Blanco signa cinc convenis de l’ 1% Cultural per a la recuperació del patrimoni història a Girona i Tarragona

19/11/2009

  • El ministre de Foment ha rubricat els acords per a la rehabilitació de l’antic convent dels caputxins de Figueres (Girona), del Palau Abacial de Sant Joan de les Abadesses (Girona), del conjunt històric de Puig de Sant Grau (Caldes de Malavella, Girona), de l’antic convent de Santa Ana (Alcover, Tarragona) i de les muralles de Falset (Tarragona)
El ministre de Foment, José Blanco, ha signat avui a Madrid cinc convenis de col·laboració de l'1% Cultural per a la recuperació del patrimoni històric a Girona i Tarragona.

 

Blanco ha rubricat amb els alcaldes de Figueres, Santiago Vila; Caldes de Malavella, Joan Colomer; Alcover, Antón Ferre; i de Falset, Jesús Torralba, els acords per a la rehabilitació de l'antic convent dels caputxins de Figueres (Girona), del conjunt històric de Puig de Sant Grau (Caldes de Malavella, Girona), de l'antic convent de Santa Ana (Alcover, Tarragona) i de les muralles de Falset (Tarragona). A més, ha signat amb el president del Consorci Ripollès Desenvolupament, Ramon Turrats, el conveni per a la rehabilitació del Palau Abacial de Sant Joan de les Abadesses (Girona)

 

En total, el Ministeri de Foment destinarà 5,4 milions d'euros a aquests projectes.

REHABILITACIÓ I RECUPERACIÓ DE L'ANTIC CONVENT DELS CAPUTXINS PER A SALA POLIVALENT D'ARTS ESCÈNIQUES (FIGUERES)
L'objectiu del projecte és conservar i recuperar la identitat de l'edifici i del lloc com element de referència històrica, situant en l'Església una sala polivalent d'arts escèniques adaptades a les actuals exigències. Es conserven les restes existents i a partir d'ells es recupera el volum unitari del conjunt. Les parts que es conserven seran tractades amb el màxim respecte, les parts de nova creació seran resoltes amb mètodes, formes i materials actuals.

 

L'acord signat avui suposa una inversió de 3.893.244,43 euros, dels quals el Ministeri de Foment aportarà el 53% (2.093.244,43 euros).

URBANITZACIÓ DEL CONJUNT HISTÒRIC DEL "PUIG DE SANT GRAU" Y LAS TERMAS ROMANAS (CALDES DE MALAVELLA)
L'actuació es planteja en els Jardins de l'Aigua Imperial, zona entre l'Ermita medieval de San Graus i les Termes Romanes declarades Bé d'Interès Cultural. Estan situats en part del recinte del Castillo de Caldes, les muralles i torres del qual han estat restaurades. Els jardins són d'estil modernista-neoclàssic i es van realitzar a principis del segle XX, dins del conjunt del balneari. Avui han estat cedits com a parc públic. Destaquen les seves dues glorietes i la seva porta d'accés. El templet més gran, de planta octogonal de pedra de maó, aixoplugava la font de Sant Grau i l'altre, la font de l'Hospital.

 

Aquest projecte finalitza un conjunt d'actuacions en el Puig de Sant Grau, turó que conserva les restes històriques i arqueològics més importants del nucli històric de Caldes. Es condicionarà l'espai entre l'Ermita de San Graus i les Termes Romanes, recuperant el jardí modernista i creant una plaça pública sobre el dipòsit d'aigua que permet gaudir les vistes sobre les termes i facilita la connexió als espais existents a l'altre costat de les muralles.

 

L'acord signat avui suposa una inversió de 597.701,05 euros, dels quals el Ministeri de Foment aportarà el 75% (450.000 euros).

