Alicia Villauriz destaca, a Lleida, el paper prioritari de les organitzacions de productors per a l'obtenció d'un producte controlat des del començament del seu cicle

29/10/2009

En la inauguració de les Jornades Tècniques de Fruites i Hortalisses, que organitzades per Cooperatiu Agre-Alimentàries es celebren a Lleida


  • La Secretària General de Medi Rural ha recordat que Espanya és el primer país del món en exportació de fruites i hortalisses, estant present en més de 100 països amb variades produccions espanyoles.

La Secretària General de Medi Rural del MARM, Alicia Villauriz, ha participat avui en la inauguració d i les Jornades Tècniques de Fruites i Hortalisses, organitzades per Cooperatiu Agre-Alimentàries, que es celebren a Lleida, on ha destacat el paper prioritari de les organitzacions de productors de fruites i hortalisses perquè la comercialització comenci en l'obtenció d'un producte controlat des del començament del seu cicle.

Durant la seva intervenció, Alicia Villauriz, ha subratllat la importància del sector de les fruites i hortalisses en el rànquing de la producció agrària d'Espanya, ja que suposa més del 35% de la mateixa, com pel que fa a la seva aportació a la balança comercial, contribuint a l'exportació espanyola amb 8.500 milions d'euros. En aquest àmbit econòmic, ha afegit la Secretària General, el sector adquireix gran importància a l'àmbit nacional per la seva aportació a l'economia de les zones productores i pels llocs directes i indirectes de treball que proporciona.

En aquest context, Alicia Villauriz ha indicat que són les produccions intensives les que exigeixen un elevat nivell de lloc de treball, permetent el desenvolupament de nombroses empreses subministradores en les zones productores suposant un important capítol en transport i la distribució per la seva vocació exportadora.

Així mateix, la Secretària General ha ressaltat l'esforç desenvolupat en els últims anys per situar el sector espanyol on actualment es troba, tant a nivell d'importació com d'exportació. En aquest sentit, ha recordat que Espanya és el primer país del món en exportació de fruites i hortalisses, estant present en més de 100 països amb variades produccions espanyoles.

La puixança i el dinamisme posat de manifest pel sector hortofructícola, ha afegit la Secretària General, es manifesta, igualment, en la tendència alcista que s'observa pel que fa al volum i valor de les produccions i exportacions. D'aquesta manera, Alicia Villauriz ha puntualitzat que el sector de fruites i hortalisses segueix creixent en els últims anys, encara que donada la situació dels mercats i la situació econòmica en general, aquest creixement és més lent que el que es registrava els anys noranta.

Pel que fa als reptes futurs, la Secretària General ha destacat la importància de la millora de la productivitat pel que fa a l'adequació del material vegetal i la utilització de les millors tècniques de cultiu que permetran aconseguir uns costos de producció i comercialització apropiada per competir en els mercats. En aquest sentit, ha assenyalat la necessitat d'analitzar la situació de la investigació en el sector, ja que és el principal instrument per aconseguir que es fianci tant a mitjà com a llarg termini.

Un altre repte ressaltat per la Secretària General, ha estat la necessitat d'obtenir productes amb la qualitat que requereixen els consumidors i produïts amb la restricció de productes fitosanitaris que exigeix la societat, tant per preservar la salut del consumidor com per a millorar la conservació del medi ambient.

L'atomització i l'escassa dimensió de les explotacions, que condicionen de manera especial els requisits de competitivitat, són segons ha explicat Alicia Villauriz, alguns dels problemes de l'oferta de productes hortofructícoles espanyols. L'atomització, ha continuat, dificulta la disponibilitat d'empresaris agrícoles amb les exigències de formació i informació que exigeix qualsevol activitat econòmica avui dia, així com l'adquisició de compromisos de subministraments de lots homogenis pel que fa a qualitat, qualitat i calendaris que exigeixen els compradors.

En aquest context, la Secretària General ha subratllat la necessitat d'associar als agricultors en organitzacions de productors, on les cooperatives són les entitats jurídiques que predominen, sent la política prioritària de la Unió Europea en aquest sector, com pot deduir-se dels mecanismes establerts a actual OCM, i la política del MARM, que ha posat en marxa mesures nacionals de foment de l'associacionisme per a productes no recolzats per aquesta OCM.