Foment inicia les obres de construcció de l'estació de l'Alt Empordà a Vilafant (Girona)

28/10/2009

Estarà completament adaptada a persones de mobilitat reduïda


  • El pressupost supera els 5 milions d'euros

El Ministeri de Foment, a través d'Adif, ha iniciat les obres de construcció de l'estació ferroviària de l'Alt Empordà, al final municipal de Vilafant, a la província de Girona. El pressupost d'aquesta actuació ascendeix a 5,1 milions d'euros.

Les noves instal•lacions permetran la circulació d'alta velocitat i d'amplada convencional. Està previst construir una plataforma elevada sobre les vies d'amplada convencional de la línia Barcelona-Portbou i de la Línia d'Alta Velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa, cuya missió serà prestar servei en una primera fase a les circulacions procedents tant de França pel seu costat nord, com de Barcelona i Girona pel costat sud, dins de la Línia d'Alta Velocitat.

L'estació comptarà amb una superfície total de 12.598 m2, distribuïts entre l'edifici de viatgers, l'aparcament i els viaris d'accés que connectaran amb la trama urbana de Figueres. L'edifici de viatgers disposarà de 1.232 m2 de superfície en una única planta de 70 metres de llarg per 28,3 metres d'amplada, i constarà de dos espais situats a diferents altures i connectats entre sí, establint una jerarquia visual de volums per facilitar l'orientació dels clients.

L'espai de més gran altura allotjarà l'accés a les instal•lacions, el vestíbul i l'encaminament al pas inferior entre andanes, i estarà dotada a l'exterior d'un gran voladís que formarà la marquesina d'entrada. A un costat i a l'altre del vestíbul principal es situaran dos volums de menor altura, que concentraran la zona d'espera, les dependències d'atenció al client, locals comercials i lavabos públics, així com zones tècniques i d'ús intern.

Així mateix, l'estació comptarà amb una andana central de 660 metres de llarg i 10 metres d'amplada, dotat de marquesina i paviment antilliscant. L'accés des de l'edifici de viatgers es realitzarà mitjançant un pas inferior proveït de mitjans d'elevació mecànics per garantir l'accessibilitat de les persones de mobilitat reduïda.

Per altra banda, els accessos s'estructuraran en dues zones principals, una d'elles serà el viari d'accés de vehicles, estacionament d'altres modes de transport públics (autobusos i taxi), i la segona per a la creació d'un aparcament amb capacitat per a 144 places, 4 de les quals estaran reservades per a vehicles de persones amb discapacitat.

L'estació ferroviària de l'Alt Empordà té caràcter provisional fins a la construcció de les instal•lacions definitives, projectades per Adif en coordinació amb els ajuntaments de Vilafant i Figueres i la Generalitat de Catalunya.