d’euros, una inversió que ha permès mantenir o incrementar l’activitat econòmica de més de 14.000 empreses i ocupar a 421.732 persones.