 
REHABILITACIÓ DE L'ANTIC CONVENT DE SANTA ANA, 1a ETAPA: CONSOLIDACIÓ, REHABILITACIÓ ESTRUCTURAL I COBERTES (ALCOVER)
El projecte d'execució presentat constitueix la primera etapa del Pla Director de Rehabilitació i pretén la recuperació de l'edificació, el seu estat actual és de degradació extrema, conservant els seus valors patrimonials i arquitectònics. Els treballs de rehabilitació del conjunt es centren en neteja de paraments i desenrunament, apuntalament i rehabilitació estructural i de cobertes.

 

L'acord signat avui suposa una inversió d'1.904.952,01 euros, dels quals el Ministeri de Foment aportarà el 75% (1.428.714,01 euros).

RESTAURACIÓ DE LAS MURALLES, BALUARD OEST I ENTORN DEL CASTELL DE FALSET
Es proposa, en aquest nou projecte, l'adequació de l'entorn del Castell. Aquesta adequació consisteix en la urbanització de tot el sector que envolta al castell i facilitar els accessos, rodat i de vianants dotant-los de tots els serveis: mobiliari urbà, il·luminació, ajardinament i pavimentació. S'enjardina part del vessant realitzant murs de contenció per a la protecció de l'accés rodat.

 

S'inclou la restauració del baluard oest i la urbanització del seu entorn.

L'acord signat avui suposa una inversió d'1.534.901,04 euros, dels quals el Ministeri de Foment aportarà el 75% (1.151.175,78 euros).


REHABILITACIÓ DEL PALAU ABACIAL (SANT JOAN DE LES ABADESSES)

 

Es pretén dotar a l'edifici de serveis i elements que permetin acollir als visitants i donar la informació necessària per a la visita. S'adequarà a la normativa, es revestiran dues plantes de paviments i acabats i s'habilitaran noves instal·lacions.

 

L'acord signat avui suposa una inversió de 591.230,82 euros, dels quals el Ministeri de Foment aportarà el 50% (295.615,41 euros).

 

A més d'aquests acords de col·laboració, José Blanco ha rubricat avui uns altres 32 convenis amb entitats locals, Comunitats Autònomes i unes altres institucions per a l'execució de projectes amb càrrec als fons que es generen per l'1% Cultural.
 
Entre aquestes actuacions, destaquen les que es duran a terme en el Palacio Aiete de Sant Sebastià, el Castillo de Moclín (Granada), el Monestir de San Pelayo (Oviedo, Astúries), l'Amfiteatre de Mèrida, la Real Fàbrica de Tapissos (Madrid) o en el Temple de San Nicolás Magno de Requena (València), entre altres

 

El Ministeri de Foment destinarà 39,5 milions d'euros a aquests projectes de recuperació del patrimoni històric. En total, aquests treballs comportaran una inversió de 63,2 milions d'euros, en estar cofinançats per les entitats sol·licitants

 

En la seva intervenció després de la signatura d'aquests acords, Blanco ha destacat que, a través de l'1% Cultural, el Ministeri de Foment “està contribuint més que mai, a rehabilitar i restaurar importants monuments del nostre patrimoni històric”.

 

Així, ha explicat que, el 2009, el Ministeri de Foment destinarà a aquest programa “el més gran volum d'actuacions subvencionades mai no assolit, arribant a una xifra que supera els 67 milions d'euros”. El ministre ha assenyalat que aquest creixement es deu a “la important inversió en infraestructures del transport que el Govern ha realitzat per al desenvolupament econòmic d'Espanya, i que suposa un 60% més del que ha invertit per aquest concepte el 2005”.

 

“En aquest difícil context econòmic, les actuacions finançades amb càrrec a l'1% Cultural no són només mesures de protecció i foment del patrimoni dels nostres pobles i ciutats, sinó que els seus efectes s'estenen més enllà, incidint positivament en l'activitat econòmica i en el lloc de treball”, ha subratllat.
 
1% Cultural
La Llei de Patrimoni Històric estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars. El càlcul d'aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d'execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.

 

Els projectes, presentats per les entitats locals, són aprovats en la Comissió Mixta de l'1% Cultural, en què participen els Ministeris de Foment i de Cultura.