Elena Espinosa subratlla que la creació de la Reserva Marina de Palamós-Illes Formigues compta amb un ampli suport social i institucional

18/11/2009

En el Congreso de los Diputados


  • La Ministra de Medi ambient, i Medi Rural i Marí destaca que la futura Reserva d'unes 3.400 hectàrees, l'onzena d'Espanya, suposarà una inversió de l'Estat de 500.000 euros anuals per al seu manteniment.
  • La Reserva Marina de Palamós-Illes Formigues compatibilitzarà la protecció i conservació dels recursos pesquers i l'ecosistema marí amb les activitats nàutiques, turístiques i recreatives.
  • Espanya compte avui dia amb 10 Reserves Marines, de les quals cinc són de gestió exclusiva de l'Estat i cinc de gestió compartida amb les Comunitats Autònomes.

La Ministra de Medi ambient, i Medi Rural i Marí ha subratllat, al Congrés, que la creació de la Reserva Marina de Palamós-Illes Formigues compta amb un ampli suport social i institucional. Elena Espinosa ha destacat que aquesta futura Reserva Marina, una antiga aspiració del sector pesquer professional de la zona, és recolzada per la Comunitat Autònoma, les Universitats, grups ecologistes, organitzacions de la societat civil i els Ajuntaments de Palamós, Platja d’ Cèrcol, Mont-Ras, Calonge i Palafrugell.

Per a la seva creació, s'han mantingut nombroses reunions i s'ha informat, en una trobada celebrada el passat 29 d'octubre, de l'obertura del tràmit d'informació pública per a les possibles observacions o al·legacions dels sectors afectats.

La Ministra ha assenyalat que la futura Reserva, d'unes 3.500 hectàrees, que tindrà un cost anual per a l'Estat de 500.000 euros, serà l'onzena d'Espanya i compatibilitzarà la protecció i conservació dels recursos pesquers i de l'ecosistema marí amb les activitats nàutiques, turístiques i recreatives. A més, per les especials
característiques de la costa, serà la primera a Espanya que no tingui una zona de reserva integral.

Elena Espinosa ha indicat que l'actuació del MARM per a la creació d'aquesta Reserva ha respectat l'ordenament jurídic i el marc competencial, ja que en aigües exteriors no hi ha competències concurrents entre les Administracions estatals i autonòmica. També s'ha obert un diàleg institucional i social que es reflecteix en el consens bàsic assolit entre les Administracions i la gran majoria de sectors afectats. Així mateix, s'han realitzat els corresponents estudis tècnics, científics i socioeconòmics.

La Ministra ha posat de manifest que les principals conclusions dels estudis científics indiquen la necessitat de la Reserva davant la delicada situació de la fauna demersal i bentònica de l'àrea i l'avançat deteriorament de l'ecosistema i el medi marí.

Avui dia, Espanya compta amb deu Reserves Marines, cinc de les quals de gestió exclusiva de l'Estat en aigües exteriors i cinc de gestió compartida amb les Comunitats Autònomes, en els casos en que la Reserva Marina hagi inclòs aigües interiors i exteriors.

Segons la Ministra, la nova Reserva Marina de Palamós-Illes Formigues contribuirà a desenvolupar, sota un enfocament mediambiental, polítiques pesqueres i marítimes viables i sostenibles, en línia amb la Unió Europea que aposta per la integració de les mateixes com a base de la reforma de la Política Pesquera Comuna.

Dades d'interès
Espanya compta amb 10 Reserves Marines d'Interès Pesquer:
a) de gestió exclusiva de l'Estat: Columbretes, Masia Blanca, Cap de Gata-Níjar, Illa d'Alboran al Mediterrani i Illa de la Palma en l'Atlàntic.

b) de gestió compartida amb les CC.AA : Illa de Tabarca, Cap de Pals-Illes Formigues i Cala Ratjada al Mediterrani i Punta de la Restinga-Mar de les Calmes i Illa Graciosa en l'Atlàntic.

El passat 30 de setembre de 2009 es va presentar el projecte de Reserva Marina de la Gomera, que serà la dotzena Reserva Marina d'España.